1EUR = 4.7601 RON | Bucureşti 24 º

Finanţe şi bănci

România a fost una dintre ţările UE cu cea mai scăzută rată anuală a inflaţiei, în iulie

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană (UE) a rămas stabilă în luna iulie, comparativ cu luna iunie, la 1,5%, cele mai mici rate anuale fiind înregistrate în Irlanda (minus 0,2%), Cipru (minus 0,1%), Bulgaria şi Finlanda, ambele cu o inflaţie anuală de 0,6%, Franţa, 0,8%, şi România, 0,9%, arată datele publicate, joi, de Eurostat.

17 aug, 2017 | Agerpres

Comparativ cu situaţia din luna iunie 2017, rata anuală a inflaţiei a scăzut în patru state membre, a rămas stabilă în opt ţări şi a crescut în 16 ţări membre, inclusiv în România, de la 0,7% în luna iunie, la 0,9% în luna iulie.

În zona euro, rata anuală a inflaţiei a rămas stabilă în luna iulie la 1,3%. Cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor în zona euro l-au avut serviciile de cazare (0,10 puncte procentuale), pachetele turistice (0,06 puncte procentuale) şi transportul aerian (0,05 puncte procentuale). De cealaltă parte, cel mai semnificativ impact negativ asupra inflaţiei a venit de la serviciile de telecomunicaţii (minus 0,11 puncte procentuale), legume (minus 0,05 puncte procentuale) şi fructe (minus 0,04 puncte procentuale).

În ceea ce priveşte România, datele publicate anterior de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că rata anuală a inflaţiei a fost de 1,4% în iulie, în creştere comparativ cu 0,85% în luna anterioară.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an la 1,9%, în condiţiile în care anterior estima un nivel al ratei inflaţiei de 1,6%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale. Pentru finalul anului 2018, BNR estimează o rată a inflaţiei de 3,2%, de la 3,1% anterior, iar pentru sfârşitul primului semestru din 2019 se aşteaptă la o rată a inflaţiei de 3,5%.

Potrivit BNR, reintrarea ratei anuale a inflaţiei IPC (Indicii Preţurilor de Consum) în intervalul ţintei este anticipată a avea loc în trimestrul III din 2017.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO