Rezerva Federală a SUA se aşteaptă la o creştere moderată a economiei în 2020

Rezerva Federală a SUA (Fed) a menţinut nemodificată dobânda de politică monetară şi a semnalat că vor rămâne probabil neschimbate pe timp nedefinit costurile de împrumut, creşterea economică moderată şi rata scăzută a şomajului urmând să continue şi anul viitor, transmit DPA şi Reuters citate de Agerpres.
Economica.net - joi, 12 dec. 2019, 11:55
Rezerva Federală a SUA se aşteaptă la o creştere moderată a economiei în 2020

În octombrie, Rezerva Federală a SUA a redus dobânda de politică monetară până la un interval cuprins între 1,50% şi 1,75%, după ce creşterea economiei americane a încetinit la 1,9% în trimestrul trei din 2019. Jerome Powell a sugerat că nu se aşteaptă la o nouă reducere a dobânzii în cazul în care condiţiile economice nu se vor înrăutăţi neaşteptat.

O parte importantă dintre membrii Fed (13 din 17) estimează că nu va fi modificată rata dobânzii cel puţin până în 2021. Dintre ceilalţi patru, doar unul se aşteaptă la o majorare în 2020.

În acest an, Fed a redus de trei ori costurile de împrumut, pentru a preveni riscurile de încetinire a economiei, ca urmare a tensiunilor comerciale dintre SUA şi China, dar şi a scăderii activităţii economiei mondiale.

„Actuala abordare a politicii monetare este adecvată pentru a sprijini o creştere susţinută a activităţii economice, condiţii robuste pe piaţa forţei de muncă şi o rată a inflaţiei aproape de ţinta de 2%”, se arată în comunicatul Fed.

Pe fondul escaladării tensiunilor comerciale, oficialii Fed au anunţat că vor continua să monitorizeze „evoluţiile globale” în perspectiva deciziilor de modificare a politicii monetare.

SUA, prima economie mondială, ar urma să înregistreze o creştere de 2% în 2020 şi de 1,9% în 2021, în timp ce rata şomajului va rămâne la actualul nivel de 3,5% şi anul viitor, urmând să crească uşor, la 3,6%, în 2021 iar inflaţia va ajunge anul viitor la 1,9%, previzionează Rezerva Federală a SUA. În acest an se estimează un avans de 2,2% al economiei americane, după o expansiune de aproape 3% în 2018.

„Piaţa forţei de muncă rămâne solidă, iar activitatea economică creşte moderat. Investiţiile şi exporturile rămân slabe”, precizează Fed.

Ritmul de creştere înregistrat de economia americană în trimestrul al treilea s-a dovedit mai mare decât se estima iniţial, noile cifre publicate luna trecută de autorităţile de la Washington arătând un avans de 2,1%.

Decizia Departamentului american al Comerţului de a îmbunătăţi cu 0,2 puncte procentuale primele estimări i-a surprins pe analişti, care în medie mizau pe o creştere de 1,9% în trimestrul al treilea, după un avans de 2% în trimestrul al doilea şi unul de 3,1% în primul trimestru al acestui an.

„Aceste cifre arată că economia nu este pe cale să cadă în prăpastie. Însă, încetinirea mondială a sectorului industrial, persistenţa incertitudinilor comerciale şi ritmul slab de creştere a veniturilor arată o încetinire a activităţii în lunile următoare”, a comentat Gregory Daco, analist la Oxford Economics.

 

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...