Rezervele BNR au scăzut cu 2 mld. euro, după plata datoriei la FMI şi răscumpărarea de obligaţiuni

Rezervele Băncii Naţionale a României au scăzut în noiembrie cu 2,1 miliarde euro, la 32,41 miliarde euro, după rambursări de capital şi dobânzi către FMI şi plata unei emisiunii de obligaţiuni în euro a Ministerului de Finanţe scadentă la 29 noiembrie, de 1,37 miliarde euro.
Economica.net - lun, 02 dec. 2013, 12:05
Rezervele BNR au scăzut cu 2 mld. euro, după plata datoriei la FMI şi răscumpărarea de obligaţiuni

La finele lunii octombrie, rezervele valutare ale băncii centrale se situau la 34,56 miliarde euro.

În cursul lunii noiembrie au avut loc intrări de 857 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice şi altele.

Totodată, s-au consemnat ieşiri de 3 miliarde euro, „reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele. La capitolul plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută se regăsesc rambursări de capital şi dobândă din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional (pentru care Banca Naţională a României a rambursat circa 814 milioane echivalent euro, iar Ministerul Finanţelor Publice a rambursat circa 165 milioane echivalent euro), precum şi rambursarea emisiunii de obligaţiuni denominată în euro a Ministerului Finanţelor Publice scadentă pe data de 29 noiembrie 2013, în sumă de 1,37 miliarde euro, capital şi dobândă”, se arată într-un comunicat al BNR.

Analiştii ING preconizau ca rezervele valutare ale BNR să atingă 32,5 miliarde euro la sfarşitul lui noiembrie, cu mult sub nivelul aproape record de 34,6 miliarde din urmă cu o lună.

„Estimarea noastră presupune lipsa intervenţiilor valutare, în vreme ce scăderea rezervelor ar fi cauzată în mare masură de plăţile cunoscute în contul datoriei externe, în valoare de 2,5 miliarde euro”, arată un raport ING Bank trasmis luni dimineaţă.

Titlurile scadente pe 29 noiembrie au avut o maturitate de trei ani şi un randament de 4,8% pe an.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,05 miliarde euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 30 noiembrie 2013 au fost de 35,46 miliarde euro, faţă de 37,81 miliarde euro la 31 octombrie 2013.

Plăţile scadente în luna decembrie 2013 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 479 milioane euro.

Te-ar mai putea interesa și
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Germanii de la Draexlmaier iau un credit de 75 de milioane de euro de la BERD pentru extinderea producției în România
Compania germană de componente pentru industria auto Draexlmaier va primi un împrumut de 75 de milioane de euro de la BERD pentru a extinde capacitățile din România, potrivit unei informații......
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Harta mondială a energiei regenerabile, cine domină lumea
Capacitățile de generare de energie regenerabilă sunt aproape de pragul de 4.000 GW, adică 4.000.000 MW iar jumătate ...
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
Cheltuielile turiștilor care vizitează Bulgaria în acest an ar putea să fie mai mari cu 10-15% față de 2023
În condiţiile în care sărbătorile din luna mai marchează debutul turismului la Marea Neagră, bulgarii şi turiştii ...
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au la dipoziție 12,5 miliarde de lei
Marcel Boloș: Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Antreprenorii și autoritățile locale au ...
Schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională şi se pot demara procedurile pentru ca de la începutul lunii ...