Rezultate financiare „istorice” pentru grupul Renault în 2023. 10 noi modele în 2024, dintre care 3 Dacia

Grupul Renault și-a prezentat în această seară rezultatele financiare pentru 2023. Pe lângă o creștere puternică a tuturor indicatorilor, oficialii francezi au anunțat trei lansări Dacia pentru 2024: Duster, un nou Spring și Bigster.
Robert Stan - mie, 14 feb. 2024, 21:42
Rezultate financiare „istorice” pentru grupul Renault în 2023. 10 noi modele în 2024, dintre care 3 Dacia

Rezultatele financiare ale grupului Renault pentru 2023 sunt mult peste așteptările, inclusiv revizuite, ale analiștilor. Conform companiei franceze este vorba despre valori „istorice” care pornesc de la o cifră de afaceri de 52,4 miliarde de euro, în creștere cu 13,4% față de 2022 și au ca punct culminant un free cash flow record de trei miliarde de euro, în creștere cu 0,9 miliarde de euro față de anul anterior. Oficialii francezi susțin că separarea Horse nu a avut până acum niciun impact asupra free cash flow-ului nici în 2022 și nici în 2023.

Totodată, marja operațională a atins și ea valoarea record de 4,1 miliarde de euro, echivalent cu 7,9% din cifra de afaceri (+2,4 puncte procentuale față de 2022), în creștere cu 1,5 miliarde euro față de 2022. În acest context, rezultatul net a fost de 2,315 miliarde euro, în creștere cu 3,031 miliarde de euro față de 2022.

Conform oficialilor grupului francez, grație acestor rezultate, compania este pregătită să ofere dividende de 1,85 euro per acțiune față de 0,25 euro per acțiune în contul rezultatului din anul anterior. Valoarea dividendelor va fi supusă votului adunării generale anuale programată pentru 16 mai 2024.

„Astăzi, Renault Group anunță rezultate financiare record. Acestea sunt urmarea unei extraordinare munci de echipă și reflectă succesul strategiei noastre, Renaulution. Fundamentele noastre financiare nu au fost niciodată mai puternice și nu ne vom opri aici. În 2024, vom beneficia de un număr fără precedent de lansări de vehicule, care marchează reînnoirea Renault Group, și vom continua să ne optimizăm structura de costuri. În același timp, asigurăm transformarea în profunzime a grupului, facem pași importanți în îndeplinirea proiectelor noastre majore și accelerăm aplicarea strategiei noastre (în zona) EV și software. Organizația noastră oferă flexibilitate și asigură creșterea performanței, ceea ce reprezintă un atu major într-un context plin de provocări!”, a declarat Luca de Meo, CEO al Renault Group.

Marjă de exploatare a grupului a continuat să se îmbunătățească succesiv, de la 6,3%, în semestrul II 2022, la 7,6% în semestrul I 2023, și la 8,1 % în semestrul II 2023. Valoarea sa pe întregul an 2023 a ajuns la 4,117 miliarde de euro, în creștere cu 1,547 miliarde de euro față de 2022.

Vânzările către parteneri au avut un efect pozitiv de 2,1 puncte procentuale, susținute de producția modelelor ASX (de la începutul anului 2023) și Colt (din octombrie 2023) pentru Mitsubishi Motors, precum și de asamblarea de vehicule utilitare pentru Nissan, Renault Trucks și Mercedes-Benz.

Marja operațională a grupului Renault include, de la începutul lunii noiembrie 2022 și până la deconsolidarea Horse, un efect pozitiv non-cash al încetării amortizării acestor active deținute în vederea vânzării. Acesta se ridică la 482 milioane euro în 2023 (275 milioane euro în semestrul I 2023 și 207 milioane euro în semestrul II 2023). Efectul său pozitiv se ridică la 398 milioane euro.

Contribuția Mobilize Financial Services (Finanțarea vânzărilor) la marja operațională a Grupului a atins 1,101 miliarde de euro, față de 1,198 miliarde de euro în 2022 , ca urmare a creșterii ratei dobânzii în Europa de la începutul anului 2022. Excluzând acest factor, Mobilize Financial Services ar fi înregistrat o marjă operațională în creștere cu 8 % față de 2022. Această evoluție a fost determinată în principal de creșterea noilor finanțări și de costul mai mic al riscului.

