Româncele au stabilit un nou record de investiţii la bursă – analiză XTB

Româncele deţineau, la finalul anului trecut, cea mai mare pondere a investitorilor pe pieţele financiare, respectiv de 26%, fiind urmate în clasament, la distanţă semnificativă, de femeile din Marea Britanie, cu o pondere de 14%, arată o analiză realizată de o casă de brokeraj.
Economica.net - mie, 08 mart. 2023, 11:59
Româncele au stabilit un nou record de investiţii la bursă - analiză XTB

Potrivit XTB, cel mai mic procent de femei în rândul investitorilor este în Republica Cehă, Franţa şi Germania, singurele pieţe în care acest procent este, în prezent, sub 10%. De asemenea, în contextul unei volatilităţi majore pe burse, ponderea femeilor în rândul clienţilor noi a atins, în 2022, un nivel record, de 16%, scrie Agerpres.

„De-a lungul anilor, au existat multe stereotipuri cu privire la prezenţa femeilor pe pieţele financiare. Prezentul însă ne arată că femeile şi opţiunile lor de investiţii nu diferă semnificativ de cele ale bărbaţilor. În anii 2020-2022, femeile au ales cel mai adesea Contractele pentru Diferenţă (CFD) pe indici bursieri mondiali. În acest caz, două pieţe au dominat: cea americană şi cea germană”, a arătat Irina Cristescu, general manager XTB România.

Datele XTB arată că o femeie activă în piaţa financiară este un utilizator cu un profil uşor diferit de cel al unui bărbat. Vârsta medie în cazul femeilor investitor este de 37 de ani, în timp ce la bărbaţi este de 35 de ani.

Modul de investire constituie însă cea mai mare diferenţă. Astfel, în rândul bărbaţilor, investiţiile ultimilor ani s-au făcut mai des prin intermediul dispozitivelor mobile. Pe de altă parte, aproximativ 59% dintre tranzacţiile iniţiate de femei au fost prin intermediul unui computer.

„Femeile sunt în mod natural mai precaute, au nevoie de mai multe informaţii pentru a lua decizii, inclusiv pentru a face o investiţie. Ele se bazează pe analize aprofundate, folosind adesea diverse surse de informare. Realizarea tranzacţiilor prin intermediul aplicaţiei desktop creează un sentiment de control şi securitate mai mare asupra finanţelor proprii. Bărbaţii, în schimb, iau decizii mai rapid, au mai puţină răbdare şi nu cer părerea nimănui. De aceea, dispozitivele mobile sunt aliatul lor”, a explicat Anna Szczepanska-Przekota, doctor la Universitatea de Tehnologie Koszalin, Polonia.

În privinţa tipului de acţiuni, în perioada 2020-2022, femeile au ales să investească în companiile mari de tehnologie. În acest interval, pe platforma XTB, femeile au cumpărat cu precădere acţiunile a trei companii americane: Palantir Technologies, Tesla şi Apple.

Cu aproape 20 de ani de experienţă în pieţele financiare, XTB este, în prezent, unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume şi o companie completă de investiţii listată pe Bursa de la Varşovia.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...