Revoluţie în Ucraina: Acordul de compromis anunţat de puterea ucraineană e încă în discuţie

Un acord între putere şi opoziţie, care prevede alegeri prezidenţiale anticipate, un guvern de coaliţie şi o reformă constituţională, a fost convenit vineri în Ucraina, a anunţat televiziunea ucraineană, citată de AFP.
Economica.net - vin, 21 feb. 2014, 07:53
Revoluţie în Ucraina: Acordul de compromis anunţat de puterea ucraineană e încă în discuţie

Preşedinţia de la Kiev anunţase anterior că un acord a fost convenit cu opoziţia, UE şi Rusia, fără să ofere detalii.

Această informaţie nu a putut fi confirmată pe lângă delegaţiile europene implicate în negocierile demarate la o zi după baia de sânge produsă la Kiev, unde poliţia a deschis focul asupra manifestanţilor.

Un proiect de acord între puterea ucraineană, opoziţie, UE şi Rusia face încă obiectul unor consultări şi ‘nimic nu este definitiv înainte de sfârşitul dimineţii’, a comentat cu precauţie, vineri, ministrul francez de externe Laurent Fabius.

‘Nu putem spune nimic definitiv înainte de sfârşitul dimineţii’, a spus Fabius, la postul privat de radio Europe 1 la Beijing, unde tocmai a sosit după ce a participat la negocierile de la Kiev.

‘Opoziţia vrea să se consulte, în special, cu reprezentanţii săi, ceea ce este de înţeles’, a mai declarat ministrul francez de externe.

Negocierile de la Kiev vor fi reluate la prânz, anunţă AFP, într-o nouă depeşă, citând Ministerul de Externe al Poloniei. Pe fondul acestor veşti de natură să destindă atmosfera de la Kiev, anunţul diplomaţiei poloneze imprimă o notă de incertitudine asupra parafării acordului la ora locală 12:00 (10h00 GMT) anunţată anterior.

‘Înainte de prânz, plănuim să mai avem o întrevedere cu preşedintele Viktor Ianukovici’, a declarat şeful delegaţiei Uniunii Europene în Ucraina, Jan Tombinski, după încheierea negocierilor.

A doua rundă de convorbiri dintre diplomaţii europeni şi Ianukovici a durat nouă ore şi s-a încheiat vineri dimineaţă, în jurul orei 07:30. Potrivit diplomatului european, citat de Reuters, negocierile ‘au durat toată noaptea şi au fost foarte dificile’.

Cu puţin timp înainte, preşedinţia ucraineană anunţase, într-un comunicat, că ‘negocierile privind rezolvarea crizei politice între preşedintele Viktor Ianukovici, responsabili ai opoziţiei, reprezentanţi ai Uniunii Europene şi Rusiei s-au încheiat cu un acord, care ar trebui semnat vineri la prânz (10h00GMT /12h00, ora locală) la preşedinţie’.

Acest anunţ intervine după baia de sânge produsă joi la Kiev, unde poliţia a deschis focul cu muniţie de război asupra manifestanţilor. Circa 75 de persoane au murit în confruntările reizbucnite marţi la Kiev. Un bilanţ revizuit al Ministerului ucrainean al Sănătăţii consemna vineri dimineaţă 77 de morţi în ultimele trei zile.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...