1EUR = 4.8314 RON | Bucureşti 21 º

Extern

România a înregistrat a patra mare scădere a comerţului cu amănuntul din UE, în luna mai

Volumul comerţului cu amănuntul în România a scăzut cu 0,9% în luna mai 2015 comparativ cu aprilie, în rândul statelor membre UE scăderi mai mari fiind înregistrate doar în Irlanda (minus 2,5%), Danemarca (minus 1,4%) şi Lituania (minus 1,2%), arată datele prezentate, vineri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

03 iul, 2015 | Agerpres

În zona euro, comerţul cu amănuntul a crescut cu 0,2% în luna mai comparativ cu luna aprilie, în timp ce în Uniunea Europeană s-a înregistrat o creştere de 0,3%. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de alimente, băuturi şi ţigări au crescut cu 0,4%, iar vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 0,3%, în timp ce vânzările de combustibili au scăzut cu 0,6%.

În schimb, în ritm anual, luna mai 2015 comparativ cu luna mai 2014, România se numără printre statele membre unde comerţul cu amănuntul a crescut semnificativ. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Polonia (7,6%), Estonia (5,7%) şi Irlanda (5,6%). În România vânzările cu amănuntul au crescut cu 4,1% în ritm anual, peste creşterea de 2,4% înregistrată în zona euro şi avansului de 3% în Uniunea Europeană. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 4,2%, vânzările de alimente, băuturi şi ţigări au crescut cu 2%, iar vânzările de combustibili au crescut cu 1,3%.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat că în luna mai comparativ cu luna aprilie, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) pe serie brută a scăzut cu 2%, ca urmare a diminuării vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun cu 4,7%, şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate, cu 1,3%, în timp ce vânzările de produse nealimentare au rămas la acelaşi nivel. Pe serie ajustată sezonier, scăderea a fost de 0,8%, ca urmare a reducerilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate, cu 1,8%, şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun, cu 0,1%

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO