Rolls-Royce dezvoltă o navă cargo modernă cu pânze, după creşterea costurilor cu carburanţii

Rolls-Royce Holdings, companie cunoscută în principal pentru motoare de avion, dezvoltă un vas maritim cu propulsie pe bază de pânze şi bio-metan, în contextul noilor reglementări privind emisiile poluante, care forţează transportatorii să opteze pentru carburanţi mai costisitori.
Economica.net - joi, 11 iul. 2013, 11:21
Rolls-Royce dezvoltă o navă cargo modernă cu pânze, după creşterea costurilor cu carburanţii

Rolls-Royce consideră că modificarea condiţiilor din industria transporturilor maritime va facilita începutul unei noi ere a vasului cu pânze, transmite Bloomberg.

Compania britanică anticipează o nouă paradigmă în domeniul navelor cargo, cu un design mai hidrodinamic şi sisteme de propulsie hibridă.

Astfel, Rolls lucrează la dezvoltarea unei nave capabile să transporte 4.500 de tone, împinsă de o pânză cu înălţimea de peste 50 de metri şi motoare pe bio-metan.

„Suntem la începuturile tranziţiei căter o nouă eră”, a declarat Oskar Levander, vicepreşedinte pentru inovaţie la divizia maritimă a Rolls-Royce, care anticipează că industria va merge spre combustibili alternativi, gaz natural lichefiat şi sisteme de propulsie eoliană de înaltă complexitate.

Primele proiecte de ambarcaţiuni cu propulsie hibridă datează de acum 150 de ani, când pânzele au fost înlocuite de motorul cu aburi.

Prototipul B9 pregătit de Rolls va avea o lungime de 100 de metri, iar sistemul principal de propulsie va fi o pânză ridicată pe un catarg automatizat. Motoarele pe bio-metan vor reprezenta sistemul secundar de propulsie.

La faza de proiectare participă şi designerul Rob Humphreys, care elaborează iahturi de competiţie pentru Cupa Americii.

Rolls-Royce va furniza şi o centrală capabilă să producă metan prin arderea deşeurilor, iar pânza şi motoarele pe bio-metan vor putea fi utilizate şi simultan, în configuraţii optime adaptate condiţiilor de călătorie.

Aproximativ 90% din flota cargo la nivel mondial este propulsată de carburant tradiţional, care deşi relativ ieftin, cu un cost mediu de aproximativ 600 de dolari pe tonă, este unul dintre cele mai grele şi poluante produse din petrol, cu un conţinut sulfuros de 3,5%.

Organizaţia Maritimă Internaţională a coborât începând de la 1 iulie 2010 limita de conţinut de sulf în carburant la 1% pentru mai multe zone, printre care Canalul Mânecii, Marea Nordului, Marea Baltică şi porţiuni vaste din ţărmul Statelor Unite.

De la 1 ianuarie 2015, navele care călătoresc prin aceste zone trebuie să treacă la carburanţi cu un conţinut de sulf de maximum 0,1%. Până în 2020, toate vasele maritime care circulă pe oceane vor fi limitate la maximum 0,5% sulf în combustibil, potrivit calendarului impus de organizaţie.

Navele cu propulsie eficientă şi emisii mai reduse de gaze cu efect de seră sunt mai scumpe, necesitând o investuţie iniţială mai ridicată, însă Rolls-Royce susţine că acest cost suplimentar poate fi recuperat în 3-5 ani datorită eficienţei ridicate.

Te-ar mai putea interesa și
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Salariile personalului de la sol al Lufthansa vor creşte până la 18%
Personalul de la sol al Lufthansa va beneficia de o creştere a salariilor de până la 18%, după ce s-a ajuns la un acord în disputa privind contractul colectiv de muncă, transmite DPA....
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
INS: Pensia medie lunară în România a ajuns la 2.113 lei, în 2023
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, ...
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând din acest an
Grupul Agricover a ajuns la un profit net de 44,1 miloane de lei anul trecut și a decis să acorde dividende începând ...
Agricover Holding, un grup de companii care activează în sectorul de agribusiness european, lider de piață în România, ...
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
Scotty The AI își face intrarea pe MEXC cu o creștere de preț de 33% (P)
La momentul redactării acestui articol, moneda meme nou apărută în spațiul crypto, Scotty the AI, a avut un debut surprinzător ...