1EUR = 4.8336 RON | Bucureşti 35 º

News

România a atras aproape 13 miliarde de euro din fondurile europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală

România a atras aproape 13 miliarde de euro din fondurile europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală, ceea ce reprezintă o rată a absorbţiei de 80,7% din sumele alocate în perioada 2007 - 2013, a anunţat, miercuri, Ministerul Agriculturii.

12 noi, 2014 | Agerpres

În ceea ce priveşte plăţile aferente perioadei 2007 - 2013 pentru fiecare dintre cele două fonduri, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a plătit până în prezent 6,85 de miliarde de euro din FEGA, reprezentând o absorbţie de 88% din alocarea de 7,79 miliarde de euro, iar pentru FEADR au fost efectuate plăţi de către Agenţia de Finanţare a Investiţiilor Rurale (AFIR) în valoare de 6 miliarde de euro, ceea ce conduce la o absorbţie de 74% din alocarea de 8,12 miliarde de euro, scrie Agerpres.

'Aceste sume care au intrat efectiv în agricultură şi mediul rural românesc nu acoperă în totalitate necesarul de finanţare pe care îl avem, dar efectele acestui aport de capital se văd şi cred că performanţa înregistrată de sectorul agricol în ultimii doi ani se datorează în mare parte şi banilor europeni. La nivelul Ministerului Agriculturii am depus toate eforturile pentru că aceşti bani să ajungă cât mai repede acolo unde este nevoie de ei. Suntem într-un an în care absorbţia fondurilor europene pe care Ministerul le gestionează a cunoscut o creştere exponenţială. APIA a plătit până acum în 2014 peste 1,39 miliarde de euro, iar cealaltă Agenţie, AFIR peste 835 de milioane de euro. Vorbim de 2,2 miliarde de euro numai în 2014', a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

Acesta a adăugat că Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură a terminat de plătit fermierilor avansul la plata unică pe suprafaţă (SAPS).

'Este vorba despre 635 de milioane de euro care au intrat în conturile agricultorilor şi care vor constitui în mod real un sprijin pentru finalizarea lucrărilor agricole de toamnă. În fapt, exact pentru acest lucru am vrut să oferim avansul de 69 de euro/ ha. Fermierii trebuie să primească banii atunci când au nevoie de ei', a precizat Daniel Constantin.

Plăţile efectuate de către APIA în decursul anului 2014 nu se rezumă doar la subvenţia normală pe suprafaţă, peste 7,14 milioane de euro fiind plătiţi ca subvenţii separate pentru zahăr. De asemenea, au fost sprijinite printr-o serie de scheme diferite sectoare ale agriculturii aflate în zonele defavorizate. Astfel, s-au acordat 3 milioane de euro pentru orez, 32,18 milioane pentru vacile de lapte sau 6,7 milioane de euro pentru laptele şi carnea de ovine sau caprine. Ajutorul specific pentru produsele ecologice a însemnat peste 4 milioane de euro în decursul acestui an.

APIA implementează anumite măsuri de piaţă şi programe comunitare în România. Astfel, pentru ajutorul comunitar de furnizare a laptelui în şcoli au fost plătiţi 9,6 milioane de euro, iar pentru programul de fructe în şcoli peste 13,5 milioane de euro.

Alte programe derulate cu succes sunt Programul apicol, pentru care s-au făcut plăţi de la începutul anului în valoare de 6,68 milioane de euro sau Restructurarea/ Reconversia plantaţiilor viticole şi Investiţii pentru restructurare/ reconversie viticolă, programe ce au primit peste 35 de milioane de euro.

Plăţile pentru Grupurile de producători au însumat 11,8 milioane de euro, iar cele pentru Organizaţiile de producători de legume /fructe peste 2 milioane de euro. De asemenea, pe parcursul anului au fost efectuate plăţi pentru programe de promovare a produselor agricole, inclusiv vinurile sau restituiri la export în cuantum de 7,58 milioane de euro.

În total, pe parcursul acestui an, până în prezent, APIA a plătit din FEGA 1,39 miliarde de euro.

În afară de toate aceste plăţi din fonduri europene, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură are în derulare o serie de Plăţi Naţionale Directe Compensatorii, care provin strict de la Guvernul României.

În ceea ce priveşte plăţile naţionale directe complementare în sectorul vegetal, aferente Campaniei 2013, pentru care APIA a început efectuarea plăţii în luna ianuarie 2014, sumele plătite până la această dată sunt de 650 milioane de lei.

De asemenea, APIA a efectuat în luna ianuarie a acestui an plata integrală către fermierii care au solicitat în anul 2013 Plata Naţională Directă Complementară în sectorul zootehnic, pentru speciile ovine şi caprine - în valoare de 345 milioane de lei, iar în luna aprilie pentru specia bovine - în valoare de 582.3 milioane de lei.

Pentru ajutorul de stat pentru plata primelor de asigurare, în 2014 au fost alimentate conturile cu 1,8 milioane de lei, aferente cererilor depuse în semestrul II al anului 2013.

APIA a efectuat în acest an plata pentru ajutorul de stat acordat pentru motorina utilizată în agricultură, în baza HG nr. 763/ 2013 pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea unui ajutor de stat pentru motorina utilizată în agricultură, cu modificările şi completările ulterioare, valoarea totală fiind 211 milioane lei.

Totodată, în perioada 29 - 31 octombrie 2014, s-a efectuat plata celei de-a doua tranşe a rentei viagere aferentă anului 2013, pentru toţi beneficiarii care şi-au vizat carnetele de rentier în perioada 1 mai - 31 iulie 2014. Suma totală plătită a fost de 13,97 milioane de lei, pentru un număr de 14.502 beneficiari.

Sumele plătite în total de APIA pe parcursul acestui an, pentru schemele de sprijin finanţate exclusiv din bugetul naţional, inclusiv cofinanţarea FEGA şi FEADR, se ridică la 463 de milioane de euro.

În total, pe parcursul anului 2014 cele două Agenţii au efectuat plăţi cumulate, atât din Fonduri europene, cât şi din Bugetul naţional, în valoare de 2,6 miliarde de euro.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO