Rohani cere statelor occidentale să nu rateze „ocazia excepţională” de a obţine un acord cu Iranul

Preşedintele iranian Hassan Rohani a făcut apel sâmbătă la marile puteri să nu rateze "ocazia excepţională" de a ajunge la un acord cu privire la programul nuclear al Teheranului în cursul negocierilor care se desfăşoară la Geneva, relatează AFP.
Economica.net - Dum, 10 nov. 2013, 07:47
Rohani cere statelor occidentale să nu rateze

„Sper că părţile care negociază cu Iranul în cadrul grupului 5+1 vor folosi ocazia excepţională creată de naţiunea iraniană de a ajunge la un rezultat pozitiv într-un interval rezonabil”, a afirmat Rohani, conform agenţiei oficiale Irna, în timp ce discuţiile au fost prelungite cu o zi din cauza poziţiilor divergente din cadrul marilor puteri.

„Această ocazie a fost creată o dată cu alegerile de la 14 iunie”, a adăugat el cu referire la victoria sa la prezidenţiale „unde unul dintre sloganuri a fost «înţelegere constructivă cu lumea»”.

„Cererile de suspendare (a programului nuclear) şi sancţiunile nu au reglat problemele, ci le-au complicat”, a declarat el. „Singura soluţie sunt negocierile realizate cu respect şi încredere reciprocă”.

Ministrul iranian al Afacerilor Externe, Mohammad Javad Zarif, care conduce delegaţia iraniană la Geneva, a vorbit despre progres cu grupul 5+1 (China, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania) fără a fi sigur că va exista un acord sâmbătă seară „asupra textului declaraţiei comune”.

Rohani a făcut această declaraţie cu ocazia întâlnirii cu ministrul japonez al Afacerilor Externe, Fumio Kishida, aflat în vizită până duminică în Iran.

Liderul diplomaţiei nipone a declarat la rândul său că „sper că aceste eforturi şi aceste negocieri să aibă rezultatele aşteptate cât mai rapid posibil”, conform Irna.

Japonia, a treia putere mondială şi foarte dependentă de petrolul din Orientul Mijlociu, este un aliat apropiat al Washingtonului însă a păstrat relaţii amicale cu Republica islamică.

„Acum că fereastra este deschisă pentru o perioadă limitată, Iranul trebuie să dea dovadă în mod activ de flexibilitate pentru a rezolva problema şi a restaura încrederea în cadrul comunităţii internaţionale”, a declarat ministrul japonez anterior în cursul unei întâlniri cu preşedintele Parlamentului, Ali Larijani.

Occidentalii şi Israelul sunt determinaţi să oprească programul iranian de îmbogăţire a uraniului, suspectat că ar fi destinat fabricării unei arme atomice, ceea ce Teheranul neagă.

Te-ar mai putea interesa și
Emiratele Arabe Unite sunt afectate pentru a treia zi de o furtună cu o intensitate record
Emiratele Arabe Unite sunt afectate pentru a treia zi de o furtună cu o intensitate record
Emiratele Arabe Unite continuă să se confrunte joi cu efectele furtunii cu intensitate record din această săptămână, care a paralizat o mare parte din această ţară, informează Reuters....
Cel mai mare sistem audio din România, cumpărat pentru 1 milion de euro. Unde a fost instalat-VIDEO
Cel mai mare sistem audio din România, cumpărat pentru 1 milion de euro. Unde a fost instalat-VIDEO
Berăria H a achiziționat cel mai mare sistem audio de tip install din România, susține un comunicat de presă al companiei ...
Autovit demarează o campanie dedicată mașinilor noi care implică „peste 100 de dealeri”
Autovit demarează o campanie dedicată mașinilor noi care implică „peste 100 de dealeri”
Autovit, platformă online din România dedicată vânzării și cumpărării de mașini, demarează o campanie prin care ...
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a câştigat 109 miliarde de dolari în primul trimestru
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a câştigat 109 miliarde de dolari în primul trimestru
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare din lume în condiţiile în care deţine active de peste 1.600 ...