Rogozin: Militarii ruşi vor rămâne mult timp în Transnistria

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin şi-a încheiat miercuri seara vizita de două zile în Republica Moldova, care a inclus şi o deplasare la Tiraspol, unde a declarat că, 'din câte se pare, militarii ruşi vor mai sta mult în Transnistria', relatează joi Radio Chişinău.
Economica.net - joi, 07 iul. 2016, 11:57
Rogozin: Militarii ruşi vor rămâne mult timp în Transnistria

În finalul vizitei sale la Chişinău, Rogozin s-a întâlnit cu premierul moldovean Pavel Filip, cei doi oficiali abordând ultimele evoluţii din agenda bilaterală de cooperare, potrivit unui comunicat de presă al executivului.

Premierul Pavel Filip a salutat reuniunea copreşedinţilor Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică, menţionând interesul Republicii Moldova pentru amplificarea relaţiilor comerciale şi investiţionale cu partenerii din Federaţia Rusă şi, în special, pentru reluarea exportului produselor moldovene pe piaţa rusă.

Un alt subiect al discuţiei l-a constituit reglementarea conflictului transnistrean. În acest context, părţile au pledat pentru promovarea în continuare a negocierilor în formatul 5+2, salutând reluarea recentă la Berlin a discuţiilor.

În cursul vizitei la Tiraspol, Rogozin afirmase că, după toate probabilităţile, militarii ruşi din cadrul forţei de pace din Transnistria vor rămâne mult timp în regiune, în condiţiile în care autorităţile Republicii Moldova se pronunţă de câţiva ani pentru transformarea misiunii de pace ruse în una civilă, sub mandat internaţional, potrivit Radio Chişinău.

Totodată, Rogozin avertizase Chişinăul să fie atent în relaţiile cu Kievul, inclusiv în ceea ce priveşte Transnistria. Vorbind despre încercările autorităţilor moldovene de a împiedica accesul militarilor ruşi în regiunea separatistă, vicepremierul rus a declarat că ‘tancurile nu au nevoie de vize’.

La Tiraspol, Dmitri Rogozin a promis ajutor necondiţionat autorităţilor din stânga Nistrului, declarând că Transnistria ‘poate conta mereu pe umerii largi ai Rusiei’, după cum scrie presa locală, citată de portalul Moldova.org.

În acelaşi timp, oficialul rus a declarat că ar vrea să vadă un reprezentant al autorităţilor de la Tiraspol la şedinţele Comisiei interguvernamentale moldo-ruse, în calitate de observator.

Pe de altă parte, vicepremierul rus Dmitri Rogozin şi-a reluat criticile la adresa eforturilor Republicii Moldova privind integrarea europeană. În cadrul întrevederii cu preşedintele aşa-zisului Soviet Suprem de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, Rogozin a declarat că autorităţile de la Chişinău doresc să se menţină la putere şi îşi doresc restabilirea relaţiilor economice cu Rusia pentru că ‘n-au găsit nimic în pădurea europeană, dar au pierdut ceea ce Republica Moldova avusese anterior’.

Te-ar mai putea interesa și
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România s-a clasat anul trecut pe locul doi în Uniunea Europeană la floarea soarelui din punct de vedere al producţiei obţinute, după Franţa, şi pe primul loc ca suprafaţă cultivată....
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. ...
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale a României a crescut în 2023 cu peste 9%, la 20,57 milioane de tone
Producţia de cereale pentru boabe a României a crescut anul trecut cu 9,1% respectiv cu 1,71 milioane de tone, de la 18,861 ...