Ritmul de creştere în economiile avansate se stabilizează – OECD

Perspectivele pentru majoritatea economiilor avansate se stabilizează, deşi Germania şi Japonia arată semne de încetinire, potrivit unui raport publicat luni de Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD), transmite Reuters.
Economica.net - lun, 11 aug. 2014, 11:37
Ritmul de creştere în economiile avansate se stabilizează - OECD

Indicatorul compozit CLI calculat de OECD pentru cele 33 de state membre ale organizaţiei s-a menţinut în iunie la 100,5 puncte, depăşind media pe termen lung de 100 de puncte.

Indicatorul sugerează că ritmul de creştere al economiei în statele dezvoltate este stabil. Indicatorul s-a menţinut la 100,5 puncte din februarie.

Totuşi, avansul încetineşte în Germania, unde indicatorul a scăzut la 100,2 puncte în mai, de la 100,4 puncte în mai, şi în Japonia, unde s-a înregistrat un declin de la 100,4 puncte la 100,1 puncte. În Italia, indicatorul compozit CLI a urcat în iunie la 101,7 puncte, de la 101,6 puncte în mai.

În rândul marilor economii emergente, indicatorul pentru China s-a menţinut neschimbat, în timp ce în India şi Rusia au înregistrat o creştere uşoară.

În SUA, indicatorul compozit CLI s-a menţinut în iunie la 100,5 puncte, în timp ce în zona euro s-a păstrat la 101 puncte.

În mai, Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare şi-a redus estimările privind ritmul de creştere înregistrat de economia mondială, în condiţiile în care avansul înregistrat de China şi alte economii emergente a început să încetinească.

Potrivit OECD, economia mondială va înregistra în 2014 o creştere de 3,4%, faţă de un avans de 3,6% cât preconiza în luna noiembrie a anului trecut. În schimb, pentru 2015, OECD şi-a menţinut estimările de creştere la 3,9%.

În cazul Chinei, OECD şi-a redus estimările de creştere pentru acest an până la 7,4%, de la 8,2% în noiembrie. De asemenea, OECD şi-a revizuit şi estimările pentru economia americană care ar urma să crească cu 2,6% în acest an, faţă de un avans de 2,9% cât estima în luna noiembrie. În ceea ce priveşte economia zonei euro, OECD estimează că aceasta va reveni pe creştere după trei ani de contracţie, pentru 2014 fiind anticipat un avans al PIB de 1,2% urmat de o creştere de 1,7% în 2015.

În acest context, OECD a cerut băncilor centrale să menţină o politică monetară relaxată, făcând o referire specială la Banca Central Europeană. Evidenţiind contrastul dintre zona euro şi SUA, OECD a apreciat că Banca Central Europeană trebuie să continue să reducă dobânda de bază şi să fie pregătită să adopte măsuri neconvenţionale, în timp ce Rezerva Federală americană ar trebui să se pregătească pentru oprirea achiziţiilor de obligaţiuni în acest an.

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 33 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

Te-ar mai putea interesa și
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, dar pregătirea pentru o contraofensivă va dura mult mai mult, a......
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile ...
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare judeţ
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, ...