România a depăşit Grecia după valoarea ajustată a PIB în primul trimestru şi ar putea deveni în 2017 cea mai mare economie din Balcani

România a depăşit Grecia după valoarea ajustată a produsului intern brut (PIB) din primul trimestru al acestui an şi are şanse mari să încheie 2017 cu o valoare a PIB mai mare decât cea a Greciei, devenind cea mai mare economie a Balcanilor, excluzând din calcule Turcia, după circa patru decenii de supremaţie elenă.
Economica.net - mie, 07 iun. 2017, 11:52
România a depăşit Grecia după valoarea ajustată a PIB în primul trimestru şi ar putea deveni în 2017 cea mai mare economie din Balcani

Seriile de date publicate miercuri de biroul european de statistică, Eurostat, şi consultate de News.ro arată că, în primul trimestru al acestui an, valoarea PIB-ului României, ajustată în funcţie de influenţele sezoniere, a fost de 44,2 miliarde euro, în timp ce valoarea PIB-ului Greciei a fost de 43,96 miliarde euro.

Este pentru prima dată de când există serii statistice disponibile privind PIB-ul trimestrial când valoarea PIB-ului ajustat al României depăşeşte valoarea PIB-ului Greciei.

De asemenea, valoarea PIB-ului ajustat al României din primul trimestru s-a apropiat de nivelul Cehiei, de 44,85 miliarde euro, şi de cel al Portugaliei, de 47,37 miliarde euro.

În 2016, România a avut un PIB de 169,6 miliarde euro, sub nivelul din Cehia (174,4 miliarde euro), Grecia (175,9 miliarde euro) şi Portugalia (184,9 miliarde euro), state care au între 10 şi 11 milioane de locuitori, potrivit seriilor revizuite publicate de Eurostat.

Cele trei state sunt singurele pe care România le poate depăşi, în următorii ani, după valoarea produsului intern brut, principalul indicator folosit pe plan mondial pentru a măsura dimensiunea unei economii.

După valoarea PIB neajustat, valoarea PIB-ului României a fost mai mare decât cea a PIB-ului Greciei în ultimul trimestru din 2016 (50,8 miliarde euro vs.44,2 miliarde euro), dar mai mică în primul trimestru din 2017 (35,3 miliarde euro vs. 40,3 miliarde euro), însă cifrele sunt mai puţin relevante din cauza volatilităţii sezoniere mult mai mari a economiei româneşti în comparaţie cu economiile mai mature.

Astfel, în 2016, la valoare neajustată, PIB-ul României din trimestrul IV a fost mai mare cu 56% faţă de valoarea PIB din trimestrul I, de 32,6 miliarde euro, în timp ce diferenţa a fost de doar 18% în cazul Greciei.

Potrivit economiştilor, România ar putea depăşi Grecia în 2017 după valoarea PIB, iar în următorii ani ar putea trece şi de economiile din Cehia şi Portugalia, urcând de pe locul 17 pe locul 14 (sau 13, după ieşirea efectivă a Marii Britanii din UE) între economiile din Uniunea Europeană.

Grecia a depăşit România după valoarea PIB în anii 1970, potrivit unor estimări, în condiţiile în care serii fiabile privind valoarea PIB-ului României nu există decât începând din 1987.

Potrivit datelor Băncii Mondiale, în 1989, ultimul an de regim comunist, România avea un PIB de 42,1 miliarde dolari, nivel la jumătate faţă de cel al Greciei, care avea în acelaşi an un PIB de 79,2 miliarde dolari.

Diferenţa s-a temperat după căderea comunismului,dar a rămas semnificativă timp de două decenii. În 2008, vârf istoric pentru economia elenă, PIB-ul Greciei a fost de 242 miliarde euro, cu 70% mai mare faţă de PIB-ul României din acelaşi an, de 142,4 miliarde euro.

Ulterior, Grecia a intrat într-o lungă perioadă de recesiune, iar valoarea produsului intern brut al ţării s-a redus cu 27% între 2008 şi 2016, ca urmare a crizei datoriilor.

În aceeaşi perioadă, în ciuda crizei şi recesiunii din 2009-2010, PIB-ul României a crescut cu 19%.

Pentru 2017, Comisia Naţională de Prognoză (CNP) estimează că PIB-ul României va ajunge la 182,8 miliarde euro, iar pentru 2020 mizează pe un nivel al PIB de 229,4 miliarde euro.

Însă estimările se bazează pe ritmuri de creştere economică de peste 5% pe an în următorii ani, considerate nerealiste de economiştii independenţi.

Te-ar mai putea interesa și
Orban: Probabil că luni vom convoca BPR pentru a stabili calendarul moțiunii de cenzură
Orban: Probabil că luni vom convoca BPR pentru a stabili calendarul moțiunii de cenzură
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, afirmă că Birourile permanente reunite ale Parlamentului vor fi convocate, cel mai probabil luni, pentru stabilirea calendarului pentru moţiunea de cenzură......
Ryanair și Wizz Air se bat în bilete ieftine pe rutele de la București. Prețurile sunt sub 50 de lei
Ryanair și Wizz Air se bat în bilete ieftine pe rutele de la București. Prețurile sunt sub 50 de lei
Urmează o perioadă cu noi restricții și creștere a numărului de noi cazuri de COVID-19, iar companiile aeriene low-cost ...
Scandalul în urma încheierii parteneriatului strategic dintre SUA și Australia continuă. Franța își recheamă ambasadorii din cele două țări
Scandalul în urma încheierii parteneriatului strategic dintre SUA și Australia continuă. Franța își recheamă ambasadorii ...
Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian (foto) a anunţat vineri că ambasadorii acreditaţi în Statele Unite şi ...
Update: Reacția lui Orban. Cîţu: Voi cere Parlamentului doar validarea noilor miniștri, nu a întregului Guvern
Update: Reacția lui Orban. Cîţu: Voi cere Parlamentului doar validarea noilor miniștri, nu a întregului Guvern
Update: Ca răspuns la intenția lui Cîțu de a merge doar cu validarea noilor miniștri în Parlament, rivalul său, preşedintele ...