Ritmul de creştere al economiei spaniole a depăşit estimările în trimestrul doi

Ritmul de creştere al economiei spaniole a depăşit estimările în trimestrul doi din 2014, redresarea cererii interne sprijinind eforturile premierului Mariano Rajoy de a reduce rata şomajului, a doua cea mai ridicată din UE, transmite Bloomberg.
Economica.net - mie, 30 iul. 2014, 08:27
Ritmul de creştere al economiei spaniole a depăşit estimările în trimestrul doi

Spania, a patra economie a zonei euro, a înregistrat un avans de 0,6% în perioada aprilie-iunie 2014, după o creştere de 0,4% în primul trimestru al anului, finalizând un an de expansiune, a anunţat miercuri Institutul naţional de statistică (INE) de la Madrid. În 23 iulie Banca Centrală a Spaniei estima o creştere a economiei de 0,5% în trimestrul doi din 2014.

În ritm anual, PIB-ul Spaniei a urcat cu 1,2% în trimestrul doi din 2014, faţă de un avans de 0,5% în precedentele trei luni, pe fondul majorării cererii pe plan intern.

Preţurile de consum au scăzut cu 0,3% în iulie, comparativ cu perioada similară din 2013, a anunţat INE, în timp ce analiştii se aşteptau la un declin de 0,1%.

‘Acesta este începutul unei redresări sustenabile. Creşterea vine în principal de pe urma redresării consumului intern şi de la investiţiile în echipamente şi tehnologie’, a afirmat Miguel Cardoso Lecourtois, economist şef al Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA în Madrid.

Producătorul auto german Opel a anunţat luna aceasta că în primul semestru din 2014 cota sa de piaţă în Spania a fost cea mai ridicată din 2006. În iunie, vânzările auto în Spania au urcat cu 24%, cel mai semnificativ avans în rândul primelor cinci mari pieţe auto europene.

Marţi, ministrul Economiei, Luis de Guindos, a estimat că PIB-ul Spaniei va înregistra un avans de 1,5% în acest an şi de 2% anul viitor, un ritm de creştere mai rapid decât se prognoza anterior. Astfel, rata şomajului va scădea sub 24,9% estimată iniţial pentru 2014. Premierul Mariano Rajoy intenţionează să reducă taxele anul viitor pentru a majora cererea pe plan intern înaintea alegerilor generale. De la preluarea puterii în 2011, Rajoy a implementat cele mai dure măsuri de austeritate din ultimii 30 de ani.

Miercuri, randamentul obligaţiunilor spaniole pe zece ani a ajuns la 2,47%, comparativ cu nivelul record de 7,75% în iulie 2012, după ce Spania a fost forţată să solicite UE un pachet de asistenţă financiară în valoare de 41 miliarde de euro (55 miliarde de dolari) pentru salvarea băncilor.

Instituţiile spaniole de creditare au fost puternic afectate de majorarea creditelor neperformante (NPL), din cauza prăbuşirii pieţei imobiliare. Pe fondul sporirii temerilor că sistemul financiar al Spaniei ar putea intra în faliment, UE a aprobat pachetul de asistenţă financiară de 41 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat sâmbătă că "personalul medical care nu este vaccinat probabil va trebui să se testeze periodic cu costuri suportate de persoana care se......
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Turcii de la Bozankaya au trimis spre România primul tramvai din comanda de 21 de garnituri pentru Timișoara. Acestea vor ...
ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale până duminică în județele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea și Buzău. Vreme instabilă în Capitală
ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale până duminică în județele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea și Buzău. Vreme ...
Judeţele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea şi zona de munte a judeţului Buzău se vor afla sub avertizare Cod portocaliu ...
Merkel și Macron solicită statelor UE să-și coordoneze politicile de redeschidere a frontierelor
Merkel și Macron solicită statelor UE să-și coordoneze politicile de redeschidere a frontierelor
Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au lansat vineri un apel ţărilor membre ale Uniunii ...