Revolut a început să ceară informaţii fiscale despre clienţii din România care au conturi deschise la ei. Ce implică acest lucru?

Posesorii de carduri Revolut din România au primit solicitarea să îşi înscrie codul şi datele de reşedinţă fiscală în aplicaţia pe care o folosesc de la instituţia de plată. Chiar dacă s-a înregistrat ca bancă ce lucrează pe teritoriul României în baza pasaportului european, Revolut nu poate popri conturile clienţilor la simpla solicitare a ANAF. Procedura este ceva mai complicată.
Gabriela Ţinteanu - lun, 24 mai 2021, 22:12
Revolut a început să ceară informaţii fiscale despre clienţii din România care au conturi deschise la ei. Ce implică acest lucru?

“În calitate de instituție financiară, Revolut are obligația de a raporta informații despre conturile deținute de clienții noștri direct către autoritățile fiscale guvernamentale. Tot ce trebuie să faci este să deschizi aplicația Revolut, să accesezi ecranul principal și să apeși pe placa ce îți solicită să trimiți informațiile fiscale lipsă”, spune una dintre solicitările trimis de Revolut clienţilor săi.

“Dacă ai primit acest e-mail, înseamnă că avem nevoie de codul tău fiscal sau de informații despre reședința ta fiscală. În general, ești considerat rezident fiscal în țările în care plătești taxe sau ești prezent în mod fizic timp de cel puțin șase luni pe an”, spune în continuare solicitarea Revolut. Mai exact, instituţia de plată solicită clienţilor persoane fizice să îşi înscrie CNP-ul  în căsuţa în care este solicitat codul fiscal, iar pentru cei care s-au înregistrat ca persoane juridice, codul unic de înregistrare (CUI).

Solicitarea de prezentare a informaţiilor fiscal  transmisă de Revolut  este generată de două tratate internaţionale: CRS (Standard Comun de Raportare) şi FATCA (Legea conformității fiscale a conturilor străine) către Trezoreria Statelor Unite și Agenția de Administrare Fiscală a Statelor Unite („IRS”).  Conform tratatelor menţionate, Revolut are obligația de a raporta informații despre conturile financiare deținute de clienții săi direct către autoritățile fiscal din ţările care iau parte la cele două tratate.

Raportările despre codul şi reşedinţa fiscală, eventual tranzacţiile efectuate în 2021 în diverse ţări participante la cele două tratate sunt raportate în a doua parte a anului 2022, după încheierea bilanţurilor, urmând ca eventualele verificări să fie făcute de Ministerul de Finanţe din ţara de rezidenţă fiscală abia din 2023.

De asemenea, în cazul solicitărilor de poprire a conturilor Revolut pentru diverse obligaţii fiscale şi nu numai, neachitate sau suspecte de neachitare, procedura este aceeaşi ca şi până acum. Mai exact, ANAF sau orice alta instituţie cu pretenţii de poprire a conturilor Revolut deţinute de o persoană din România (sau orice altă ţară în care instituţia de plată este prezentă) trebuie să obţină o decizie definitivă locală de executare a contului.

După aceea, decizia respectivă trebuie recunoscută de instanţele de judecată din ţara în care clientul Revolut are deschis contul (Marea Britanie sau Lituania pentru cei care au optat pentru transferul  contului într-o ţară din UE după Brexit).  După aceea, Ministerul Justiţiei din ţara de origine a contului trimite decizia de executare Fiscului din România. După cum se vede, procedura este greoaie şi de multe ori nu se justifică din punct de vedere economic (în cazul sumelor mici care trebuie recuperate).

Revolut a atras peste 10 milioane de clienți, din care peste un milion de utilizatori sunt din România, în doar câțiva ani, prin construirea unui hub financiar care le permite să cheltuiască, să trimită, să primească și să gestioneze bani dintr-o singură aplicație.

Una dintre caracteristicile sale cheie este că se poate converti de la o monedă la alta pe baza ratelor interbancare fără nicio taxă. Clienții pot deține monede străine în conturile lor sau pot trimite bani unui alt utilizator Revolut sau unui cont bancar în afara țării lor.

 

Te-ar mai putea interesa și
Update: Ciucă le-a prezentat sindicaliștilor măsurile pe care le va lua Guvernul și face apel la responsabilitate. Profesorii resping propunerea Guvernului. Greva continuă
Update: Ciucă le-a prezentat sindicaliștilor măsurile pe care le va lua Guvernul și face apel la responsabilitate. Profesorii ...
Update: Premierul Nicolae Ciucă a avut miercuri seară, la Palatul Victoria, o nouă rundă de consultări cu liderii sindicatelor din Educaţie, întâlnire în cadrul căreia au fost prezentate......
Guvernul acordă un ajutor de 300 de milioane de lei fermierilor afectați anul trecut de seceta pedologică
Guvernul acordă un ajutor de 300 de milioane de lei fermierilor afectați anul trecut de seceta pedologică
Guvernul a aprobat miercuri un proiect ordonanţă de urgenţă pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma ...
Iohannis a promulgat legea care le permite consilierilor juridici să predea în învăţământul preuniversitar
Iohannis a promulgat legea care le permite consilierilor juridici să predea în învăţământul preuniversitar
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea potrivit căreia consilierii juridici vor putea preda şi în învăţământul ...
Ciolacu susține că-și menține părerea despre reforma pensiilor speciale și că o va duce până la capăt
Ciolacu susține că-și menține părerea despre reforma pensiilor speciale și că o va duce până la capăt
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că îşi menţine părerea că în privinţa pensiilor speciale trebuie ...