Viitorul României: 180.000 de copii s-au născut în 2023. Dintre ei, sub 25.000 de români – peste hotare. Numărul naşterilor scade continuu şi în ţară, şi peste graniţe

În România s-au născut peste 155.000 de copii în cursul anului trecut. Sub 25.000 de copii cu cetăţenie română s-au născut în străinătate pe parcursul anului 2023, majoritatea în Republica Moldova, Germania, Marea Britanie, Italia şi Franţa, arată o analiză Economica.net pe baza datelor MAI. Atât în România, cât şi în diaspora numărul născuţilor vii, cetăţeni români, scade continuu şi apăsat în ultimii ani, reiese din datele obţinute şi analizate de Economica.net.
Cristina Şomănescu - lun, 08 apr. 2024, 22:22
Viitorul României: 180.000 de copii s-au născut în 2023. Dintre ei, sub 25.000 de români - peste hotare. Numărul naşterilor scade continuu şi în ţară, şi peste graniţe

Sub 156.000 de copii s-au născut vii în România, în 2023, arată datele provizorii ale Institutului Naţional de Statistică (INS), obţinute şi analizate de Economica.net.

În 2023 s-au înregistrat 155.390 de născuţi vii la oficiile de stare civilă din ţara noastră, numărul acestora fiind cel mai mic din 2020 încoace, reiese dintr-o analiză Economica.net pe baza datelor INS.

 

 

 

 

 

 

 

 

Spre comparaţie, peste 24.000 de copii cu cetăţenie română s-au născut în străinătate în cursul anului 2023, arată datele obţinute de Economica.net din răspunsul MAI la interpelarea unui parlamentar. Numărul românilor născuţi în străinătate a scăzut continuu din 2019 încoace, arată analiza Economica.net. Spre exemplu, numărul copiilor români născuţi în dispora pe parcursul anului 2023 e de cel puţin două ori mai mic decât cel înregistrat în anul 2021, după cum puteţi vedea în tabelul de mai jos.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Republica Moldova, Germania şi Marea Britanie sunt ţările în care s-au născut cei mai mulţi copii români din diaspora în 2023, arată analiza Economica.net.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tendinţa de scădere continuă a numărului naşterilor de copii cu cetăţenie română e vizibilă în toate ţările din diaspora în care s-au născut cei mai mulţi copii români, arată datele MAI analizate de Economica.net.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scăderea natalităţii n-a fost o prioritate pentru executiv.

Programul prin care cuplurile infertile au primit vouchere în valoare de 15.000 de lei pentru procedura de fertilizare in vitro a fost oprit în 2024. Ministerul Finanţelor n-a găsit bani pentru continuarea programului.

Programul a fost inclus în propunerea de buget înaintată de sfârşitul anului 2023, vocuhere de 15.000 de lei pentru 20.000 de beneficiari, însă a primit aviz negativ de la Ministerul Finanţelor. Ministerul Familiei face demersuri pentru identificarea surselor de finanţare care să permită continuarea programului, au răspuns oficialii Ministerului de resort la o interpelare a unui parlamentar USR.
Programul s-a adresat cuplurilor infertile, cu vârste între 20 şi 45 de ani. 112 copii s-au născut din sarcini rezultate în urma fertilizării in vitro, finanţate prin programul derulat anul trecut, iar alte aproape 1.900 de sarcini sunt în evoluţie, arată datele Ministerului Familiei, consultate de Economica.net.

Executivul nu pare să fi înţeles gravitatea problemei

Scăderea taxării muncii pentru familiile cu cel puţin doi copii – măsură propusă de Ministerul Muncii pentru creşterea natalităţii şi a calităţii vieţii familiilor cu copii.

Ministerul Muncii a elaborat o strategie amplă care urmăreşte stimularea natalităţii şi îmbunătăţirea calităţii vieţii familiilor din România. Strategia e cuprinsă într-un proiect de hotărâre de guvern iar după adoptare urmează să fie implementată până în 2028.

Dintre măsurile propuse de executiv în acest document amintim:

  • scăderea taxării muncii pentru familiile cu cel puţin doi copii, în funcție de nivelul veniturilor și în funcție de numărul copiilor, cu scopul creşterii veniturilor nete ale familiilor.
  • facilitarea accesului familiilor tinere la locuințe sociale ori cu chirii subvenționate și a accesului la credite cu dobânzi mici, garantate de stat.
  • tichete sociale acordate familiilor cu venituri mici şi medii pentru accesarea creșelor și grădinițelor, inclusiv a celor private.

Citeşte şi:

 

Te-ar mai putea interesa și
Oferta patiserilor scade la 7,2 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale. Preţuri mai mici cu 10% în acest an
Oferta patiserilor scade la 7,2 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale. Preţuri mai mici cu 10% în acest ...
Patiserii vor scoate pe piaţă 7,2 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar şi faţă de perioada sărbătorilor de......
Managerul de parole sau autentificarea cu doi factori poate ajuta la conectarea în siguranţă la conturi – analiză
Managerul de parole sau autentificarea cu doi factori poate ajuta la conectarea în siguranţă la conturi – analiză
Parolele rămân o ţintă majoră pentru hackeri şi alţi actori din sfera ameninţărilor cibernetice, iar în acest context ...
În Gaza există mai mult moloz decât în Ucraina, contaminat cu muniţii neexplodate şi azbest – ONU
În Gaza există mai mult moloz decât în Ucraina, contaminat cu muniţii neexplodate şi azbest – ONU
În Fâşia Gaza există acum mai multe dărâmături şi moloz decât în Ucraina, a afirmat miercuri responsabilul operaţiunilor ...
Inundaţii severe în capitala Turciei, Ankara. Sunt aşteptate precipitaţii suplimentare
Inundaţii severe în capitala Turciei, Ankara. Sunt aşteptate precipitaţii suplimentare
Capitala Turciei, Ankara, a fost lovită de inundaţii severe marţi noapte, iar autorităţile avertizează că urmează ...