România a rambursat 1, 26 miliarde euro către UE şi BM, anul acesta. Au rămas 3,5 miliarde euro de plată

România a plătit 1,263 miliarde euro, în 2017, către Uniunea Europeană şi Banca Mondială din împrumutul stand-by contractat în 2009, suma reprezentând rate de capital, respectiv dobânzi şi comisioane, potrivit datelor transmise de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), la solicitarea AGERPRES.
Economica.net - mie, 27 dec. 2017, 09:43
România a rambursat 1, 26 miliarde euro către UE şi BM, anul acesta. Au rămas 3,5 miliarde euro de plată

Cea mai mare parte a banilor a fost achitată Uniunii Europene, respectiv 1,254 miliarde euro.

Vârful de plată al acestui an a fost în septembrie, când a fost rambursată o sumă de peste 1,179 miliarde de euro, atât la Uniunea Europeană, cât şi la Banca Mondială (BM). Cea mai mare parte a sumei a fost plătită către UE, respectiv peste 1,177 miliarde de euro, iar 2,4 milioane de euro către BM. Suma plătită Uniunii Europene reprezintă rate de capital în valoare de 1,15 miliarde euro, restul fiind dobânzi şi comisioane. Suma destinată Băncii Mondiale, respectiv cele 2,4 milioane euro, sunt doar dobânzi şi comisioane.

România mai are de plătit, până în 2023, peste 3,5 miliarde de euro la Banca Mondială şi UE. Cea mai mare sumă va merge către UE, respectiv 2,46 miliarde de euro.

În 2016, România a plătit Uniunii Europene şi Băncii Mondiale 113 milioane de euro. Cea mai mare parte a sumei a fost rambursată UE, respectiv 104 milioane de euro. La Banca Mondială au mers 9,1 milioane de euro.

În 2015, statul a rambursat peste 1,83 miliarde de euro Fondului Monetar Internaţional, Uniunii Europene şi Băncii Mondiale. De asemenea, 2015 a fost anul în care a fost achitat împrumutul de la FMI. Către această instituţie România a rambursat, în total, peste 2,49 miliarde de euro.

România a achitat Uniunii Europene, în 2015, peste 1,651 miliarde de euro, din care 1,5 miliarde sunt rate de capital şi restul dobânzi şi comisioane. Băncii Mondiale i-au fost plătite 9,5 milioane de euro (dobânzi şi comisioane).

În perioada 2009 – 2017, suma totală rambursată către cele trei instituţii a depăşit 6,21 miliarde de euro.

Graficul MFP arată că 2015 a fost vârful de plată pentru împrumut, adică 1,8 miliarde de euro, dar mai sunt încă două plăţi mari în 2018 şi 2019. În 2018, România are de achitat 1,4 miliarde euro şi în 2019 – 1 miliard de euro.

Potrivit datelor Băncii Naţionale a României, la 4 mai 2009, Consiliul Directorilor Executivi al FMI a aprobat solicitarea României privind încheierea unui aranjament stand-by pentru o perioadă de doi ani, în valoare de 11,4 miliarde DST (aproximativ 12,9 miliarde de euro sau 17,1 miliarde de dolari SUA) şi eliberarea primei tranşe în valoare de 4,37 miliarde DST (aproximativ 4,9 miliarde de euro sau 6,6 miliarde de dolari SUA).

România este membră a Fondului Monetar Internaţional (FMI) din anul 1972, având în prezent o cotă de participare de 1,030 miliarde DST (0,43% din cota totală).

Banca Mondială este o instituţie financiară internaţională, înfiinţată la 1 iulie 1944 în urma conferinţei de la Bretton Woods (SUA), odată cu Fondul Monetar Internaţional. Misiunea sa actuală este duală, respectiv eradicarea sărăciei extreme şi promovarea prosperităţii într-un mod unitar. Banca este una dintre cele mai importante organisme internaţionale de finanţare a programelor în domeniile sănătăţii, învăţământului, luptei împotriva HIV/SIDA, protecţia mediului şi a programelor de reducere a datoriei ţărilor sărace. Sediul central al Băncii Mondiale este la Washington D.C. (SUA).

Te-ar mai putea interesa și
MApN: Trei aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi aduse la baza de la Borcea
MApN: Trei aeronave F-16 ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi aduse la baza de la Borcea
Încă trei aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forţelor Aeriene Regale Olandeze vor fi puse la dispoziţia Centrului european de instruire F-16, în cadrul programelor dedicate piloţilor pentru......
Cod galben de furtună pentru 23 de judeţe, până miercuri după-amiaza. Instabilitate atmosferică în toată ţara, până joi seara
Cod galben de furtună pentru 23 de judeţe, până miercuri după-amiaza. Instabilitate atmosferică în toată ţara, până ...
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată ...
CASS aplicată indemnizaţiilor de concediu medical pentru boală obişnuită, carantină sau reducerea duratei de lucru – OUG 34 publicată în Monitorul Oficial
CASS aplicată indemnizaţiilor de concediu medical pentru boală obişnuită, carantină sau reducerea duratei de lucru ...
Contribuţia de asigurări de sănătate (CASS) se va aplica doar pentru indemnizaţiile de concediu medical în cazul bolilor ...
Atacul Iranului asupra Israelului a fost un ”eşec spectaculos” – Casa Albă
Atacul Iranului asupra Israelului a fost un ”eşec spectaculos” – Casa Albă
Atacul fără precedent pe care Iranul l-a efectuat în noaptea de sâmbătă spre duminică cu drone şi rachete asupra ...