De asemenea, contribuția companiilor asociate s-a ridicat la 880 milioane de euro, față de 423 milioane euro în 2022. Aceasta a inclus contribuția Nissan, de 797 milioane euro.

Șefii grupului Renault au menționat și că, în 2023 au avut loc operațiuni financiare importante precum vânzarea a 211.000.000 acțiuni Nissan deținute într-un trust francez, conform noului Acord de Alianță, pentru 764 milioane de euro sau a 24% din acțiunile deținute în cadrul echipei de Formula 1 Alpine Racing Ltd (Marea Britanie) către Otro Capital, RedBird Capital Partners și Maximum Effort Investments pentru 200 de milioane de euro.

Împrumutul unui pool bancar care a beneficiat de garanția statului francez (PGE) a fost rambursat integral cu un an în avans.

Rezerva de lichidității la sfârșitul lunii decembrie 2023 a ajuns la un nivel ridicat, de 17,8 miliarde euro, în creștere cu 0,1 miliarde euro față de 31 decembrie 2022.

Zece noi modele în 2024

Vânzările mondiale ale Renault Group au crescut cu 9% față de 2022, ajungând la 2.235.000 de unități. În Europa, vânzările au crescut cu 18,6% pe o piață în creștere cu 13,9%. Renault este cel mai bine vândut brand auto francez pe plan mondial. Clio a devenit cel mai vândut model din Franța în 2023 (toate canalele de vânzare combinate) și este pe locul 3 în Europa.

Marca Renault a ocupat locul 3 în Europa în segmentul autoturismelor „electrificate”, cu vânzări în creștere cu 19,7% față de 2022. Acestea au reprezentat 39,7% din vânzările de autoturisme ale mărcii în Europa. Toto în Europa 11,3% dintre mașinile vândute au fost 100% electrice.

Dacia s-a clasat pe locul 11 pe piața europeană (autoturisme + utilitare), în creștere cu 4 locuri față de anul precedent. Pe piața europeană de autoturisme, Dacia figurează în top 10. Totodată, Dacia a ocupat locul al doilea pe segmentul de retail în Europa.

Marca românească și-a început deja strategia de electrificare prin versiunea Hybrid 140, lansată în ianuarie 2023, care reprezintă deja mai mult de 25% din comenzile modelului Jogger. Iar Dacia Spring și-a păstrat locul al treilea în clasamentul celor mai vândute vehicule electrice din Europa către clienții persoane fizice.

Marca sport-premium Alpine a înregistrat vânzări în creștere cu 22,1% față de 2022. Deocamdată singurul său produs, Alpine A110 își menține poziția de lider în segmentul modelelor sport coupé cu două locuri din Europa în 2023.

Șefii grupului Renault se așteaptă ca și 2024 să fie un an istoric grație lansării a nu mai puțin de 10 vehicule noi, dintre care 7 vor aparține mărcii principale și alte 3 Dacia.

În modelele noi contabilizate pentru marca Renault sunt incluse două electrice – Scenic E-TECH și Renault 5 E-TECH, două hibride – Rafale E-Tech și un model încă neconfirmat, un nou vehicul comercial – Master cu variante ICE și complet electrice și două modele lansate pe piețe din afara Europei – Kardian și un viitor model al diviziei Renault Korea Motors.

În cazul mărcii Dacia, lansările din 2024 includ noul Duster, un facelift al electricului Spring (cu design, așa cum susțin oficialii francezi complet nou atât exterior cât și interior) și prezentarea SUV-ului de segment C Bigster la sfârșitul anului 2024.

Alpine își va continua expansiunea internațională, cu intrarea pe piața din Turcia în primul semestru al anului 2024 și va prezenta primul său model complet electric, A290.

Citește și:
– Renault şi Geely vor finaliza luna aceasta societatea mixtă dedicată motoarelor pe combustie – Reuters
– Vânzările Dacia au crescut cu 15%, până la 658.321 de maşini, în 2023, ajutând la creșterea vânzărilor grupului Renault

Te-ar mai putea interesa și
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea Bulevardului Ghencea
Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor la penetrația Prelungirea Ghencea și supralărgirea ...
Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a atribuit contractul pentru finalizarea lucrărilor de penetrație la Prelungirea Ghencea și......
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub ...
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...