România a avut cea mai mare rată anuală a inflaţiei din UE şi în luna decembrie

România a fost, în decembrie 2014, pentru a patra lună consecutiv, ţara cu cea mai mare rată anuală a inflaţiei din Uniunea Europeană (1%), în condiţiile în care, atât în zona euro, cât şi în UE, rata anuală a inflaţiei a coborât în teritoriul negativ - minus 0,2%, respectiv minus 0,1%, arată datele publicate, vineri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Economica.net - vin, 16 ian. 2015, 10:58
România a avut cea mai mare rată anuală a inflaţiei din UE şi în luna decembrie

Comparativ cu luna noiembrie 2014, inflaţia a scăzut în 26 de state membre, printre care se numără şi România (de la 1,5% la 1%), a rămas stabilă în Suedia şi a crescut doar în Estonia. Ţările cu cea mai scăzută rată anuală a inflaţiei au fost Grecia (minus 2,5%), Bulgaria (minus 2%), Spania (minus 1,1%) şi Cipru (minus 1%).

Cel mai mare impact de scădere asupra inflaţiei în zona euro a venit de pe urma preţului combustibililor, care a coborât cu 0,53 puncte procentuale. În schimb, preţurile în sectorul restaurantelor, cafenelelor şi chiriilor (în urcare cu 0,11 puncte procentuale) şi tutunului (plus 0,07 puncte procentuale) au avut cel mai mare impact de creştere.

Aceasta este prima scădere a inflaţiei în teritoriul negativ înregistrată de UE de la debutul publicării datelor statistice. Dacă această tendinţă se va prelungi, UE va intra într-o perioadă de deflaţie, o spirală negativă marcată de o scădere prelungită a preţurilor şi salariilor. Pentru a evita acest fenomen şi a relansa creşterea, Banca Central Europeană a adoptat mai multe măsuri de politică monetară, urmând ca în curând să înceapă achiziţionarea de obligaţiuni suverane.

Potrivit datelor prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS), inflaţia anuală (decembrie 2013 – decembrie 2014) a coborât, în decembrie, la 0,83%, de la 1,26%, în noiembrie, aceasta fiind cea mai cea mai scăzută inflaţie anuală din ultimii 24 de ani.

Preţurile de consum au scăzut cu 0,1% în decembrie 2014, comparativ cu luna precedentă, pe fondul ieftinirii mărfurilor nealimentare cu 0,5% şi a scumpirii mărfurilor alimentare cu 0,2% şi a serviciilor cu 0,3%.

Te-ar mai putea interesa și
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Criză Ungaria- Volatilitatea forintului face mai atractivă moneda euro pentru investitorii germani din Ungaria
Volatilitatea forintului ungar a crescut sprijinul pentru introducerea monedei euro în rândul investitorilor germani din Ungaria, până la cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, potrivit......
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ne intră banii în conturi
Anunţ despre când vor ajunge pensiile de Paşte. Şeful Poştei: Până de sărbători putem livra pensiile. Depinde când ...
Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale, dar procesul depinde de data la care compania ...
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
UE pune lupa, din nou, pe China. Autorităţile europene încep o anchetă privind piaţa chineză a dispozitivelor medicale
Uniunea Europeană a deschis miercuri o anchetă privind piaţa publică chineză a dispozitivelor medicale, suspectând ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, se temperează activitatea în piaţa de birouri – studiu
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală se aşteaptă la o creştere a investiţiilor. În România, ...
Jumătate dintre companiile imobiliare din Europa Centrală (49%) estimează că investiţiile în domeniu vor creşte în ...