Ridicarea MCV şi aderarea la Schengen, teme discutate la întâlnirea Grindeanu – Juncker

Pregătirile demarate de România în perspectiva preluării primului mandat la Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în 2019 şi ridicarea MCV în acest orizont de timp, aderarea la Schengen şi adoptarea euro au fost principalele subiecte abordate în cursul întrevederii pe care premierul Sorin Grindeanu a avut-o joi, la Palatul Victoria, cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Economica.net - joi, 11 mai 2017, 16:37
Ridicarea MCV şi aderarea la Schengen, teme discutate la întâlnirea Grindeanu - Juncker

Potrivit unui comunicat al Executivului, legat de perspectiva ridicării Mecanismului de Cooperare şi Verificare, premierul Sorin Grindeanu s-a declarat convins că dialogul purtat pe această temă cu experţi ai Comisiei Europene a adus clarificările necesare pentru ca România să-şi poată îndeplini angajamentele asumate.

‘În cei zece ani care au trecut de la aderarea la Uniunea Europeană, România a avut o abordare predictibilă, constructivă şi pro-europeană şi suntem hotărâţi să facem tot ceea ce ne-am angajat’, a declarat Grindeanu, citat în comunicat, adăugând că aderarea la UE a adus foarte multe beneficii României.

Sursa citată precizează că premierul a menţionat, totodată, faptul că România este pregătită deja de câţiva ani, din punct de vedere tehnic, pentru aderarea la Schengen.

El a prezentat şi progresele făcute în ultimele două luni în privinţa subvenţiilor pentru fermieri şi a pledat pentru relocarea la Bucureşti a Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), intenţia României de a-şi depune candidatura în acest sens fiind deja exprimată oficial printr-un memorandum aprobat de Guvern.

‘La rândul său, ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ştefan, a dat asigurări în privinţa determinării Guvernului de a menţine ţinta de deficit de 3% din PIB’, se arată în comunicat.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a salutat progresele făcute de România, exprimându-şi încă o dată speranţa că va fi primită în Schengen şi că îi va fi ridicat Mecanismul de Cooperare şi Verificare înainte de preluarea mandatului la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, menţionează sursa citată.

La întrevedere au mai participat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, şi comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu.

Te-ar mai putea interesa și
CASS aplicată indemnizaţiilor de concediu medical pentru boală obişnuită, carantină sau reducerea duratei de lucru – OUG 34 publicată în Monitorul Oficial
CASS aplicată indemnizaţiilor de concediu medical pentru boală obişnuită, carantină sau reducerea duratei de lucru ...
Contribuţia de asigurări de sănătate (CASS) se va aplica doar pentru indemnizaţiile de concediu medical în cazul bolilor obişnuite, a celor care impun carantina şi în situaţia reducerii cu......
Atacul Iranului asupra Israelului a fost un ”eşec spectaculos” – Casa Albă
Atacul Iranului asupra Israelului a fost un ”eşec spectaculos” – Casa Albă
Atacul fără precedent pe care Iranul l-a efectuat în noaptea de sâmbătă spre duminică cu drone şi rachete asupra ...
Lockheed câştigă un contract de 17 miliarde de dolari în domeniul apărării antirachetă
Lockheed câştigă un contract de 17 miliarde de dolari în domeniul apărării antirachetă
Compania americană Lockheed Martin a obţinut un contract în valoare de 17 miliarde de dolari pentru dezvoltarea unei noi ...
Transelectrica a inaugurat cea mai complexă linie electrică de înaltă tensiune construită în ultimii 30 de ani: LEA 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița
Transelectrica a inaugurat cea mai complexă linie electrică de înaltă tensiune construită în ultimii 30 de ani: LEA ...
Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA a inaugurat aseară, printr-o ceremonie organizată ...