Rezultatul alegerilor obligă PPE la negociere – EFE

Victoria strânsă obşinută în alegerile europarlamentare din 25 mai obligă Partidul Popular European (PPE) să negocieze cu alte forţe politice, în special cu socialiştii, în căutarea unei coaliţii, în timp ce şefii de stat şi de guvern din ţările membre ale UE se vor reuni marţi pentru a analiza rezultatele scrutinului, comenrtează EFE luni.
Economica.net - lun, 26 mai 2014, 16:30

PPE şi Jean-Claude Juncker, candidatul său pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene, au revendicat victoria electorală după ce au obţinut 214 locuri din totalul celor 75 din PE, însă socialiştii şi Martin Schulz, cu 189 de viitori europarlamentari, doresc de asemenea să realizeze o majoritate şi să deţină preşedinţia Comisiei Europene.

‘PPE este marele perdant al acestor alegeri, PPE, care a condus Europa în ultimii cinci ani şi în timpul unei crize extrem de profunde care a afectat milioane de europeni’, a afirmat luni preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni (PES), Serghei Stanişevi. Rezultatele socialiştilor ‘sunt stabile, din nefericire nu am strâns suficiente voturi pentru o schimbare majoră în Europa’, a adăugat Serghei Stanişev.

Jean-Claude Juncker, la rândul său, şi-a exprimat încrederea în obţinerea sprijinului necesar. ‘Singura opţiune posibilă este marea coaliţie dintre cele două mari partide’, potrivit acestuia.

Diferenţa mică dintre ele obligă primele două forţe politice să încerce să formeze o coaliţie cu celelalte grupuri ale Parlamentului European, printre care liberalii din ALDE (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa) ai fostului premier belgian Guy Verhofstadt, care, cu 66 de locuri, pot înclina balanţa în favoarea uneia dintre ele.

Analişti precum directorul programului european al institutului Bertelsmann Stiftung, Joachim Fritz-Vannahme, consideră că Juncker, ‘ca fost premier al Luxemburgului, este obişnuit cu coaliţiile, mari sau mici’. ‘Problema, mai mult decât de a găsi majoritatea în PE, este de a obţine sprijinul Consiliului European, unde (premierul britanic) David Cameron şi-a anunţat deja ferma opoziţie faţă de Juncker’, a declarat expertul, pentru EFE.

Şefii de stat şi de guvern din UE se vor întâlni marţi la Bruxelles pentru un summit informal, în cadrul căruia vor aborda rezultatele acestor alegeri, numele succesorului actualului preşedinte al Comisiei Europene, José Manuel Durao Barroso, şi vor reflecta asupra numărului mare de voturi în favoarea formaţiunilor eurosceptice şi antieuropene.

Candidatul conservator a subliniat că la reuniunea de marţi cu liderii europeni nu va ajunge ‘în genunchi’, ci va merge ‘ca un câştigător’ al alegerilor. El a invocat sprijinul urnelor pentru a deveni viitorul şef al Comisiei Europene şi a reafirmat că a făcut campanie pentru acest post şi nu pentru cel de preşedinte al Consiliului European.

Potrivit directorului institutului Open Europe, Mats Persson, victoria orientării de centru-dreapta arată că succesorul lui Barroso ar trebui să provină din rândurile ei, dar mai arată şi că ‘liderii din UE, cu sprijinul ferm al Regatului Unit, ar putea alege alt candidat’.

Pentru moment, surse diplomatice au semnalat că liderii nu vor vorbi marţi despre candidaţi, ci mai degrabă vor încerca să se pună de acord în privinţa procesului de selectare a viitorului preşedinte al executivului comunitar.

Liderii nu pot negocia înainte de a cunoaşte componenţa definitivă a noului PE, ceea ce, probabil, nu se va întâmpla înainte de mijlocul lunii iunie. Printre candidaţii care ar putea intra în cursă se numără prim-miniştrii Finlandei, Jyrki Katainen, Irlandei, Enda Kenny, sau Poloniei, Donald Tusk, potrivit sursei citate.

Te-ar mai putea interesa și
Acționarii Electrica au anulat emisiunea de obligațiuni verzi de 300 de milioane de euro, plănuită pentru acest an
Acționarii Electrica au anulat emisiunea de obligațiuni verzi de 300 de milioane de euro, plănuită pentru acest an
Acționarii Electrica SA, una dintre marile companii de distribuție și furnizare de energie electrică, companie privată dar la care statul este cel mai mare acționar, nu au aprobat derularea......
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea ...
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet ...
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Metrorex anunță că joi, 25 aprilie 2024, la ora 1:30, noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ...