Rezervele valutare ale Ucrainei au scăzut cu 63% în 2014

Rezervele valutare ale Ucrainei au coborât, anul trecut, până la 7,5 miliarde de dolari, cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani, suficient pentru a acoperi doar cinci săptămâni de importuri, după ce Banca centrală a fost nevoită să-şi utilizeze rezervele pentru a ajuta Guvernul să-şi plătească datoriile pentru achiziţiile de gaze naturale ruseşti, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 12 ian. 2015, 16:56
Rezervele valutare ale Ucrainei au scăzut cu 63% în 2014

Potrivit informaţiilor publicate luni pe pagina de Internet a Băncii Naţionale a Ucrainei, la 1 ianuarie 2015 rezervele valutare se situau la 7,533 miliarde de dolari, în scădere cu 63% pe ansamblul anului trecut şi cu 24% mai puţin decât nivelul de 9,966 miliarde de dolari înregistrat la 1 decembrie 2014.

„Rezervele valutare au scăzut cu 12,9 miliarde de dolari în ultimul an, o dovadă clară a deficitului de finanţare, şi au atins cel mai scăzut nivel de după 2005”, a apreciat Timothy Ash, economist la Standard Bank.

Publicarea acestor cifre vine într-un moment în care o echipă de experţi de la Fondul Monetar Internaţional se află la Kiev pentru a evalua perspectivele pe termen lung ale economiei ucrainene şi reformele avute în vedere de conducerea pro-occidentală. Guvernul condus de premierul Arseni Iaţeniuk se aşteaptă ca vizita misiunii FMI să conducă la eliberare a trei tranşe cumulate, în valoare de peste patru miliarde de dolari, din acordul stand by în valoare de 17 miliarde de dolari convenit anul trecut.

La finele lunii trecute, agenţia de evaluare financiară Standard & Poors a coborât ratingul de ţară al Ucrainei, la „CCC minus” cu perspectivă negativă, cu nouă trepte sub investment grade, avertizând că nivelul îngrijorător de scăzut al rezervelor valutare ar putea declanşa intrarea în incapacitate de plată în câteva luni.

Te-ar mai putea interesa și
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Creşte nemulţumirea faţă de supraturism în Spania
Din insulele Baleare şi până în Canare, din Barcelona până la Malaga, manifestaţiile ostile supraturismului se înmulţesc în Spania, a doua mare destinaţie turistică mondială, obligând......
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Stellantis, nevoit să schimbe numele modelului Alfa Romeo Milano la doar câteva zile după lansare
Contrele dintre șefii grupului Stellantis și autoritățile din Italia au dus la o situație în premieră pe piața auto ...
UNSAR: 7 din 10 români, conştienţi că numărul accidentelor şi despăgubirile plătite în baza RCA influenţează costul poliţelor – studiu
UNSAR: 7 din 10 români, conştienţi că numărul accidentelor şi despăgubirile plătite în baza RCA influenţează costul ...
Aproape 7 din 10 români sunt conştienţi că numărul accidentelor rutiere şi valoarea despăgubirilor plătite în baza ...
MApN: Trei aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi aduse la baza de la Borcea
MApN: Trei aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi aduse la baza de la Borcea
Încă trei aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi puse la dispoziţia Centrului european ...