Riscul de producere a inundaţiilor în România va fi redus în 11 bazine hidrografice

Riscul de producere a inundaţiilor în România va fi diminuat cu 7% în 11 bazine hidrografice, prin implementarea proiectului de 54 milioane euro aprobat  de Comisia Europeană, informează Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice.
Economica.net - sâm, 13 apr. 2013, 08:29
Riscul de producere a inundaţiilor în România va fi redus în 11 bazine hidrografice

Beneficiarul proiectului este Administraţia Naţională ‘Apele Române’, iar proiectul se numeşte ‘Watman – Sistem informatic pentru managementul integrat al apei – Faza I’, investiţia totală fiind de 63 milioane de euro. Investiţia va fi finanţată în cadrul Fondului de Coeziune, iar partea de cofinanţare va fi asigurată de beneficiar.

Proiectul contribuie la îndeplinirea obiectivelor POS Mediu, axa prioritară 5 ‘Dezvoltarea infrastructurii adecvate de prevenire a riscurilor naturale în zonele cele mai expuse la risc’ – domeniul major de intervenţie 1 ‘Protecţia împotriva inundaţiilor prin dezvoltarea unui management durabil al inundaţiilor, în zonele cele mai vulnerabile’ din cele 11 bazine hidrografice – Someş-Tisa, Crişuri, Mureş, Banat, Jiu, Olt, Argeş-Vedea, Buzău-Ialomiţa, Siret, Prut-Bârlad şi Dobrogea-Litoral, scrie Agerpres.

Lucrările, echipamentele şi dotările propuse a fi realizate şi achiziţionate conduc la stabilirea unei baze adecvate de infrastructură la nivel naţional pentru prevenirea inundaţiilor şi atenuarea consecinţelor distructive ale acestora.

Proiectul presupune modernizarea echipamentelor de prevenire a inundaţiilor şi riscurilor asociate, reducerea efectelor inundaţiilor, inclusiv a poluării, optimizarea securităţii şi eficienţei infrastructurii deja existente şi capacităţii Administraţiei Naţionale ‘Apele Române’ de a reacţiona în mod adecvat în cazul unei inundaţii.

Îmbunătăţirea echipamentelor de măsură şi monitorizare este, de asemenea, prevăzută, inclusiv echiparea staţiilor de pompare cu echipamente şi programe IT, precum şi crearea unor centre de coordonare şi reacţie rapidă în cazul inundaţiilor.

Implementarea proiectului va avea un impact pozitiv considerabil asupra populaţiei (aproximativ 1,5 milioane de locuitori vor beneficia de protecţie împotriva inundaţiilor în zonele de intervenţie).

Comisia Europeană (CE) a aprobat o investiţie de 54 de milioane de euro din Fondul de Coeziune pentru un proiect de prevenire a inundaţiilor în România şi pentru dezvoltarea unui sistem de combatere a efectelor acestora, cum ar fi poluarea, informa, vineri, un comunicat al CE dat publicităţii la Bruxelles.

‘Acesta este un exemplu concret pentru modul în care investiţiile regionale contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor români. Creşterea nivelului de securitate va aduce şi beneficii economice, pentru că firmele şi potenţialii investitori vor şti că sunt mai bine protejaţi împotriva pagubelor produse de inundaţii’, a declarat comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, citat în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
Mazda CX-80, noul SUV cu șapte locuri al mărcii japoneze, va putea fi comandat din mai FOTO
După lansarea CX-60, noua Mazda CX-80 este al doilea model pentru piața din Europa din grupul „Large Product" al companiei. Este cea mai spațioasă mașină din gama europeană Mazda și va......
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea ...
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...