Ritmul de creştere al economiei spaniole a depăşit estimările în trimestrul doi

Ritmul de creştere al economiei spaniole a depăşit estimările în trimestrul doi din 2014, redresarea cererii interne sprijinind eforturile premierului Mariano Rajoy de a reduce rata şomajului, a doua cea mai ridicată din UE, transmite Bloomberg.
Economica.net - mie, 30 iul. 2014, 08:27
Ritmul de creştere al economiei spaniole a depăşit estimările în trimestrul doi

Spania, a patra economie a zonei euro, a înregistrat un avans de 0,6% în perioada aprilie-iunie 2014, după o creştere de 0,4% în primul trimestru al anului, finalizând un an de expansiune, a anunţat miercuri Institutul naţional de statistică (INE) de la Madrid. În 23 iulie Banca Centrală a Spaniei estima o creştere a economiei de 0,5% în trimestrul doi din 2014.

În ritm anual, PIB-ul Spaniei a urcat cu 1,2% în trimestrul doi din 2014, faţă de un avans de 0,5% în precedentele trei luni, pe fondul majorării cererii pe plan intern.

Preţurile de consum au scăzut cu 0,3% în iulie, comparativ cu perioada similară din 2013, a anunţat INE, în timp ce analiştii se aşteptau la un declin de 0,1%.

‘Acesta este începutul unei redresări sustenabile. Creşterea vine în principal de pe urma redresării consumului intern şi de la investiţiile în echipamente şi tehnologie’, a afirmat Miguel Cardoso Lecourtois, economist şef al Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA în Madrid.

Producătorul auto german Opel a anunţat luna aceasta că în primul semestru din 2014 cota sa de piaţă în Spania a fost cea mai ridicată din 2006. În iunie, vânzările auto în Spania au urcat cu 24%, cel mai semnificativ avans în rândul primelor cinci mari pieţe auto europene.

Marţi, ministrul Economiei, Luis de Guindos, a estimat că PIB-ul Spaniei va înregistra un avans de 1,5% în acest an şi de 2% anul viitor, un ritm de creştere mai rapid decât se prognoza anterior. Astfel, rata şomajului va scădea sub 24,9% estimată iniţial pentru 2014. Premierul Mariano Rajoy intenţionează să reducă taxele anul viitor pentru a majora cererea pe plan intern înaintea alegerilor generale. De la preluarea puterii în 2011, Rajoy a implementat cele mai dure măsuri de austeritate din ultimii 30 de ani.

Miercuri, randamentul obligaţiunilor spaniole pe zece ani a ajuns la 2,47%, comparativ cu nivelul record de 7,75% în iulie 2012, după ce Spania a fost forţată să solicite UE un pachet de asistenţă financiară în valoare de 41 miliarde de euro (55 miliarde de dolari) pentru salvarea băncilor.

Instituţiile spaniole de creditare au fost puternic afectate de majorarea creditelor neperformante (NPL), din cauza prăbuşirii pieţei imobiliare. Pe fondul sporirii temerilor că sistemul financiar al Spaniei ar putea intra în faliment, UE a aprobat pachetul de asistenţă financiară de 41 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...