Robert Mugabe, dictatorul care a condus timp de aproape 40 de ani Zimbabwe, a murit

Robert Mugabe, fost preşedinte al Zimbabwe, a murit în Singapore, la vârsta de 95 de ani, informează Reuters vineri.
Economica.net - vin, 06 sept. 2019, 07:26
Robert Mugabe, dictatorul care a condus timp de aproape 40 de ani Zimbabwe, a murit

Decesul a fost anunţat pe Twitter de succesorul lui Mugabe, actualul preşedinte Emmerson Mnangagwa. „Cu cea mai mare tristeţe, anunţ moartea părintelui fondator şi fostului preşedinte al Zimbabwe, Tov. Robert Mugabe”, arată mesajul de pe contul oficial al preşedinţiei de la Harare.

Conform unei surse a agenţiei Reuters, fostul şef de stat a primit îngrijiri medicale de mai multe ori în ultimii ani în Singapore, unde a şi murit.

În noiembrie anul trecut, Mnangagwa afirmase că Mugabe nu mai putea umbla şi a fost internat în Singapore, dar nu a precizat ce tratamente urma. Oficialii au declarat de mai multe ori că fostul preşedinte a fost tratat de cataractă şi au dezminţit informaţiile din presă conform cărora suferea de cancer la prostată.

Cine a fost Robert Mugabe

Preşedintele Robert Gabriel Mugabe s-a născut la 21 februarie 1924, la Misiunea catolică Kutama, din „rezervaţia” Zvimba, aflată la circa 80 de kilometri vest de Harare, din fosta colonie britanică Rhodesia de Sud. A studiat filosofia, istoria, economia şi ştiinţele juridice la Universităţi din Zimbabwe, Africa de Sud şi Marea Britanie, fiind doctor al Universităţii din Londra. A fost profesor la diferite şcoli din ţară, dar şi în Zambia şi Ghana, relatează Reuters şi AFP.

În 1960, s-a înscris în Partidul Democrat Naţional (NDP). După interzicerea partidului, se alătură Uniunii Poporului African din Zimbabwe (ZAPU), conduse de Joshua Nkomo, cel mai important lider de culoare în anii ’60 şi, ulterior, fondează Uniunea Naţională Africană din Zimbabwe (ZANU), menţionează AFP.

A fost arestat în 1964 şi închis pentru zece ani. După eliberare, 10 ani mai târziu, preia conducerea Uniunii Naţionale Africane din Zimbabwe (ZANU), care fusese între timp interzisă, şi, alături de Uniunea Poporului African din Zimbabwe (ZAPU), condusă de Joshua Nkomo, se angajează în lupta armată împotriva regimului lui Ian Smith. Ulterior, cele două formaţiuni (ZANU şi ZAPU) au fuzionat, formând Frontul Patriotic (Patriotic Front – PF).

În 1980, Rhodesia obţine independenţa, numindu-se de acum înainte Zimbabwe. ZANU-PF câştigă primele alegeri independente, iar la 18 aprilie 1980 Mugabe preia funcţia de prim-ministru al statului, în timp ce partenerul său, Joshua Nkomo, devine ministru de interne.

După demisia preşedintelui Canaan Banana, la 30 decembrie 1987, Robert Mugabe a fost învestit preşedinte al Republicii Zimbabwe, cumulând, după o revizuire a Constituţiei, şi funcţia de şef al executivului. A fost reales preşedinte al Republicii Zimbabwe în 1990, 1996 şi în 2002. În anul 2000, este respins, prin referendum, proiectul lui Mugabe pentru schimbarea Constituţiei, care i-ar fi întărit puterea, acesta fiind un prim eşec al lui Mugabe la un scrutin. În 2008, nivelul foarte ridicat al inflaţiei determină milioane de persoane să părăsească ţara, majoritatea stabilindu-se în Africa de Sud. În acelaşi an, Mugabe este devansat în primul tur de opozantul său, Morgan Tsvangirai, dar acesta se retrage ca urmare a unor acte de violenţă cărora le cad victime partizanii săi. Mugabe este reales, astfel, preşedinte în 2008 şi, pentru un nou mandat, în 2013.

În 2002, Zimbabwe este suspendată din Commonwealth, ca urmare a unor acuzaţii de încălcări ale drepturilor omului şi de organizare economică defectuoasă, iar în anul următor, Mugabe retrage statul din organizaţie. De asemenea, în 2003, Guvernul SUA a impus sancţiuni economice regimului Mugabe.

La 15 noiembrie 2017, armata a preluat puterea de facto la Harare, Mugabe fiind pentru un timp reţinut la domiciliu. Câteva zile mai târziu, la 19 noiembrie 2017, el şi soţia sa, Grace, au fost excluşi din partidul ZANU-PF, primind din partea acestei formaţiuni şi un ultimatum să demisioneze din funcţia de preşedinte până la 20 noiembrie.

La 21 noiembrie 2017, Mugabe a demisionat din funcţia de preşedinte, precizând: ”Această decizie a fost motivată de dorinţa mea de a asigura un transfer fără probleme al puterii, paşnic şi fără violenţă”. În locul lui Mugabe a fost învestit preşedinte, la 24 noiembrie, fostul vicepreşedinte al Zimbabwe, Emmerson Mnangagwa, care fusese înlăturat de către Mugabe din guvern, la 6 noiembrie 2017, potrivit AFP şi Reuters.

Robert Mugabe a fost desemnat preşedinte al Uniunii Africane (UA) în intervalul ianuarie-decembrie 2015, potrivit AFP.

 

Te-ar mai putea interesa și
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Miliardarul ceh Daniel Kretinsky şi-a extins imperiul industrial din Europa prin preluarea unui pachet de 20% din acţiunile ramurii siderurgice a grupului german Thyssenkrupp, care se adaugă......
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul „special ” pe clădiri rezidenţiale de mare valoare
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul ...
Persoana care are o clădire rezidenţială a cărei valoare impozabilă depăşeşte 2,5 milioane de lei va trebui să plătească ...
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Producătorul suedez de electrocasnice Electrolux a raportat vineri pierderi operaţionale semnificativ mai mari pentru primul ...
România are cel mai mare deficit comercial de pe urma comerţului extra-UE cu medicamente şi produse farmaceutice
România are cel mai mare deficit comercial de pe urma comerţului extra-UE cu medicamente şi produse farmaceutice
Exporturile UE de produse medicale şi farmaceutice în ţările din afara blocului comunitar au scăzut cu 3,5% în 2023, ...