România a avut cea mai mare rată anuală a inflaţiei din UE, în luna octombrie

România a fost, în luna octombrie 2014, ţara cu cea mai mare rată anuală a inflaţiei din Uniunea Europeană (1,8%), pentru a doua lună consecutiv, în condiţiile în care în UE rata anuală a inflaţiei a crescut de la 0,4% în luna septembrie la 0,5% în luna octombrie, iar în zona euro a urcat de la 0,3% la 0,4%, conform datelor publicate vineri de Oficiul european de statistică (Eurostat).
Economica.net - vin, 14 nov. 2014, 11:23
România a avut cea mai mare rată anuală a inflaţiei din UE, în luna octombrie

Comparativ cu luna septembrie 2014, inflaţia a crescut în 16 state membre, a rămas stabilă în trei state, printre care se numără şi România, şi a scăzut în opt state membre. Ţările cu cea mai scăzută rată anuală a inflaţiei au fost Grecia (minus 1,8%) şi Bulgaria (minus 1,5%), scrie Agerpres.

Cel mai mare impact de creştere asupra inflaţiei în zona euro a venit de pe urma preţurilor la restaurante şi cafenele (care s-au majorat cu 0,08 puncte procentuale) şi chirii (care au crescut cu 0,07 puncte procentuale) şi tutun (0,05 puncte procentuale). În schimb, preţul combustibililor a scăzut cu 0,17 puncte procentuale iar preţurile serviciilor de telecomunicaţii au coborât cu 0,10 puncte procentuale.

Inflaţia anuală în zona euro este mult sub obiectivul de 2% fixat de Banca Centrală Europeană (BCE), ceea ce ar putea să-i determine pe gardienii monedei euro să adopte noi măsuri de relaxare a politicii monetare.

Potrivit datelor prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS), în România rata anuală a inflaţiei (pe ultimele 12 luni) a coborât la 1,44% în octombrie, de la 1,54% în septembrie, după ce preţurile de consum au crescut cu 0,19% în octombrie 2014 comparativ cu septembrie 2014, pe fondul scumpirii alimentelor şi serviciilor şi ieftinirii produselor nealimentare. Creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni (iulie 2013 – iunie 2014) faţă de precedentele 12 luni (iulie 2012 – iunie 2013), determinată pe baza IPC, este 1,2%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 1,4%.

Te-ar mai putea interesa și
UE ar putea reduce taxele vamale suplimentare propuse pentru maşinile Tesla produse în China – Bloomberg
UE ar putea reduce taxele vamale suplimentare propuse pentru maşinile Tesla produse în China – Bloomberg
Uniunea Europeană este pregătită să facă mici ajustări în sens descrescător la taxele vamale suplimentare propuse pentru vehiculele electrice (EV) pe care Tesla şi alţi producători auto le......
Record în Germania. Inflaţia a scăzut la cel mai scăzut nivel din iunie 2021
Record în Germania. Inflaţia a scăzut la cel mai scăzut nivel din iunie 2021
Inflaţia în Germania a scăzut în august la cel mai redus nivel din ultimii trei ani, conform celei de-a doua estimări ...
Marca Geely va fi lansată oficial în România pe 20 septembrie 2024
Marca Geely va fi lansată oficial în România pe 20 septembrie 2024
Marca Geely, parte a grupului chinez Geely Auto, va debuta oficial pe piața din România peste doar câteva zile.
Chisăliţă: Scăderea preţului gazelor din producţia internă nu se poate realiza „din pix”. Trei modalităţi pentru reducerea preţurilor
Chisăliţă: Scăderea preţului gazelor din producţia internă nu se poate realiza „din pix”. Trei modalităţi ...
Scăderea costurilor unitare pe componentele de servicii, concurenţa ridicată în piaţă şi reducerea fiscalităţii ...