Indicatorul de risc social: cât de „vulnerabilă” e România în 2020 – Euler Hermes

România se află la mijlocul clasamentului, pe poziţia 55, în ceea ce priveşte Indicatorul de Risc Social (IRS), în scădere cu patru locuri faţă de anul 2015, estimează specialiştii Euler Hermes, care prezintă evoluţia riscului de ţară pentru anul 2020, pentru 102 ţări, scrie Agerpres.
Economica.net - vin, 12 iun. 2020, 12:04
Indicatorul de risc social: cât de

Indicatorul de Risc Social identifică ce ţări sunt mai vulnerabile la riscurile sociale sistemice (incluzând nemulţumirea socială şi proteste antiguvernamentale), care pot schimba strategiile şi elaborarea politicilor unei ţări sau pot influenţa şi deciziile de afaceri şi investiţii.

„În prezent, România se poziţionează în a doua parte a clasamentului, pe poziţia 55, înregistrând o scădere de patru locuri faţă de anul 2015. Privind retrospectiv la acel moment, România ar fi ocupat ultima poziţie a clasamentului, respectiv locul 51 al primei secţiuni, loc ocupat acum de Ucraina. Protestele de stradă din 2017-2018, instabilitatea politică din ultimii ani şi aria largă a factorilor incluşi în calcularea indicatorilor, dar şi tendinţa de deteriorare a acestora, au contribuit la atribuirea unor calificative defavorabile pentru factorii cu tentă politică şi socială. În contextual pandemiei actuale, clasamentul poate suferi schimbări majore. Totul depinde de felul în care va răspunde atât economia locală, cât şi societatea în ansamblul ei la noile încercări generate de actuala criză”, a declarat Mihai Chipirliu, CFA, Head of Risk Analysis Euler Hermes România.

Potrivit sursei citate, Danemarca, Finlanda şi Suedia sunt primele trei ţări în clasamentul IRS 2020 şi prezintă cele mai mici niveluri de risc social. Germania se află pe locul 5, iar Franţa pe locul 9. România se află la mijlocul clasamentului, pe poziţia 55, scăzând cu patru locuri din 2015. Pe de altă parte, Nigeria, Venezuela şi Angola sunt cele mai expuse riscului de tulburări sociale, iar Venezuela şi Angola au cunoscut, de asemenea, unele dintre cele mai mari deteriorări din ultimii cinci ani.

Totodată, economiile avansate sunt, în general, mai puţin vulnerabile la tulburările sociale decât pieţele emergente, cu Grecia (rangul 35) şi Italia (30) pe locurile cele mai scăzute în rândul tuturor economiilor avansate. Slovenia (rangul 15), Estonia (17) şi Qatar (21) sunt pieţe emergente cel mai bine clasate.

„Dacă privim în funcţie de regiuni pentru a analiza pieţele emergente, economiile din Europa Emergentă sunt plasate cel mai bine cam în mijlocul clasamentului , în timp ce Africa şi America Latină prezintă cel mai mare risc de tulburări sociale în viitorul apropiat.”, se mai precizează în raport.

IRS măsoară punctele forte şi punctele slabe cât şi percepţiile asupra mediului politic, instituţional şi social clasificând ţările pe o scară de la 0 (cel mai mare risc ) la 100 (cel mai mic risc ).

Euler Hermes urmăreşte şi analizează schimbările de zi cu zi ale solvabilităţii corporative în rândul companiilor mici, medii şi multinaţionale în pieţe ce reprezintă 92% din PIB-ul global. Compania are sediul principal în Paris şi este prezentă în peste 50 de ţări, cu 6.050 de angajaţi. Euler Hermes este o filială a Allianz, evaluată AA de către Standard & Poor’s.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...