River Development are în dezvoltare două proiecte de peste un milion mp construiți

Sorin Vișoianu, CEO al dezvoltatorului River Development, spune că Sema Parc, unul dintre cele două proiecte aflate în dezvoltare ale companiei, este cel mai mare proiect de reconversie urbană din Capitală. Cu o suprafață construită totală de 964.000 mp, Sema Parc, alături de The Light, celălalt proiect al companiei ajung la investiții de 90 de milioane de euro doar pentru faza la care se află în prezent proiectele.
Răzvan Zamfir - lun, 20 mai 2019, 18:27
River Development are în dezvoltare două proiecte de peste un milion mp construiți

„Sema Parc se ridică la un total aproximativ de 964.800 metri pătrați construiți dintre care ponderea cea mai mare o reprezință segmentul de birouri cu 54% din totalul construit (526.800 metri pătrați), fiind urmat de segmentul rezidențial cu 32% (305.200 metri pătrați). Spațiile comerciale și cele destinate recreeri vor ocupa un procent de 10% (93.500 metri pătrați), iar segmentul hotelier este estimat la 2% (21.300 metri pătrați). Mai mult, suprafața construită va ocupa doar 30% din întreaga platformă, ceea ce arată atenția sporită a proiectului pentru spațiile aerisite”, spune Sorin Vișoianu.

Cel de-al doilea proiect din portofoliul companiei, The Light, amplasat pe Bulevardul Iuliu Maniu, este proiectat pe baza unui concept mixed-use cu funcționalități în domeniul office și rezidențial.

„Vorbim despre o suprafață totală construită de peste 145.000 mp, dintre care aproximativ 95.000 mp reprezintă suprafața închiriabilă de birouri. În prezent, ne concentrăm pe segmentul office, iar prima clădire, The Light One, va fi finalizată în curând”, continuă Vișoianu.

Din punctul de vedere al proporțiilor alocate celor două segmente, conform planului actual, peste 105.000mp construiți vor fi destinați spațiilor de birouri, și restul pentru rezidențial. Segmentul de birouri este proiectat în trei clădiri distincte – The Light One, The Light Two și The Light Three – cu un regim de înalțime cuprins între 11 și 18 niveluri, în timp ce ansamblul rezidențial este prevăzut cu 196 apartamente. 

46.000 mp în dezvoltare în Sema Parc

„În prezent, în cadrul Sema Parc avem în dezvoltare peste 46.000 mp închiriabili de birouri clasă A în clădirile Oslo și Londra, care vor fi dezvoltate de la zero, și reconversia și reamenajarea unei clădiri existente într-o clădire de birouri clasă A, care va fi denumită Berlin. Din această suprafață totală, peste 31.000 metri pătrați închiriabili, aferenți clădirilor Oslo și Londra, sunt preconizați spre livrarea în al doilea trimestru din 2021, în timp ce clădirea Berlin va fi finalizată în al treilea trimestru al acestui an”, explică CEO-ul River Development.

De asemenea, în cadrul ansamblului The Light, compania se apropie de finalul lucrărilor de execuție pentru prima clădire, demarată la finalul anului 2017, respectiv la clădirea de birouri de clasă A The Light One care va avea o suprafață de circa 21.600 de mp închiriabili.

Valoarea investiției pentru clădirea The Light One se ridică la aproximativ 29 de milioane de euro. Alături de proiectul Sema Parc, investițiile pe care River Development le va aloca proiectelor în prezent în derulare se ridică la peste 90 de milioane de euro.

Componenta rezidențială a The Light cuprinde 196 de apartamente cu două, trei și patru camere și suprafețe construite pornind de la 140 mp până la 190 mp. Apartamentele sunt dispuse câte două pe fiecare etaj, iar clădirea este proiectată cu dublă orientare – către Parcul Politehnica și Bulevardul Iuliu Maniu. De asemenea, în proiect sunt incluse spații verzi sau spații de relaxare și locuri de joacă pentru copii, o zonă de 500 mp pentru retail, aproape 2.000 de metri pătrați alocați zonei de fitness și spa și, nu în ultimul rând, lifturi care asigură accesul direct în apartament.

„Într-o primă fază, proiectul The Light s-a concentrat pe dezvoltarea segmentului de birouri, iar în funcție de dinamica pieței și tendințele de ocupare, vom trece la următoarele etape, care includ și segmentul rezidențial. Nu avem o dată certă pe care să o putem înainta în acest moment, tocmai pentru că avem flexibilitatea atât de a inter-schimba fazele în funcție de cerințe, cât și de a le suprapune. În plus, The Light este gândit ca un proiect pe termen mediu, astfel încât avem în vedere continuarea fazelor în cel mai scurt timp de la momentul livrării The Light One, aflându-ne în stadiul de planificare și pregătire pentru etapele următoare” spune Sorin Vișoianu.

Componenta rezidențială a Sema Parc

CEO-ul Sema Parc susține că momentan focusul companiei e segmentul office, iar segmentul rezidențial este un proiect pe termen mediu-lung, care face parte din următoarea etapă de dezvoltare.

Potrivit site-ului companiei, ansamblul rezidențial inclus în Sema Parc va include în jur de 1.300 de apartamente.

„Proiectul rezidențial din Sema Parc va fi o dezvoltare de tip hexagonal care permite o densitate optimă a clădirii, dar furnizează și spații generoase de verdeață amenajate de un arhitect peisagist. În total, segmentul rezindențial va include 41 de blocuri, cu înălțimi între 5 și 9 etaje. În zona sudică, accentul pe înălțime va fi asigurat de trei turnuri de tip rezidențial”, explică Vișoianu.

Cum stă situația pe piața imobiliară

„Dacă este ceva ce criza imobiliară anterioară ne-a învățat, acest lucru este să ridicăm ochii din proiectul pe care îl dezvoltăm, să ne uităm la imaginea de ansamblu și să construim cu gândul acolo. Sigur că vorbind despre o piață vie, este normal să existe anumite fluctuații și evoluții sinusoidale, dar nu estimăm schimbări majore pentru perioada imediat următoare”, explică Sorin Vișoianu.

Potrivit acestuia, suntem martorii maturizării pieței din perspectiva clienților care știu exact ce nevoi au, sunt extrem de atenți la tendințe și sunt bine informați. De asemenea, și în ceea ce privește segmentul office, chiriașii înteleg mult mai bine nevoia angajaților de a avea mai mult decât un simplu birou și încearcă să ofere experiențe complete cum ar fi: facilități conexe pentru socializare, zone speciale de luat masa, spații de relaxare și promenadă, dar și spații verzi sau zone dedicate pentru retail și well-being (fitness & spa).  

Te-ar mai putea interesa și
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primele două luni ale acestui an, faţă de perioada corespunzătoare din 2023,......
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva austerităţii din educaţie
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi ...
Sute de mii de oameni au ieşit marţi pe străzi în Argentina pentru a protesta împotriva reducerilor de cheltuieli în ...
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc miercuri în regiunea rusă Smolensk, la circa 400 de km de frontiera cu Ucraina, după ...
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
 Ordinea mondială construită după 1945 este "în pragul distrugerii", a avertizat secretara generală a Amnesty International, ...