1EUR = 4.8746 RON | Bucureşti 17 º

Extern

Ritmul de creştere al economiei Turciei în 2017 va fi mai ridicat decât se estima - Bloomberg

Economia Turciei va înregistra o creştere de 3,5% în 2017, de 3,1% în 2018 şi de 3,5% în 2019, arată datele unui studiu realizat de Bloomberg.

30 iun, 2017 | Agerpres

Este o îmbunătăţire faţă de rezultatele studiului din mai, conform căruia PIB-ul Turciei ar urma să crească cu 2,6% în 2017, cu 3,1% în 2018 şi cu 3,8% în 2019.

În urma majorării cheltuielilor guvernamentale, de la salarii la investiţii, economia turcă a urcat cu 5% în primul trimestru din 2017, după ce anul trecut creşterea a fost afectată de o serie de incidente, precum atentate teroriste, o tentativă de puci şi criza diplomatică cu Rusia. Politicile fiscale expansive au majorat consumul gospodăriilor, care ar urma să se majoreze cu 3,4% anul acesta, faţă de un avans de 2,7% previzionat anterior.

Rata inflaţiei a urcat la 11,7% în mai, după ce în aprilie a crescut la 11,9%, economiştii estimând că va ajunge la 10,6% până la sfârşitul acestui an şi la 8% anul viitor.

'Ne aşteptăm la un uşor declin al inflaţiei în această vară, cu toate acestea este greu de crezut că poate scădea sub 10% anul acesta, pe fondul măsurilor de stimulare adoptate de Guvern. Consumul privat, majorarea cererii externe şi interne vor sprijini economia, în timp ce nivelul scăzut al investiţiilor va afecta ritmul de creştere', a apreciat analistul Enver Erkan, de la Reek Kapital Securities în Istanbul.

Datele publicate luna aceasta de Institutul de statistică TUIK arată că PIB-ul Turciei a înregistrat o creştere de 5% în primul trimestru din 2017 comparativ cu perioada similară a anului trecut, peste estimările analiştilor care mizau pe un avans de 3,8%.

Comparativ cu ultimul trimestru al anului trecut, economia Turciei a înregistrat o creştere de 1,4%, un avans de trei ori mai mare decât cel înregistrat de zona euro în perioada ianuarie-martie 2017.

Cifrele oficiale arată că creşterea puternică din primele trei luni ale acestui an s-a datorat în principal exporturilor, care au înregistrat o majorare de 10,6% în ritm anual.

'Acesta pare a fi, cel puţin parţial, rezultatul deprecierii lirei care a susţinut competitivitatea bunurilor exportate', a apreciat William Jackson, economist la Capital Economics.

În cursul ultimele 12 luni, lira turcă s-a depreciat cu peste 20% în raport cu dolarul, chiar dacă în ultimele săptămâni a început să recupereze o parte din pierderi

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO