România a importat mâncare de aproape 3,5 miliarde de euro în primul semestru. Deficitul depăşeşte un miliard de euro

România a importat produse agroalimentare de aproape 3,5 miliarde de euro în primul semestru din acest an, în creştere cu 17% faţă de perioada similară din 2016, în timp ce exporturile au adus în ţară cu 4,5% mai mult în perioada analizată, respectiv 2,432 miliarde de euro, potrivit datelor Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Economica.net - Dum, 01 oct. 2017, 10:53
România a importat mâncare de aproape 3,5 miliarde de euro în primul semestru. Deficitul depăşeşte un miliard de euro

„În primul semestru din 2017, deficitul balanţei comerciale cu produse agroalimentare s-a adâncit la 1,064 miliarde de euro, fiind cu 60,4% mai mare faţă de nivelul înregistrat în acelaşi interval din 2016. Exporturile au însumat 2,432 miliarde de euro (+4,5%), în timp ce importurile au urcat la 3,496 miliarde de euro (+17%)”, relevă analiza comparativă a schimburilor comerciale cu produse agroalimentare în semestrul I 2017 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016.

În schimb, datele Institutului Naţional de Statistică arată deficit mai mare în comerţul agroalimentar al României pe primele şase luni ale anului, de circa 1,107 miliarde de euro.

Potrivit statisticii MADR, grâul rămâne în continuare principalul produs exportat în primul semestru al anului, de unde au fost încasate 389 de milioane de euro pentru o cantitate de 2,194 milioane de tone. Cu toate acestea, cantitatea livrată a fost mai mică cu 9,9% comparativ cu semestrul I 2016, iar încasările au coborât cu 32,7 milioane de euro, în condiţiile în care importurile de grâu au crescut cu 60,2% în termeni cantitativi în perioada menţionată, iar valoric au fost mai mari cu 43,5 milioane de euro (106,8 milioane de euro pentru 636.800 tone).

„Venituri în creştere faţă de aceeaşi perioadă din 2016 s-au obţinut la exportul de seminţe de floarea-soarelui (+77,4 milioane de euro), animale vii din specia bovine (+24,8 milioane de euro), ulei de floarea-soarelui (+22,6 milioane de euro), porumb (+14,1 milioane de euro), boabe de soia (+11,3 milioane de euro), carne de porc (+10,4 milioane de euro), animale vii din specia ovine sau caprine (+9,9 milioane de euro), preparate alimentare (+9,7 milioane de euro), ciocolată (+8,4 milioane de euro) şi produse de brutărie, patiserie şi biscuiţi (+8,0 milioane de euro)”, se arată în statistica MADR.

De asemenea, în perioada de referinţă, exportul valoric de lapte şi smântână a crescut cu 32,3%, iar brânzeturile au adus venituri majorate cu 23,9% (14,6 milioane euro şi, respectiv, 23,5 milioane de euro).

Pe de altă parte, în primul semestru al anului s-au diminuat exporturile de ţigări (-56,8 milioane de euro), grâu (-32,7 milioane de euro), orz (-25,7 milioane de euro), seminţe de rapiţă (-14,3 milioane de euro), carne de pasăre (-5,2 milioane de euro) şi cele de zahăr (-4,6 milioane de euro).

Carnea de porc a deţinut cea mai mare pondere în total importuri agroalimentare, sumele cheltuite în primele şase luni din anul curent fiind de 193,4 milioane de euro, pentru o cantitate de 95.300 tone.

Comparativ cu semestrul I 2016, cele mai importante creşteri ale importurilor au fost consemnate la carne de porc (+63,9 milioane de euro), porumb (+54,2 milioane de euro), grâu (+43,5 milioane de euro), boabe de soia (+25,3 milioane de euro), brânzeturi (+20,7 milioane de euro), preparate alimentare (+16,4 milioane de euro), seminţe de floarea-soarelui (+14,8 milioane de euro), produse de brutărie, patiserie şi biscuiţi (+13,6 milioane de euro), banane (+12,3 milioane de euro), lapte şi smântână (+10,9 milioane de euro), tutun brut (+8,2 milioane de euro), ciocolată (+6,1 milioane de euro) şi carne de pasăre (+2,4 milioane de euro), relevă datele Ministerului Agriculturii.

De asemenea, în perioada analizată a scăzut importul de zahăr cu 63.700 tone (- 4,1 milioane de euro).

La tomate, cantitatea importată s-a menţinut la acelaşi nivel ca în primul semestru din 2016, însă pe fondul majorării preţurilor, s-a înregistrat o creştere valorică de 22,7% (+11,3 milioane de euro şi un total de 61,2 milioane de euro).

UE a fost principalul partener în comerţul agroalimentar al României: livrările către această destinaţie au avut o pondere valorică de 59,6% din total exporturi, iar achiziţiile de produse agroalimentare din statele membre au deţinut o pondere de 81,3% din total importuri.

Statistica MADR subliniază că în perioada analizată a continuat tendinţa de scădere a excedentului comercial realizat cu ţările terţe, dar şi cea de creştere a deficitului rezultat din schimburile cu UE.

România a înregistrat, anul trecut, un deficit de 557,4 milioane de euro în comerţul cu produse agroalimentare, de peste şase ori mai mare decât cel din 2015, când a totalizat 89,2 milioane de euro, importurile atingând însă un maxim istoric, de 6,51 de miliarde de euro.

Sursa: AGERPRES

Te-ar mai putea interesa și
Alina Gorghiu: PNL spune nu taxei pe marile companii cerută de PSD
Alina Gorghiu: PNL spune nu taxei pe marile companii cerută de PSD
Vicepreşedintele liberalilor Alina Gorghiu transmite că PNL se opune taxei pe marile companii propusă de PSD, punctând că orice modificare în politica fiscală trebuie bine cântărită, nu......
Rusia vrea să-și crească exporturile de motorină în februarie, în ciuda embargoului și a plafonării prețurilor
Rusia vrea să-și crească exporturile de motorină în februarie, în ciuda embargoului și a plafonării prețurilor
Rusia intenţionează să îşi majoreze exporturile de motorină în februarie, în pofida embargoului impus de Uniunea ...
MIPE acordă 100 de milioane de euro din fonduri europene pentru decontarea cheltuielilor pentru ajutarea refugiaților din Ucraina
MIPE acordă 100 de milioane de euro din fonduri europene pentru decontarea cheltuielilor pentru ajutarea refugiaților din ...
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) lansează luni, 6 februarie, apelul pentru decontarea cheltuielilor ...
Un autocar care transporta români în Italia s-a răsturnat în Slovenia. Trei persoane și-au pierdut viața
Un autocar care transporta români în Italia s-a răsturnat în Slovenia. Trei persoane și-au pierdut viața
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat vineri seară că trei români aflaţi în autocarul implicat în accidentul ...