RMGC: Tehnologia propusă pentru mina de la Roşia Montană este unica metodă cu adevărat sigură

Tehnologia propusă de compania Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) pentru mina de la Roșia Montană "este unica metodă cu adevărat sigură", testată de experți și folosită în peste 500 de mine din întreaga lume din țări precum Finlanda, Suedia, Canada, SUA, Australia sau Noua Zeelandă, se arată într-un comunicat al companiei Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), remis AGERPRES
Economica.net - mie, 02 oct. 2013, 10:44
RMGC: Tehnologia propusă pentru mina de la Roşia Montană este unica metodă cu adevărat sigură

Compania face aceste precizări în urma punctelor de vedere exprimate de Institutul Geologic al României și de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică (ICPE-CA) potrivit cărora specialiștii acestor instituții studiază și experimentează, de mai mult timp, o tehnologie relativ nouă pe plan mondial pentru extragerea componentelor din minereuri printr-o tehnologie care nu implică ‘cianurarea’.

„Cianurația este metoda cu gradul cel mai mare de siguranță pentru mediu și pentru sănătatea oamenilor. Această tehnologie prin cianurație a fost aprobată de Comisia Europeană prin Directiva 21/2006, privind managementul deșeurilor din industria extractivă, care prevede ca limita maximă a concentrației de cianură admise la deversarea în iazul de decantare să nu depășească 10 miligrame la litru. Proiectul minier de la Roșia Montană prevede o concentrație de doar 3 miligrame la litru — media lunară în iazul de decantare’, se precizează în comunicat.

RMGC citează un raport al Comisiei Europene, întocmit în anul 2010 de experți independenți, potrivit căruia ‘cianurarea este metoda chimică preferată în industria minieră auriferă din toată lumea, peste 90% din cele 2.500 de tone de aur produse anual fiind extrase prin această tehnologie’. Procedura de neutralizare a cianurii din proiectul Roșia Montană este Best Available Technology, adică face parte din tehnologiile cele mai bune incluse în cadrul documentului de referință cu privire la cele mai bune practici din industrie BREF, document elaborat de Comisia Europeană, precizează compania citată.

De asemenea, compania Roșia Montană Gold Corporation a luat în considerare și alte documente internaționale de reglementare a activității de extracție a aurului pentru proiectul minier de la Roșia Montană, între care și ‘Framework for Responsible Mining’ — ‘Cadrul de lucru pentru minerit responsabil’, document elaborat în anul 2005 de trei renumiți experți nord americani, printre care unul de la organizația neguvernamentală World Wide Fund For Nature. Acest ghid de lucru a fost semnat de organizații non-profit, filantropice, academice și de industria minieră din toată lumea.

„Planul de management al cianurii pentru proiectul Roșia Montană a fost elaborat în conformitate cu Codul Internațional de Management al Cianurii pentru industria minieră auriferă. RMGC este prima semnatară din Europa a acestui Cod și este auditată periodic pentru conformitatea cu standardele Codului. Codul a fost creat sub egida Programului de Mediu al Națiunilor Unite (UNEP) și a Consiliului Internațional pentru Minerit și Metale (ICMM). Programul oferă asistență companiilor semnatare și certifică și auditează periodic companiile semnatare pentru folosirea în deplină siguranță a acestei tehnologii”, se mai menționează în comunicatul RMGC.

De asemenea, RMGC afirmă că pentru tipul de zăcământ de la Roșia Montană nu există alternative tehnologice viabile de extragere a aurului și argintului.

„Tehnologia aleasă pentru recuperarea aurului și argintului trebuie să țină cont de două criterii: să fie adecvată tipului de zăcământ și concentrației zăcământului care există la Roșia Montană și să își fi dovedit viabilitatea și în aplicații industriale. Experții europeni și Agenția Guvernamentală de Mediu din Statele Unite au realizat o analiză a riscurilor, cu privire la impactul asupra mediului, sănătății personalului și a toxicității diverselor substanțe chimice folosite în fluxurile tehnologice și au concluzionat că reactivi precum tiosulfatul, tioureea sau alți reactivi sunt de până la 40 de ori mai toxici decât cianurareprezentanții companiei.

