România a reintrat pe deficit în comerţul cu produse agroalimentare

România a reintrat pe deficit - 1,9 milioane de euro - în comerţul cu produse agroalimentare, după primele patru luni din 2014, în condiţiile în care primul trimestru din acest an a fost încheiat cu un excedent de 9,4 milioane de euro, un plus menţinut de altfel timp de şapte luni consecutiv.
Economica.net - mie, 16 iul. 2014, 07:36
România a reintrat pe deficit în comerţul cu produse agroalimentare

‘După primele patru luni din 2014, balanţa comercială a consemnat un deficit de 1,9 milioane de euro, în scădere cu 99,5% faţă de valoarea înregistrată în perioada corespunzătoare din 2013, când soldul negativ a atins nivelul de 362,8 milioane de euro. În condiţiile în care exporturile au crescut cu 22,8% şi importurile s-au diminuat cu 5,5%, determinând reducerea deficitului cu 360,9 milioane de euro faţă de aceeaşi perioadă din 2013, reintrarea pe deficit a balanţei comerciale, după şapte luni în care rezultatul a fost excedentar, poate fi explicată în principal prin mai slaba performanţă a fluxurilor lunii aprilie 2014, a doua lună consecutiv de scădere a exporturilor, după vârful excepţional din februarie 2014, respectiv exporturi de 308,2 milioane euro în aprilie 2014, faţă de 358,7 milioane euro în aprilie 2013 şi comparativ cu 453,4 milioane euro în luna februarie 2014’, potrivit informaţiilor furnizate de MADR.

În perioada ianuarie-aprilie, exporturile României de produse agroalimentare totalizau 1,478 miliarde de euro, în creştere cu 22,8%, faţă de perioada similară din 2013, iar importurile au fost de 1,479 miliarde de euro, în scădere cu 5,5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, este optimist că anul 2014 se va încheia pe plus în ceea ce priveşte balanţa comercială cu produse agroalimentare a României, la fel ca în 2013, chiar dacă în prezent importurile au devansat exporturile.

‘Pe balanţa pe patru luni, au crescut foarte mult exporturile. Acestea sunt mai mari decât anul trecut, când a fost un an de excepţie, şi s-au diminuat şi importurile. Nu suntem pe pozitiv pe primele patru luni, dar până la finele anului vom fi sigur pe pozitiv şi cred că va fi chiar mai bine decât anul trecut’, a declarat, la începutul săptămânii, ministrul Agriculturii.

Conform datelor MADR, în perioada martie – aprilie 2014, valoarea lunară a importurilor a depăşit valoarea lunară a exporturilor de produse agroalimentare, situaţie care nu s-a mai repetat din luna iulie 2013.

‘Faţă de aceeaşi perioadă din 2013, în primele patru luni din anul curent, exporturile au crescut cantitativ şi valoric la majoritatea grupelor de produse agroalimentare: porumb, ţigări, seminţe şi ulei de floarea-soarelui, animale vii din specia ovine sau caprine etc. Prin excepţie, la grâu, deşi cantitatea livrată la extern a fost mai mare cu 19,3% (+176.900 tone), încasările au fost mai mici cu 6,8 milioane de euro, din cauza preţului mai scăzut al grâului pe pieţele internaţionale în prima parte a anului 2014 raportat la perioada similară din 2013. De asemenea, au scăzut exporturile de margarină, brânzeturi şi carne de pasăre’, precizează reprezentanţii Ministerului Agriculturii.

Fără a implica tranzacţii spectaculoase cantitativ, ca în cazul cerealelor, exportul de nuci a crescut de 3,2 ori, stimulat de cererea sporită şi preţurile foarte bune oferite, comparabile cu preţul ciocolatei sau al produselor alimentare procesate, asigurând venituri mai mari cu 15 milioane de euro faţă de rezultatul primelor patru luni din 2013.

Principalele grupe de produse la care, faţă de perioada de referinţă, a scăzut importul, au fost: porumbul (- 30,5 milioane de euro), şroturile de soia (- 22,1 milioane de euro), grâul (- 14,7 milioane de euro), cafeaua (-11,2 milioane de euro) şi ţigările (-8,3 milioane de euro).

La carnea de porc, boabe de soia şi ciocolată, importurile au marcat principalele creşteri valorice, respectiv 9,8 milioane euro, 7,4 milioane de euro şi 4,9 milioane de euro.

De asemenea, au crescut importurile de animale vii din specia porcine (cu 4,6 milioane de euro) şi de carne de pasăre (cu 1,9 milioane de euro).

Uniunea Europeană a fost principalul partener în comerţul exterior cu produse agroalimentare al României. Astfel, în primele patru luni din anul 2014, livrările către statele membre UE au avut o pondere valorică de 62,8%, iar achiziţiile intracomunitare de produse agroalimentare au deţinut o pondere de 85,3%.

În primul trimestru al acestui an, România a exportat produse agroalimentare în ţările intra şi extracomunitare de aproape 1,17 miliarde de euro, în creştere cu 38,4% faţă de aceeaşi perioadă din 2013, în timp ce importurile au urcat cu doar 0,6%, până la 1,16 miliarde de euro. Balanţa comercială cu produse agroalimentare a României a înregistrat, în primele trei luni, un excedent de 9,4 milioane de euro, comparativ cu un deficit de 308,9 milioane euro înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

România a reuşit, în 2013, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, să înregistreze un excedent de peste 300 de milioane de euro în comerţul cu produse agroalimentare, faţă de un deficit de aproape 800 de milioane de euro în anul 2012.

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...