1EUR = 4.8419 RON | Bucureşti 22 º

Finanţe şi bănci

Rezerva Federală a SUA a redus dobânda de referinţă conform aşteptărilor, dar nu a oferit indicii prea multe privind politica ulterioară

Rezerva Federală a Statelor Unite (Fed) a redus miercuri dobânda de referinţă pentru susţinerea creşterii economice, dar a oferit puţine indicii privind politica ulterioară, măsura fiind criticată de preşedintele Donald Trump ca fiind insuficientă, transmite Reuters citat de News.ro.

19 sep, 2019 | News.ro

Perspectiva economiei americane este ”favorabilă”, piaţa muncii este puternică, iar inflaţia va reveni probabil la nivelul de 2% ţintit de Fed, a declarat preşedintele băncii centrale, Jerome Powell, într-o conferinţă de presă susţinută după şedinţa de politică monetară, scrie News.ro.

Reprezentanţii Fed au decis să reducă dobânzile ”pentru a oferi o asigurare faţă de riscuri”, între care creşterea slabă a economiei mondiale şi reapariţia tensiunilor comerciale.

”Dacă economia nu îşi revine, atunci ar putea fi oportună o secvenţă mai lungă de reduceri ale dobânzilor. Vom depinde în mare măsură de date...Nu ne aflăm pe un traseu prestabilit”, a spus Powell.

Banca centrală a mărit diferenţa dintre dobânzile plătite băncilor pentru rezervele în exces şi nivelul superior al intervalului dobânzii de referinţă, o măsură luată pentru a atenua problemele de pe pieţele americane care au determinat Rezerva Federală din New York să intervină în această săptămână pe piaţă pentru a suplimenta fondurile.

Semn că Fed ar putea lua în curând măsuri mai ample, Powell a recunoscut că tensiunile de pe pieţele de finanţare au depăşit aşteptările, acesta arătând că banca centrală ar putea fi nevoită să reia achiziţiile de active mai devreme decât a crezut.

Fed a redus dobânda de referinţă overnight la un interval de 1,75%-2%, cu un vot de 7 la 3, din cauza riscurilor globale şi a slăbirii investiţiilor şi exporturilor companiilor.

Preşedintele Donald Trump ceruse o reducere mai agresivă a dobânzii de referinţă de către Fed, iar acesta a reacţionat cu critici la adresa băncii centrale şi a şefului acesteia.

”Un comunicator groaznic. Jay Powell şi Rezerva Federală au dar greş din nou”, a scris Trump pe Twitter.

Acţiunile americane au continuat evoluţia negativă în urma declaraţiei, iar randamentul titlurilor Trezoreriei au crescut de la minimele zilei de miercuri. Randamentul titlurilor de Trezorerie pe termen de 10 ani a urcat la 1,79%.

Dolarul s-a apreciat faţă de euro şi yen.

Fed a mai redus dobânzile în luna iulie, aceasta fiind prima astfel de măsură luată după 2008.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO