România a solicitat Comisiei Europene rambursarea a peste 4,1 miliarde de euro

Valoarea fondurilor structurale şi de coeziune solicitate Comisiei Europene pentru a fi rambursate României a ajuns la peste 4,1 miliarde de euro, la data de 9 august 2013, informează Ministerul Fondurilor Europene, într-un comunicat remis, luni, AGERPRES.
Economica.net - lun, 19 aug. 2013, 12:09
România a solicitat Comisiei Europene rambursarea a peste 4,1 miliarde de euro

„Valoarea fondurilor structurale şi de coeziune solicitate Comisiei Europene pentru a fi rambursate României a ajuns la peste 4,1 miliarde de euro, la data de 9 august 2013. În consecinţă, rata de absorbţie curentă a fondurilor europene depăşeşte nivelul de 21%. În perioada 1 mai 2012 – 9 august 2013, România a solicitat returnarea a peste 2,46 miliarde de euro din fondurile structurale şi de coeziune, în timp ce în perioada 1 ianuarie 2007 – 30 aprilie 2012 documentele transmise Comisiei au acoperit finanţări în valoare de numai 1,63 miliarde de euro”, se arată în comunicatul citat.

Potrivit MFE, suma solicitată pentru a fi rambursată României este în prezent cu 150% mai mare comparativ cu cea consemnată la data de 1 mai 2012, iar fondurile returnate ţării noastre de către Comisia Europeană însumau aproximativ 3,7 miliarde de euro, la data de 9 august.

De asemenea, în perioada mai 2012 – 9 august, CE a decontat României fonduri în valoare de peste 2,24 miliarde de euro. Astfel, valoarea sumelor rambursate a crescut cu peste 156% faţă de cele rambursate până la data de 1 mai 2012.

„În acest an, Comisia Europeană a rambursat României peste 1,47 miliarde de euro. Din această sumă, fonduri în valoare de peste 1,1 miliarde de euro au fost încasate de România datorită reluării plăţilor prin intermediul a trei programe, ca urmare a măsurilor implementate de Guvernul României. Estimăm că în toamna acestui an Comisia va decide reluarea plăţilor către România şi prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, singurul program care a mai rămas pre-suspendat”, declară ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, potrivit sursei citate.

MFE reaminteşte că, în acest an, Comisia Europeană a reluat plăţile prin trei programe blocate în trecut din cauza deficienţelor apărute în implementarea fondurilor europene în perioada 2009-2011.

„Ca urmare a acestei decizii, prin Programul Operaţional Regional au fost rambursate României fonduri de peste 756 milioane de euro, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane – 424 milioane de euro, iar prin Programul Operaţional Sectorial Transport – peste 375 milioane de euro. În acelaşi timp, o sumă semnificativă, de peste 625 milioane de euro, a fost returnată prin intermediul Programului Operaţional Sectorial Mediu”, menţionează MFE.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...