1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 4 º

Finanţe şi bănci

Rezervele BNR au scăzut cu 2 mld. euro, după plata datoriei la FMI şi răscumpărarea de obligaţiuni

Rezervele Băncii Naţionale a României au scăzut în noiembrie cu 2,1 miliarde euro, la 32,41 miliarde euro, după rambursări de capital şi dobânzi către FMI şi plata unei emisiunii de obligaţiuni în euro a Ministerului de Finanţe scadentă la 29 noiembrie, de 1,37 miliarde euro.

02 dec, 2013 | Mediafax

La finele lunii octombrie, rezervele valutare ale băncii centrale se situau la 34,56 miliarde euro.

În cursul lunii noiembrie au avut loc intrări de 857 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice şi altele.

Totodată, s-au consemnat ieşiri de 3 miliarde euro, "reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele. La capitolul plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută se regăsesc rambursări de capital şi dobândă din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional (pentru care Banca Naţională a României a rambursat circa 814 milioane echivalent euro, iar Ministerul Finanţelor Publice a rambursat circa 165 milioane echivalent euro), precum şi rambursarea emisiunii de obligaţiuni denominată în euro a Ministerului Finanţelor Publice scadentă pe data de 29 noiembrie 2013, în sumă de 1,37 miliarde euro, capital şi dobândă", se arată într-un comunicat al BNR.

Analiştii ING preconizau ca rezervele valutare ale BNR să atingă 32,5 miliarde euro la sfarşitul lui noiembrie, cu mult sub nivelul aproape record de 34,6 miliarde din urmă cu o lună.

"Estimarea noastră presupune lipsa intervenţiilor valutare, în vreme ce scăderea rezervelor ar fi cauzată în mare masură de plăţile cunoscute în contul datoriei externe, în valoare de 2,5 miliarde euro", arată un raport ING Bank trasmis luni dimineaţă.

Titlurile scadente pe 29 noiembrie au avut o maturitate de trei ani şi un randament de 4,8% pe an.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,05 miliarde euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 30 noiembrie 2013 au fost de 35,46 miliarde euro, faţă de 37,81 miliarde euro la 31 octombrie 2013.

Plăţile scadente în luna decembrie 2013 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 479 milioane euro.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO