RIB a primit de la acţionarul polonez fonduri de 5 mil euro la capital şi un credit de 1,2 mil. euro

Romanian International Bank (RIB), preluată la sfârşitul anului trecut de grupul financiar polonez Getin Holding, a primit de la noul acţionar o infuzie de capital de 22,76 milioane lei (5,09 milioane euro) şi un împrumut subordonat de 1,2 milioane euro, fiind numit un nou consiliu de administraţie.
Economica.net - joi, 16 ian. 2014, 11:49
RIB a primit de la acţionarul polonez fonduri de 5 mil euro la capital şi un credit de 1,2 mil. euro

Astfel, capitalul social a fost majorat de la 22,76 milioane lei la 77,99 millioane lei, fiind emise 227,65 milioane acţiuni cu valoarea nominală de 0,1 lei fiecare.

Getin Holding a finalizat preluarea RIB la începutul lunii decembrie a anului trecut, devenind acţionar unic. Grupul este prezent pe pieţele din Polonia, Rusia, Ucraina, Belarus, fiind controlat de omul de afaceri Leszek Czarnecki.

RIB era deţinută de Daniel Roberts şi fosta sa soţie, Florina Roberts, cetăţeni americani. Cei doi aveau fiecare câte 44,7% din acţiuni.

Noul acţionar a numit totodată un nou Consiliu de Administraţie pe o perioadă de patru ani, condus de Juszczak Rafal Marcin. Din CA mai fac parte Boniecki Radoslaw Jerzy, Augustyniak Jaroslaw, Sycinski Marcin Marek şi Solska Bozena.

Consiliul de Direcţie este asigurat de Mioara Popescu şi Giovani Horaţiu Şchiopu, din poziţia de vicepreşedinte executiv.

La 31 decembrie 2012, cota RIB în sistemul bancar în funcţie de volumul activelor era de 0,12%, banca situându-se pe poziţia 36 în rândul instituţiilor de credit.

Instituţia de credit are active de 436,4 milioane lei, 80.000 de conturi deschise de clienţi şi 34 de sucusale, potrivit Getin.

Grupul financiar polonez Getin Holding, fondat de omul de afaceri Leszek Czarnecki, este una dintre cele mai mari companii listate la bursa din Varşovia. Czarnecki deţine în prezent 55,8% din acţiunile Getin Holding.

Grupul controlează trei bănci, Idea Bank, lider pe piaţa creditelor auto în Ucraina, Sombelbank din Belarus, concentrată pe împrumuturi de retail, şi Kubanbank din Rusia. Getin mai deţine în Rusia compania Carcade, prezentă pe piaţa leasingului.

Cu o avere estimată de Forbes la 1,4 miliarde de dolari, Leszek Czarnecki este unul dintre cei mai bogaţi oameni din Polonia.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...