România a împrumutat 1,25 mld. euro de pe pieţele externe la minime istorice. Englezii, principalii investitori străini

România a atras 1,25 miliarde de euro de pe pieţele externe de capital, prin redeschiderea celor două tranşe de obligaţiuni în euro emise în octombrie 2015, la minime istorice de cost, informează, vineri, Ministerul Finanţelor Publice.
Economica.net - vin, 19 feb. 2016, 08:41
România a împrumutat 1,25 mld. euro de pe pieţele externe la minime istorice. Englezii, principalii investitori străini

Din suma totală împrumutată, 750 de milioane de euro au maturitate de 10 ani şi 500 de milioane de euro cu maturitate de 20 de ani.

Emisiunea a fost suprasubscrisă de aproape două ori.

Suma a fost obţinută la randamente în scădere: de la 2,845% la 2,55% pentru tranşa de 10 ani şi de la 3,93% la 3,90% pentru tranşa de 20 ani.

‘Tranzacţia reconfirmă percepţia foarte bună şi încrederea investitorilor în economia românească într-un context volatil de piaţă, caracterizat de multe incertitudini. Pe fondul unei cereri semnificative, randamentele aferente titlurilor de stat sunt în scădere atât pentru titlurile de stat emise pe piaţa internă, cât şi pentru cele emise pe pieţele externe. Aceste evoluţii conduc la reducerea costurilor aferente datoriei guvernamentale odată cu extinderea maturităţii portofoliului de datorie’, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu.

Oferta totală a cumulat 2,3 miliarde euro provenind din 220 de ordine.

Potrivit Ministerului Finanţelor Publice, baza investiţională a tranzacţiei a fost diversificată atât din punct de vedere geografic, cât şi al tipurilor de investitori pentru ambele tranşe.

Pentru tranşa cu scadenţa în 2025 distribuţia geografică a fost următoarea: România (23%), Marea Britanie (19%), SUA (14%), Polonia şi alte ţări din Centrul şi Estul Europei (14%), Benelux (9%), Germania şi Austria (8%), Italia (5%), Asia şi Orientul Mijlociu (3%), Scandinavia (3%), alte ţări (2%). În privinţa tipurilor de investitori, managerii de fonduri au predominat (60%), fiind urmaţi de bănci şi bănci private (22%), fonduri de pensii şi societăţi de asigurare (11%), bănci centrale (5%) şi alţii (2%).

În tranşa scadentă în 2035, distribuţia geografică a fost puţin diferită, cererea investitorilor din Germania şi Austria fiind cea mai mare (22%), urmată de cea a investitorilor din Marea Britanie (18%), SUA (18%), România (17%), Benelux (7%), Franţa (5%), alte ţări din Europa (10%), Scandinavia (2%), Asia şi alte ţări (1%). Cererea a venit predominant din partea managerilor de fonduri (56%), urmaţi de fondurile de pensii şi asigurători (23%), bănci şi bănci private (15%), bănci centrale (2%) şi alţii (4%).

‘În urma acestor redeschideri, lichiditatea ambelor tranşe a crescut considerabil, situându-se la 2 miliarde de euro în cazul emisiunii de euroobligaţiuni scadente în anul 2025 şi la 1,25 miliarde de lei în cazul emisiunii de euroobligaţiuni scadente în anul 2035. Aceste redeschideri fac parte din planul de finanţare externă aferent anului 2016, încadrându-se în obiectivele strategiei de administrare a datoriei publice, prin extinderea maturităţii medii a portofoliului de datorie guvernamentală în vederea reducerii riscului de refinanţare’, se mai arată în comunicatul citat.

Emisiunea a fost administrată de catre Citigroup Inc, HSBC Bank PLC, Raiffeisen Bank International AG şi UniCredit SpA.

România intenţionează să atragă 3 miliarde de euro de pe pieţele internaţionale în 2016. Ţara beneficiază de un rating ”Baa3” din partea Moody’s şi de un calificativ ”BBB minus” de la Standard & Poor’s şi Fitch.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova susține că a distrus un important transport occidental de arme destinat Ucrainei
Moscova susține că a distrus un important transport occidental de arme destinat Ucrainei
Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că forţele sale au distrus un important transport de arme furnizate de Occident în nord-vestul Ucrainei, informează France Presse, relatează......
Drulă și-a anunțat candidatura la președinția USR
Drulă și-a anunțat candidatura la președinția USR
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, şi-a anunţat, sâmbătă, candidatura la conducerea formaţiunii, afirmând ...
Proprietarii celui mai nou hotel de pe litoral se așteaptă la un grad de ocupare de 80-90%. Cât costă o cameră în plin sezon
Proprietarii celui mai nou hotel de pe litoral se așteaptă la un grad de ocupare de 80-90%. Cât costă o cameră în plin ...
Bacolux Hotels a investit 7 milioane de euro în fostul Hotel Hefaistos din Eforie Nord, care se va numi Bacolux Koralia. ...
Reacție la acuzele lui Nicușor Dan. Prefectura București susține că niciodată Toni Greblă nu a declarat că refuză să atace în instanță autorizațiile de construcție ilegale de pe Kiseleff
Reacție la acuzele lui Nicușor Dan. Prefectura București susține că niciodată Toni Greblă nu a declarat că refuză ...
Instituţia Prefectului Bucureşti i-a transmis, sâmbătă, primarului general Nicuşor Dan că nu a susţinut "cu niciun ...