Rezerva Federală a SUA a menţinut neschimbată dobânda cheie şi se aşteaptă la doar două majorări în 2016

Rezerva Federală (Fed) a Statelor Unite a menţinut miercuri neschimbată dobânda de politică monetară şi a redus estimările referitoare la ritmul majorărilor în 2016, de la patru la două, citând posibilul impact al încetinirii creşterii economiei mondiale şi al turbulenţelor de pe piaţa financiară asupra economiei americane, relatează Bloomberg, citată de News.ro.
Economica.net - mie, 16 mart. 2016, 19:48
Rezerva Federală a SUA a menţinut neschimbată dobânda cheie şi se aşteaptă la doar două majorări în 2016

Comitetul pentru politică monetară al Fed a menţinut dobânda cheie la nivelul de 0,25%-0,5%, potrivit comunicatului instituţiei publicat după o şedinţă de două zile.

Reprezentanţii băncii centrale se aşteaptă ca dobânda cheie să ajungă la sfârşitul acestui an la 0,875%, ceea ce implică două majorări de câte 0,25 puncte procentuale, faţă de patru anticipate în decembrie.

„Comitetul anticipează că, cu ajustări graduale ale politicii monetare, activităţile economice vor creşte cu un ritm moderat, iar indicatorii pieţei muncii vor continua să se îmbunătăţească. Cu toate acestea, evoluţiile economice şi financiare globale continuă să prezinte riscuri”, se arată în comunicatul Fed.

Preşedintele Fed din Kansas City, Esther George, s-a opus deciziei, preferând creşterea dobânzii cheie cu 0,25 puncte procentuale.

Preşedintele Fed, Janet Yellen, a declarat în conferinţa susţinută după şedinţa de politică monetară că instituţia are la dispoziţie o serie de opţiuni, în cazul încetinirii economiei.

Yellen a precizat că reprezentanţii Fed nu iau activ în considerare folosirea dobânzilor negative şi că acestea au avut efecte mixte în alte ţări.

Randamentele titlurilor Trezoreriei americane au scăzut în urma anunţului Fed. În cazul titlurilor pe termen de 10 ani, randamentul s-a redus de la 1,99% la 1,92%.

„Tonul comunicatului Fed şi estimările economice sunt de politică relaxată. Referirea la riscurile globale plasează Rezerva Federală în rolul de bancă centrală a lumii. În acest rol, Fed trebuie să lase inflaţia din SUA să accelereze, pentru a compensa dezinflaţia din restul lumii”. A decşarat Neil Dutta, economist şef la Renaissance Macro Research în New York.

Creşterea sub aşteptări a economiei mondiale umbreşte şi perspectiva din SUA, determinând investitorii să anticipeze un ritm mai lent al majorării dobânzilor de către Fed.

Banca centrală americană a majorat dobânda cheie în decembrie, pentru prima oară în aproape 10 ani, cu 0,25 puncte procentuale, de la intervalul 0%-0,25% la 0,25%-0,5%.

Preşedintele Fed, Janet Yellen, a declarat în februarie că turbulenţele din piaţa financiară au înrăutăţit semnificativ condiţiile financiare, prin scăderea cotaţiilor acţiunilor, provocând aprecierea dolarului şi creşterea unor costuri de împrumut.

Rezerva Federală a menţinut estimarea referitoare la momentul în care inflaţia va ajunge la ţinta de 2% a instituţiei, dar a revizuit prognoza pentru 2016.

Astfel, Fed anticipează pentru acest an o inflaţie de 1,2%, sub ritmul de 1,6% prognozat anterior.

Oficialii Fed estimează că inflaţia va atinge 1,9% în 2017 şi 2% în 2018.

Instituţia a menţinut prognoza privind rata şomajului la 4,7% în trimestrul patru al acestui an. Pentru 2017, estimarea a fost revizuită de la 4,7% la 4,6%, iar pentru 2018 de la 4,7% la 4,5%.

În februarie, rata şomajului din SUA a fost de 4,9%.

Politica Fed de începere a majorării dobânzilor contrastează cu măsurile agresive de relaxare a politicilor monetare în restul lumii.

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat săptămâna trecută noi măsuri de stimulare, respectiv reducerea dobânzilor, inclusiv a dobânzii cheie, care a ajuns la nivelul zero, şi suplimentarea achiziţiilor lunare de obligaţiuni, de la 60 de miliarde de euro la 80 de miliarde de euro. Dobânda oferită de BCE pentru depozitele băncilor a fost redusă cu 0,1 puncte procentuale, la -0,4%.

Banca Japoniei s-a abţinut marţi de la noi măsuri de stimulare, dar a pregătit terenul pentru acestea, după ce în ianuarie a redus dobânda la depozite la -0,1%.

În China, banca centrală a redus dobânda cheie la un minim record, prin şase măsuri succesive, până în octombrie anul trecut, iar recent a efectuat o nouă reducere a rezervelor minime obligatorii ale băncilor.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...