1EUR = 4.8421 RON | Bucureşti 21 º

News

România a avut a treia scădere a vânzărilor cu amănuntul din Uniunea Europeană, în iulie

Volumul comerţului cu amănuntul în Uniunea Europeană a stagnat în luna iulie 2018, comparativ cu luna anterioară, însă a coborât cu 0,9% în România, aceasta fiind a treia scădere înregistrată de o ţară membră a UE, după declinul de 2,1% înregistrat în Belgia şi cel de 1% înregistrat în Portugalia şi Suedia, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

05 sep, 2018 | Agerpres

Comerţul cu amănuntul în UE 28 a stagnat de la o lună la alta, în condiţiile în care vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 0,5%, iar vânzările de combustibil au scăzut cu 0,9% şi cele de alimente, băuturi şi tutun cu 0,3%.

În ritm anual, luna iulie 2018 comparativ cu luna iulie 2017, comerţul cu amănuntul a crescut cu 1,1% în zona euro şi cu 2% în Uniunea Europeană. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de combustibili au crescut cu 2,1%, în timp ce vânzările de produse non-alimentare au înregistrat un avans de 1,9%, iar cele de alimente, băuturi şi tutun au crescut cu 1,8%.

În rândul statelor membre, cele mai mari creşteri în ritm anual ale vânzărilor cu amănuntul au fost raportate în Polonia (7,7%), Lituania (7,2%), Irlanda (6,6%), Ungaria (5,3%), Bulgaria (4,9%) şi România (5,1%).

În cazul României, conform cifrelor publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică (INS), în luna iulie 2018, comparativ cu luna iulie 2017, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, s-a majorat cu 5,3% datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+7,2%), vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+5,8%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+1,9%). Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate,volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), a înregistrat o creştere cu 5,0% datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+7,1%), vânzările de produse nealimentare (+6,1%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+1,0%).

În luna iulie 2018, comparativ cu luna precedentă, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a crescut pe ansamblu cu 5,4%, datorită creşterilor din comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+8,6%), vânzărilor de produse nealimentare (+4,5%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,4%). Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut pe ansamblu cu 0,9%, ca urmare a scăderilor din comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-3,9%) şi vânzările de produse nealimentare (-0,3%). Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au crescut cu 0,2%.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO