Robert Gates: Barack Obama nu credea în propria strategie în Afganistan

Fostul secretar american al Apărării Robert Gates critică vehement modul în care a fost condus războiul din Afganistan de către administraţia lui Barack Obama în memoriile sale, afirmând că preşedintele însuşi nu mai credea în propria politică, relatează AFP.
Economica.net - mie, 08 ian. 2014, 06:41
Robert Gates: Barack Obama nu credea în propria strategie în Afganistan

În memoriile sale intitulate „Duty: Memoirs of a Secretary at War”, care vor apărea la 14 ianuarie şi din care New York Times şi Washington Post au publicat extrase marţi, fostul şef al Pentagonului (2006-2011) în timpul preşedinţilor George W. Bush şi Barack Obama este foarte acid.

El descrie în special o reuniune din martie 2011 în cursul căreia preşedintele democrat pare să nu mai creadă în strategia pe care o decisese cu 18 luni înainte, trimiţând 30.000 de militari suplimentari şi îşi exprimă dubiile cu privire la capacităţile generalului David Petraeus, comandantul forţelor din Afganistan.

„Eram acolo, mi-am spus: preşedintele nu mare are încredere în comandantul său (militar), nu îl poate suporta pe (preşedintele afgan Hamid) Karzai, nu crede în propria strategie şi nu consideră acest război ca fiind al său. Pentru el este vorba doar despre a se retrage”, scrie Gates, un republican care a acceptat să rămână la conducerea Pentagonului în timpul administraţiei lui Barack Obama.

El era „sceptic, dacă nu total convins, că (strategia sa) va eşua”, a adăugat el.

Refuzând să intre în polemică, administraţia a subliniat că preşedintele „îi este recunoscător lui Bob Gates pentru munca sa în calitate de secretar al Apărării”.

„Este de notorietate publică faptul că preşedintele a fost întotdeauna hotărât să ducă la bun sfârşit misiunea de destructurare a Al-Qaida asigurându-se că avem un program clar, care se va încheia în acest an, pentru a pune capăt progresiv războiului”, a subliniat Caitlin Hayden, purtătoarea de cuvânt a Consiliului pentru securitatea naţională (NSC) al preşedinţiei americane.

În cartea sa, Robert Gates îşi povesteşte exasperarea în faţa gestionării afacerilor legate de apărare de către Casa Albă, „care a adus micromanagementul şi imixtiunea în operaţiunile sale la un nou nivel”.

„Deşi prea devreme pentru această administraţie, suspiciunea şi neîncrederea în generali manifestată de oficiali ai Casei Albe, inclusiv preşedintele şi vicepreşedintele, au devenit o mare problemă”, regretă el.

Robert Gates este deosebit de dur faţă de vicepreşedintele Joe Biden care, ca şi consilierul pentru securitate naţională Tom Donilon, susţinea trimiterea unui număr mai mic de militari suplimentari în Afganistan.

„El s-a înşelat aproape asupra tuturor deciziilor majore de politică externă şi securitate naţională din aceste ultime patru decenii”, scrie el referitor la Joe Biden, pe care îl consideră totuşi un „bărbat integru”.

„De la rolul său în Balcani pe când era în Senat şi până la eforturile sale de a pune capăt războiului în Irak, Joe Biden a fost unul dintre oamenii de stat importanţi din epoca sa şi a contribuit la progresul leadershipului american în lume”, a replicat Casa Albă, exprimând „dezacordul” lui Obama faţă de analiza fostului său secretar al Apărării.

Robert Gates îşi recunoaşte greşelile, ca cea privind nerecomandarea unei echipe de comando la Abbottabad (Pakistan), în cele din urmă ordonată de Obama. Americanii credeau, fără să fie siguri, că Osama ben Laden se ascunde acolo.

„A fost una dintre deciziile cele mai curajoase pe care le-am putut vedea vreodată la Casa Albă”, scrie Gates, care şi-a servit ţara în timpul a opt preşedinţi, sub diverse funcţii.

Te-ar mai putea interesa și
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă în contextul dobânzilor mai ridicate şi......
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi negative, care le-au afectat reputațiile
Google a fost dat în judecată de un grup de medici și dentiști japonezi, din cauza permiterii publicării unor recenzi ...
Un grup de medici şi dentişti din Japonia au intentat joi la Tokyo o acţiune în justiţie împotriva companiei Google, ...