RMGC a studiat 12 procese tehnologice și opt reactivi, pentru a alege cea mai bună variantă, înainte de a lua o decizie cu privire la metoda folosită în viitoarea mină. De asemenea, specialiștii RMGC s-au întâlnit cu toate persoanele care au propus tehnologii alternative, inclusiv cu autorul brevetului care propune utilizarea de tiosulfat și a studiat cu atenție tehnologiile propuse. „Din păcate, aceste tehnologii vehiculate fie nu sunt aplicabile tipului de zăcământ de la Roșia Montană, fie sunt tehnologii concepute doar pe hârtie sau în laborator. Ele nu au aplicabilitate industrială, nefiind testate și confirmate nici măcar la scară pilot și nici nu sunt implementate în vreun alt proiect minier de extragere a aurului nicăieri în lume. Persoanele care propuneau tehnologii alternative nu au putut furniza informații privind testarea acestor tehnologii în afara laboratorului, pentru că niciunul dintre procesele tehnologice sau reactivii prezentați drept ‘alternative’ în acest moment nu a fost până acum aplicat la scară industrială. Așa cum reiese din documentul Comisiei Europene, toate celelalte tehnologii alternative au dezavantaje majore, ceea ce face ca reactivul cianură, care este cunoscut și utilizat în întreaga lume de peste 100 de ani, să rămână în continuare tehnologia optimă disponibilă, care în acest moment este foarte strict reglementată pe teritoriul Uniunii Europene”, se mai menționează în comunicatul companiei.

Potrivit unui comunicat al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA, specialiștii institutului studiază și experimentează, de mai mult timp, o tehnologie relativ nouă pe plan mondial pentru extragerea componentelor din minereuri printr-o tehnologie care nu implică ‘cianurarea’.

„Aceasta tehnologie alternativă, cu elemente de noutate aparținând cercetătorilor români, poate fi aplicată cu succes și în cazul extracțiilor de aur de la Roșia Montană. Tehnologia permite extragerea tuturor componentelor din minereuri/ conglomerate prin procesul de fragmentare selectivă a rocilor cu impulsuri de înaltă tensiune și mare putere. Metodele studiate și propuse de ICPE-CA sunt absolut ecologice, bazându-se pe electrotehnologii și lichide magnetice ce acționează pe principiul diferenței de densitate a componentelor, respectiv separarea electrodinamică prin diferența de conductibilitate electrică a metalelor sau a altor componente”, precizează cercetătorii ICPE-CA..

ICPE-CA se poate implica pentru soluționarea acestei probleme atât de delicate (exploatarea aurului de la Roșia Montană), prin oferirea unor soluții viabile și, cel mai important, perfect ecologice.

Guvernul a adoptat, în data de 27 august 2013, proiectul de lege referitor la Roșia Montană. În 9 și 10 septembrie, senatorii Comisiei juridice și cei ai Comisiei de administrație au dat un vot negativ, în unanimitate, proiectului de lege. Ulterior, premierul Victor Ponta a afirmat că în cazul în care Parlamentul respinge proiectul de la Roșia Montană licența de exploatare nu se va pune în aplicare.

În cazul în care proiectul aurifer ar primi undă verde, România devine primul producător de aur din Europa, depășind astfel primele două țări din top, Finlanda și Suedia.

Te-ar mai putea interesa și
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează
Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE),......
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Ieftinire ușoară a carburanților azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scăzut azi prețurile la motorină, menținând prețul benzinei.
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din luna aprilie 2024
IRCC a scăzut la 5,90%. Prima reducere mai importantă a indicatorului va aduce rate mai mici la credite începând din ...
Creditele care vor fi acordate populației din luna aprilie ar urma să aibă dobânzi mai mici în condiţiile în care ...
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Alegeri SUA 2024: Foştii preşedinţi Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor lui Biden
Foştii preşedinţi americani Barack Obama şi Bill Clinton i-au sărit în ajutor actualului lider de la Casa Albă, Joe ...