1EUR = 4.7432 RON | Bucureşti 25 º

Finanţe şi bănci

Rezerva Federală a SUA va menţine dobânda de politică monetară, înaintea numirii noului şef

Rezerva Federală a SUA va menţine miercuri dobânda de politică monetară la un interval cuprins între 1% şi 1,25%, pe fondul sporirii speculaţiilor pe pieţe, înainte ca preşedintele Donald Trump să anunţe cine va conduce Fed, transmite Reuters.

01 noi, 2017 | Agerpres

Actualul preşedinte al Fed este Janet Yellen, iar mandatul său expiră în februarie 2018. Alături de Yellen sunt încă cinci candidaţi: principalul consilier economic al preşedintelui american, Gary Cohn, foştii guvernatori ai Fed Kevin Warsh şi Jerome Powell şi profesorul de economie de la Universitatea Stanford, John Taylor.

Conform unui sondaj derulat în ultimele săptămâni în rândul a 40 de economişti, cele mai mari şanse le au Jerome Powell, avocat şi fost bancher de investiţii care este membru al consiliului guvernatorilor Fed, începând din luna mai 2012, şi Kevin Warsh, fost guvernator al Federal Reserve în timpul crizei financiare.

Din ianuarie, Rezerva Federală a SUA a majorat de două ori rata dobânzii şi, în prezent, estimează că ar putea avea loc încă o mărire până la sfârşitul anului, ca parte a înăspririi politicii monetare, începută în 2015. Investitorii se aşteaptă ca Fed să menţină miercuri dobânda de politică monetară.

Recent, Comitetul de politică monetară al Rezervei Federale (FOMC) a anunţat că din octombrie va începe reducerea portofoliului de obligaţiuni, o dovadă a încrederii în economia americană.

Instituţia îşi va reduce portofoliul de obligaţiuni în octombrie, cu până la zece miliarde de dolari, suma urmând să urce cu zece miliarde de dolari în următoarele trei luni, la nivelul maxim de 50 de miliarde de dolari pe lună.

După ce a coborât dobânda de politică monetară la un nivel apropiat de zero pentru a contracara criza financiară din 2007-2009 şi recesiunea, Fed a injectat peste 3.000 de miliarde de dolari în economia americană prin achiziţia de obligaţiuni, astfel că, în prezent, bilanţul Fed a ajuns la 4.500 miliarde de dolari.

Reducerea portofoliului de obligaţiuni vine pe fondul şomajului scăzut, a majorării investiţiilor şi a avansului economiei, care a fost moderat dar durabil anul acesta. Riscurile la adresa perspectivelor economice pe termen scurt rămân echilibrate, dar nivelul inflaţiei este urmărit cu atenţie, apreciază Fed.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Iulian Enache

Vara neputinţei

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO