România a reuşit să reducă la jumătate emisiile de gaze cu efect de seră, în ultimii ani

România a reuşit să reducă la jumătate emisiile de gaze cu efect de seră /GES/, în ultimii ani, deşi schimbările climatice înregistrate la nivel global continuă să ne afecteze prin temperaturile extrem de ridicate, a declarat, luni, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, la conferinţa de prezentare a Raportului 'Mediul european - starea şi perspectiva 2015' - SOER 2015, întocmit de Agenţia Europeană de Mediu /AEM/.
Economica.net - lun, 13 iul. 2015, 10:40
România a reuşit să reducă la jumătate emisiile de gaze cu efect de seră, în ultimii ani

‘E suficient să ne imaginăm care ar fi calitatea vieţii în Uniunea Europeană în lipsa unor măsuri riguroase de mediu şi pe fundalul creşterilor constante ale economiilor! Este evident că, fără o agendă politică solidă, aşa cum este cea a Uniunii Europene, presiunile asupra mediului ar fi devastatoare, cu impact puternic asupra ecosistemelor şi sănătăţii populaţiei (…) România, ca stat membru, este raliată la toate aceste politici. Rezultatele pe care ţara noastră le-a acumulat în ultimii ani sunt validate şi de Raportul Agenţiei Europene de Mediu. Am reuşit o scădere a emisiilor de gaze cu efect de seră aproape la jumătate, cum de asemenea am reuşit să diminuăm efectul nociv al altor poluanţi atmosferici: emisiile de dioxid de sulf, care au scăzut cu circa 48%, sau emisiile de NOx, în scădere cu aproape de 30%. Recent, Ministerul Mediului a promovat o Hotărâre de Guvern care să sprijine autorităţile locale în elaborarea şi implementarea planurilor de calitate a aerului. Suntem preocupaţi să reducem şi impactul PM10 în aglomerările urbane din ţară, pentru a nu expune populaţia la niciun risc’, a afirmat Gavrilescu.

Conform ministrului, în ceea ce priveşte schimbările climatice, România este, în continuare, afectată de temperaturile ridicate, scrie Agerpres.

‘Cât priveşte schimbările climatice, chiar şi pe fundalul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră, acestea afectează în continuare România. Săptămâna trecută, ţara noastră a traversat o perioadă dificilă, marcată de temperaturi extrem de ridicate. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis îm mai multe rânduri coduri galbene, portocalii şi chiar roşii pentru anumite regiuni. La fel ca şi în alte ţări europene, România a înregistrat între 1988 şi 2010 o creştere a temperaturilor medii anuale cu circa 0,5 grade Celsius, valoare foarte apropiată de media globală de 0,6 grade Celsius. Această creştere este sursa problemelor de astăzi, resimţită acut nu doar în agricultură, dar şi în disconfortul şi în starea de sănătate a populaţiei’, a spus ministrul Mediului.

Aceasta a adăugat că România rămâne una dintre ţările cu cea mai importantă biodiversitate din Europa, cu Delta Dunării unul dintre etaloanele turismului autohton.

‘În cazul biodiversităţii, un alt capitol al raportului, ne bucurăm că aceasta este considerată în continuare una dintre cele mai remarcabile din Europa. Desigur, Delta Dunării are o importanţă deosebită în acest sens prin găzduirea a sute de specii de păsări, unice în Europa. Provocarea României este de a găsi un echilibru între activităţile de agricultură, vânătoare şi turism, pentru a păstra această biodiversitate fără echivalent în Europa’, a precizat Graţiela Gavrilescu.

Ea a amintit că, săptămâna trecută, Ministerul Mediului a promovat în şedinţa de Guvern o Hotărâre prin care se instituie noi reguli de circulaţie şi supraveghere a navelor şi ambarcaţiunilor pe canalele şi lacurile interioare ale Deltei Dunării.

‘Este un act la care am lucrat intens şi care are rolul de conservare a speciilor şi întărire a capacităţii de control, prin sisteme moderne de supraveghere a oricărei ambarcaţiuni’, a menţionat şeful de la Mediu.

În ceea ce priveşte gestionarea apei, potrivit ministrului, ‘România îşi propune să realizeze o gestionare durabilă urmând îndeaproape cerinţele directivelor UE referitoare la acest capitol’.

‘Activităţile de management al inundaţiilor implică un amestec de politici pe termen scurt, mediu şi lung pentru a proteja mediul şi pentru apărarea vieţii populaţiei. Aşa cum arată şi Raportul dumneavoastră /Raportul SOER 2015 al Agenţiei Europene de Mediu – AEM, n. r./ politicile de mediu europene au adus beneficii substanţiale atât local, cât şi global, contribuind la îmbunătăţirea mediului şi a calităţii vieţii. În continuare, provocarea cea mai mare rămâne gestionarea schimbărilor climatice şi felul în care răspundem acestui fenomen. Investiţiile verzi, inteligente, schimbarea sistemelor de producţie şi consum sunt cel mai bun răspuns în această situaţie şi şansa dezvoltării durabile a fiecărui stat membru. România, prin politicile sale şi prin Fondul de Mediu, susţine, şi nu doar la modul declarativ, investiţiile inteligente la nivel de masă, pentru încurajarea unui consum durabil, în limitele resurselor naturale şi pentru un impact cât mai mic asupra mediului’, a subliniat Graţiela Gavrilescu.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor /MMAP/ a organizat, luni, la Bucureşti, conferinţa de prezentare a Raportului ‘Mediul european – starea şi perspectiva 2015’ – SOER 2015, întocmit de Agenţia Europeană de Mediu /AEM/. Conform documentului, emisiile de gaze cu efect de seră /GES/ au scăzut, la nivel european, cu 19% din 1990 până în prezent, în ciuda unei creşteri cu 45% a producţiei economice. De asemenea, la nivelul Uniunii Europene /UE/ consumul total de resurse s-a diminuat cu 19% în ultimii 18 ani, iar ratele de reciclare a deşeurilor s-au ameliorat în fiecare ţară.

 

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...