1EUR = 4.8332 RON | Bucureşti 20 º

Extern

Roger Stone a fost condamnat la trei ani de închisoare

Roger Stone, unul dintre cei mai fideli colaboratori ai președintelui Donald Trump, a fost condamnat joi la trei ani și patru luni de închisoare, asta după ce acum o săptămâna Procurorul General al Statelor Unite, William Barr, a făcut o mișcare surprinzătoare și a retras solicitarea făcută de subordonații săi în față instanței ca Stone să fie găsit vinovat, informează Associated Press.

20 feb, 2020 | Associated Press

Judecătorul Amy Berman Jackson a decis că pentru infracțiunile sale, Stone trebuie să stea o perioada semnificativă în pușcărie, dar a considerat excesivă solicitarea inițială procurorilor că acesta să primească o sentința cu închisoare de la șapte la nouă ani. Avocații lui Stone au solicitat o pedeapsă cu suspendare, invocând vârstă acestuia, 67 de ani, starea lui de sănătate și faptul că are cazierul curat. În final, judecătorul l-a condmanat la 40 de luni de detenție.


Fostul consilier al președintelui american nu a avut o reacție imediată când și-a auzit sentința. Mai târziu, el a ieșit din tribunal și s-a îndreptat spre o mulțime de oameni care așteptau lângă clădire și care scanda ori “Lock him up” (Închideți-l) sau "Pardon Roger Stone.” (Iertați-l pe Roger Stone). El s-a urcat într-un SUV fără să facă declarații pentru ziariști.

Avocatul lui Stone, Bruce Rogow, a spus că nu comentează sentința. Judecătorul a decis amânarea punerii acesteia în aplicare, luând în considerare că el va face apel. Roger Stone a fost găsit vinovat în noiembrie de toate cele capete de acuzare, printre acestea numărându-se că a mințit în față Congresului, a încercat să influențeze martorii și a obstrucționat Congresul cu privire la anchetă pe care o desfășura în legătură cu colaborarea dintre stafful de campanie al candidatului Trump și ruși în alegerile din 2016.

Condamnarea vine în ciuda opoziției președintelui Donald Trump, care și-a aparat apropiatul și ale cărui acțiuni în favoarea acestuia au dus la o adevărat revoltă în Departamentul de Justiție. Președintele a fost acuzat chiar că a intervenit în acest caz.

Trump s-a pronunțat pe twitter și a denunțat "greșelile din justiție", cu privire la recomandarea inițială a procurorilor ca Stone să primească cel puțin șapte ani de închisoare. În urmă acestor critici, Procurorul General al SUA, William Barr, a renunțat la această solicitare, ceea ce i-a făcut pe procurorii care se ocupau de caz să renunțe la acesta.

Judecătorul Jackson a respins vehement că Stone ar fi o victima politică. “El nu este acuzat, așa cum susțin unii, pentru că l-a susținut pe președinte. El este acuzat că a mințit pentru președinte”, a spus ea. Jackson a mai precizat că știe de strategiile lui Stone de a se folosi de rețelele sociale pentru a atrage antipatia publicului față de procurori și față de judecători, inclusiv folosind o fotografie de a ei pe care o fost inserată o țintă.

“Acest lucru este intolerabil pentru justiție”, a spus Jackson. Ea a avut o atitudine acidă și față de nouă echipa de procurori, pe care i-a întrebat ce mai caută în sala de judecată, ținând cont că șeful lor a cerut retragerea solicitării de condamnare a lui Stone.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO