Rezervele valutare ale Băncii Centrale a Elveţiei au atins un nou record pe fondul aprecierii francului

Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a Elveţiei (SNB) au atins o valoare record în luna iulie 2015, în condiţiile în care francul s-a apreciat în raport cu euro şi dolarul, arată datele preliminare calculate în conformitate cu standardele FMI, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 07 aug. 2015, 09:54
Rezervele valutare ale Băncii Centrale a Elveţiei au atins un nou record pe fondul aprecierii francului

Potrivit informaţiilor publicate vineri pe pagina de Internet a SNB, în iulie rezervele valutare au crescut până la 531,82 miliarde franci (542,01 miliarde de dolari) de la cifra revizuită de 516,03 miliarde de franci în iunie.

Este cel mai ridicat nivel al rezervelor de când Banca Naţională a Elveţiei a decis calcularea datelor în conformitate cu standardele FMI.

În trecut, când SNB încerca să menţină un prag minim al cursului de schimb de 1,20 franci pentru un euro, datele privind rezervele valutare erau folosite ca un indicator al intervenţiilor băncii pe piaţa valutară. În luna ianuarie a acestui an, SNB a renunţat la acest prag iar oficialii SNB au anunţat în repetate rânduri că sunt pregătiţi să cumpere valută dacă va fi necesar. Eliminarea pragului a dus la aprecierea francului cu 13% în raport cu moneda euro, ceea ce a creat probleme pentru exportatorii elveţieni. Pentru a reduce apetitul pentru franci, SNB a introdus dobânzi negative la depozitele în franci ale băncilor comerciale.

La finele lui 2014, aproape jumătate din rezervele valutare ale SNB erau compuse din euro iar 29% din dolari. Trei sferturi erau investite în obligaţiuni guvernamentale şi 15% în acţiuni.

Recent, Banca Naţională a Elveţiei a raportat în primul semestru din 2015 pierderi record de 50,1 miliarde de franci elveţieni (52 miliarde de dolari), comparativ cu un profit de 16 miliarde de franci elveţieni în perioada similară din 2014.

SNB a înregistrat pierderi de 47,2 miliarde de franci elveţieni de pe urma deţinerilor în valută, în special euro, şi 3,2 miliarde de franci elveţieni de pe urma deţinerilor în aur, care sunt denominate în dolari.

Aprecierea a sporit temerile privind ritmul de creştere a economiei, dependentă de exporturi. De asemenea, multe companii au concediat sute de angajaţi în Elveţia, pe fondul aşteptărilor potrivit cărora aprecierea francului va afecta veniturile din export.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...