România a devenit vedeta pieţelor emergente. Este un loc bun în care să-ţi parchezi banii, spun investitorii străini

Titlurile de stat româneşti au devenit atractive pentru administratorii marilor fonduri de investiţii în pieţele emergente. „România este un loc bun în care merită să-ţi parchezi banii”, spun reprezentanţii casei de investiţii PineBridge Investments, citaţi de Bloomberg.
Adrian N. Ionescu - mie, 12 aug. 2015, 07:48
România a devenit vedeta pieţelor emergente. Este un loc bun în care să-ţi parchezi banii, spun investitorii străini

„România este un loc bun în care merită să-ţi parchezi banii. Are o economie în creştere, iar reducerea nivelului datoriei a ajutat ţara să facă faţă semnalelor negative date pieţelor de încetinirea creşterii economiei din China”, spun reprezentanţii casei de investiţii PineBridge Investments, citaţi de Bloomberg.

PineBridge şi-a crescut expunerea pe titluri de stat româneşti în dolari, potrivit managerului senior Anders Faergemann. Firma are în administrare investiţii de 10,6 miliarde de dolari, în titluri de stat şi instrumente valoare cu venit fix pe pieţele în curs de dezvoltare.

Bondurile (obligaţiunile de stat) româneşti în dolari au înregistrat a treia cea mai bună performanţă pe pieţele emergente, deoarece avansul economiei accelerează şi încrederea investitorilor este în creştere, după ce Grecia a ajuns la un acord cu creditorii. Aceste câştiguri vin pe fondul turbulenţelor din Brazilia şi a încetinirii creşterii în China, situaţii care au afectat activele de pe alte pieţe emergente.

România reprezintă „o alternativă viabilă la titlurile vulnerabile din Asia, Africa şi America Latină. Ţara ar putea fi o piaţă de refugiu („safe heaven”), deoarece restul pieţelor sunt afectate de încetinirea economiei chineze”, a apreciat Faergemann.

Obligaţiunile româneşti în dolari au adus un câştig de 2,2% la sfârşitul lui iunie, în vreme ce titlurile de stat braziliene au provocat o pierdere de 3,3%, potrivit datelor indicelui Bloomberg U.S. Dollar Emerging Market Sovereign Bond Index.

Bonus politic

„Bondurile româneşti se tranzacţionează cu o primă suplimentară, ca urmare a situaţiei politice interne, dar vedem asta mai degrabă ca pe o oportunitate decât ca pe un obstacol. Perspectivele de creştere se îmbunătăţesc şi nivelul datoriei suverane este gestionabil”, a managerul  de la PineBridge, amintind faptul că premierul Victor Ponta a negat acuzaţiile care i se aduc de către procurori.

În primul trimestru din 2015, PIB-ul României a crescut cu 4,3%, cel mai mare avans din 2013 încoace, iar guvernul intenţionează să reducă nivelul datoriei la 37% din PIB până în 2018, de la 40% din PIB, nivelul estimat pentru acest an.

Randamentele obligaţiunilor româneşti în dolari cu scadenţă în 2024 au scăzut cu 41 de puncte de bază din iunie, la 3,78%, comparativ cu un nivel de 3,19% pentru bondurile cu aceeaşi maturitate din Polonia.

Scăderea randamentelor la obligaţiuni este un semn bun, pentru că randamentul este invers proporţional cu preţul titlrurilor. Creşterea preţului obligaţiunilor de stat denotă creşterea interesului investitorilor, respectiv a încrederii în economia României.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cea de-a patra doză de vaccin, mai puţin eficientă împotriva Omicron – studiu israelian
Cea de-a patra doză de vaccin, mai puţin eficientă împotriva Omicron – studiu israelian
Cea de-a patra doză a unui vaccin anti-COVID-19 determină o creştere a numărului de anticorpi până la niveluri mai ...
Sorin Cîmpeanu anunţă că elevii care lipsesc de la şcoală la confirmarea unui caz de coronavirus în clasă pot fi puşi absenţi
Sorin Cîmpeanu anunţă că elevii care lipsesc de la şcoală la confirmarea unui caz de coronavirus în clasă pot fi ...
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni seară, că ordinul comun al ministrului Educaţiei şi ministrului ...
Dacia și-a majorat cu 1,3% vânzările în Europa
Dacia și-a majorat cu 1,3% vânzările în Europa
Raportul Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) privind înmatriculările de autoturisme din Europa arată ...