Rezervele de gaze naturale ale României se vor epuiza în 9 ani, iar cele de ţiţei în 12 ani – ROPEPCA

Rezervele dovedite de gaze ale României se vor epuiza în următorii 9 ani, iar cele de ţiţei în 12 ani, dacă nu vor fi făcute investiţii pentru noi descoperiri de hidrocarburi, a declarat, miercuri, Artur Stratan, preşedintele Asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA), într-o conferinţă de presă.
Economica.net - mie, 14 sept. 2016, 11:21
Rezervele de gaze naturale ale României se vor epuiza în 9 ani, iar cele de ţiţei în 12 ani - ROPEPCA

‘Gradul de epuizare la resursele de petrol este de 90%. Mai avem posibilitatea de a produce hidrocarburi în România doar pentru o perioadă limitată, respectiv 12 ani la ţiţei şi 9 ani la gaze naturale. Atât ne mai ajung rezervele dovedite din zona de onshore (pe uscat – n.r.), fără a mai investi’, a spus Stratan.

El a amintit că, în ultimii doi ani, preţul scăzut al petrolului a pus o presiune foarte mare pe investiţiile din sectorul petrolier.

‘Foarte multe investiţii au fost anulate anul trecut şi anul acesta şi se va vedea acest lucru în nivelul producţiei care va continua să scadă. Statul recunoaşte acest lucru, iar, dacă până acum România era o ţară sigură din punct de vedere energetic, va trebui sa importe cantităţi din ce in ce mai mari. Deci, în loc să subvenţionăm piaţa din România, vom subvenţiona industriile din alte ţări. Fără aceste stimulente, industria autohtonă e sortită pieirii într-un interval cât mai scurt’, a subliniat oficialul ROPEPCA.

În ceea ce priveşte strategia energetică pe care Ministerul Energiei o realizează în acest moment, Stratan spune că în sfârşit acest document vorbeşte şi de cadrul fiscal pentru sectorul petrolier şi a început să facă diferenţa între exploatările onshore şi offshore, de mică sau mare adâncime, diferenţe care ar trebui să se reflecte în cadrul fiscal.

‘Dacă va continua presiunea preţului ţiţeiului, veţi vedea foarte multe zăcăminte marginale care vor fi retrocedate, iar statul nu va avea ce să facă cu ele. Cheia pentru continuarea activităţilor acestor zăcăminte este modificarea regimului fiscal şi acordarea de facilităţi fiscale, pentru a continua exploatarea lor în regim economic’, a continuat Stratan.

În ceea ce priveşte viitorul regim de redevenţe, reprezentanţii industriei au avut discuţii în ultimele două luni cu Ministerul Finanţelor, însă totul s-a blocat odată cu plecarea secretarului de stat responsabil de acest sector. Astfel că discuţiile vor fi reluate de la zero cu noul Guvern, urmând ca viitorul cadru fiscal să poată fi aplicat cel mai devreme la 1 ianuarie 2018.

‘Soluţia este să aşteptăm alegerile, iar procesul va fi reiniţiat la începutul anului 2017, cu finalizare la mijlocul anului sau spre finalul anului 2017’, a precizat Stratan.

El a mai spus că este necesară şi reformarea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), în sensul angajării mai multor specialişti, al creării unei baze de date digitale şi a desecretizării nivelului resurselor care există în subsolul românesc.

Oficialul ROPEPCA a vorbit şi despre importurile mari de gaze din această perioadă, care au crescut cu 400% faţă de anul trecut, întrucât gazele de import au devenit mai ieftine.

‘Costul de producţie în România este destul de mare, undeva între 16 şi 18 dolari pe baril la ţiţei, deci nu putem scădea preţul final. În acelaşi timp, să nu uităm că Gazprom produce o cantitate egală cu întreaga producţie a României de ţiţei şi gaze în maximum zece sonde din Siberia, deci costurile de operare pot fi ţinute sub control’, a arătat Stratan. 

Te-ar mai putea interesa și
Stoltenberg: Ucraina „poate să câștige” războiul împotriva Rusiei
Stoltenberg: Ucraina „poate să câștige” războiul împotriva Rusiei
Ucraina "poate să câştige" războiul împotriva Rusiei, care "nu se derulează" aşa cum a prevăzut Moscova, a estimat duminică secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, relatează AFP....
Românii se uită la camerele și designul telefonului când decid să îl cumpere. În medie, un român are 1.500 de poze în telefon
Românii se uită la camerele și designul telefonului când decid să îl cumpere. În medie, un român are 1.500 de poze ...
Camera foto a telefoanelor este cea mai importantă caracteristica a unui smartphone pentru 8 din 10 români din mediul urban, ...
Aurescu: România – în favoarea unui proces rapid de aderare la NATO a Finalndei și Suediei
Aurescu: România – în favoarea unui proces rapid de aderare la NATO a Finalndei și Suediei
România este "ferm" în favoarea unui proces "rapid" de aderare la NATO a Finlandei şi Suediei, iar apartenenţa acestor ...
Ministerul Sănătății: 282 de cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore
Ministerul Sănătății: 282 de cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore
Un număr de 282 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu 238 mai ...