Rezerva de umiditate la culturile de grâu şi porumb se va încadra în limite satisfăcătoare

Condiţiile agrometeorologice vor permite desfăşurarea lucrărilor agricole de sezon, precum fertilizări, erbicidări, tratamente fito-sanitare sau praşile manuale şi mecanice, exceptând zilele cu precipitaţii, iar rezerva de umiditate din solul agricol la culturile de grâu şi porumb se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, reiese din prognoza agrometeorologică realizată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) valabilă pentru intervalul 11 - 17 iunie 2016.
Economica.net - Dum, 12 iun. 2016, 12:19
Rezerva de umiditate la culturile de grâu şi porumb se va încadra în limite satisfăcătoare

Potrivit specialiştilor, în cultura grâului de toamnă, gradul de aprovizionare cu apă pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi puternică) se vor înregistra în vestul Crişanei, local în centrul, estul şi sud-estul Dobrogei, izolat în nord-estul şi estul Moldovei, nord-vestul Banatului şi sud-estul Munteniei.

Pe de altă parte, rezerva de umiditate în cultura de porumb, în stratul de sol 0-50 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol. Izolat, în nord-estul Moldovei, centrul Dobrogei, nord-vestul Banatului şi vestul Crişanei se va semnala secetă pedologică moderată şi puternică.

Potrivit prognozei ANM, temperaturile maxime ridicate din aer vor imprima o intensificare a proceselor de maturare la culturile de toamna, iar la prăşitoare, creşterea şi dezvoltarea vegetativă se vor desfăşura în general în condiţii bune în cea mai mare parte regiunilor, în special pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

„Starea de vegetaţie a plantelor se va menţine bună şi medie în semănăturile de toamnă efectuate în epoca optimă, dar va fi medie şi slabă la cele întârziate fenologic, precum şi pe terenurile cu deficite de apă în sol”, arată ANM.

Estimările de specialitate arată că orzul şi grâul de toamnă înfiinţate în perioada optima îşi vor continua înflorirea (30-100%) şi maturitatea în lapte (10-100%), în cea mai mare parte a zonelor agricole. Cele mai avansate în vegetaţie vor fi culturile din jumătatea de sud a ţării, aflate la maturitatea în ceară (10-50%), în special pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului. În semănăturile tardive se vor semnala fazele de ‘burduf’ şi înspicare (20-100%), precum şi înflorire (10-50%).

Cultura de rapiţă se va afla predominant la formarea silicvelor şi a boabelor în silicve, precum şi maturitatea deplină (10-30%). De asemenea, în funcţie de data semănatului, floarea-soarelui îşi va continua creşterea aparatului foliar (30-100%) şi începutul formării capitulului (10-40%) în cea mai mare parte a regiunilor agricole.

Sub aspect fenologic, la porumb se vor înregistra fazele de formare a frunzei a treia (30-100%) şi înfrunzirea (6-16 frunze), în majoritatea zonelor de cultură, iar la sfecla de zahăr se vor continua fazele de dezvoltare a aparatului foliar (10-100%), precum şi alungirea axei hipocotile (10-35%). În toate plantaţiile, cartoful se va afla predominant la formarea/creşterea lastarilor laterali şi tuberizarea (20-100%), iar la soiurile timpurii pentru consum se va înregistra îmbobocirea (10-30%).

„În aproape toate plantaţiile, speciile sâmburoase (cais, piersic, vişin, cireş, prun) vor parcurge creşterea şi maturarea fructelor, precum şi înfrunzirea, iar cele seminţoase (mar, par, gutui) se vor afla la formarea şi creşterea rodului, creşterea
lăstarilor şi înfrunzirea. De asemenea, la soiurile extratimpurii si timpurii de cireş, vişin şi cais ajunse la maturitatea de consum se vor continua lucrarile de recoltare. În majoritatea podgoriilor, la viţa de vie se vor înregistra înfrunzirea, formarea
inflorescenţelor şi înflorirea. Local, în vestul ţării se vor continua formarea boabelor la soiurile timpurii de masă”, menţionează prognoza agrometeorologică.

Din punct de vedere termic, vremea se anunţă normală la nivelul întregii ţări, temperatura medie diurnă a aerului încadrându-se între 14 şi 24 grade Celsius, în limite apropiate de mediile multianuale, în aproape toate regiunile agricole.

Sub aspect pluviometric, se prognozează ploi locale cu caracter de aversă, dar şi torenţiale, însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului şi local de căderi de grindina, în cea mai mare parte a ţării. Izolat, în vestul, nordul şi centrul ţării, cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Te-ar mai putea interesa și
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software, furnizor de sisteme informatice de business din Cluj-Napoca, a încheiat anul 2023 cu venituri cu 30,7% mai mari, de peste 3,6 milioane de euro, în timp ce profitul net a avansat cu......
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 de IT-iști, majoritatea români
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 ...
Retailerul olandezo-belgian Ahold Delhaize, care operează pe plan local lanțul Mega Image și care a cumpărat Profi Rom ...
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Procedură de infringement pentru România din cauza întârzierilor în efectuarea plăţilor către farmaciile independente
Comisia Europeană a decis, miercuri, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în ...
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Cele mai potrivite cadouri de Paște pentru angajați și partenerii de afaceri
Pe măsură ce sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi, tot mai mulți dintre noi ne îndreptăm atenția către ...