1EUR = 4.7790 RON | Bucureşti 10 º

News

România a trecut la importuri masive de curent, un record al ultimului an. De la cine cumpărăm

Pentru că nu bate vântul, iar Hidroelectrica şi termocentralele nu funcţionează la capacitate, consumul de energie din România este mai mare decât producţia, astfel că diferenţa trebuie să fie acoperită din import. De aproape o lună, România a început să fie, constant, un importator de energie, o inversare a trendului din ultimii doi ani.

25 feb, 2016 | | ECONOMICA.net

Producţia de energie electrică din surse eoliene tindea către zero, ieri, ora 14.00. Nici energia din cărbune nu o ducea prea bine – 1.500 MW, iar apele contribuiau la Sistemul Energetic Naţional cu doar 2.100 de MW, pentru că Hidroelectrica are oprite patru hidroagregate de la Porţile de Fier pentru reparaţii. În aceste condiţii, producţia naţională de electricitate nu a putut acoperi consumul, 6.500 de MW faţă de 7.300 de MW, astfel încât diferenţa era acoperită de importuri. Acestea au fost în cuantum de 800 de MW, la o medie zilnică (intervalul activ 06 - 23.00) de peste 400 de MW Este un record al ultimului an, potrivit graficelor Transelectrica, şi se datorează factorilor negativi deja amintiţi.

După cum se poate vedea în imaginea ataşată, curba schimburilor transfrontaliere de energie (banda roşie) urcă spre valori din ce în ce mai mari pe măsură ce producţia de energie eoliană (banda verde) scade. Practic, în această perioadă, lipsa vântului înseamnă imediat trecerea României pe importuri de energie.În România, există 3.000 de MW instalaţi în eolian, din care, ieri, produceau energie doar, în medie, 50 de MW. De asemenea, aşa cum am menţionat, 450 de MW de la la hidrocentrala Porţile de Fier sunt indisponibilizaţi, ceea ce face ca Hidroelectrica, de aproape o lună, să nu treacă de 3.000 MWh producţie – acesta fiind chiar un vârf de producţie. Hidroelectrica are o putere instalată în hidrocentrale de 6.400 de MW.

Din datele furnizate de OPCOM (operatorul bursei de energie) pe Rezultatele de Cuplare a Pieţelor din România, Ungaria, Cehia şi Slovacia, importurile României se fac din Ungaria, care, la rândul ei, importă din Slovacia. Cel mai mic preţ de ieri pentru energia în bandă se găsea în Slovacia. În condiţiile de cuplare a pieţelor, energia ieftină migrează către piaţa scumpă. Cum, în Slovacia, preţul energiei în bandă era de 27,2 euro/MWh, sute de MWh au ajuns de acolo în Ungaria – 28,18 euro/MWh şi România – 28,16 euro/MWh. După cum puteţi vedea în rubrica Cross Border Flow, existau rezervări de sute de MW orari pe relaţia Ungaria – România şi Slovacia – Ungaria. Pe sensul România – Ungaria nu au existat rezervări pentru exporturi decât în orele de noapte.În ultimii doi ani, România a fost un net exportator de electricitate. În 2014, primul an de după Revoluţie cu o balanţă excedentară a schimburilor de energie electrică, România a avut un export net de 10 TWh. La jumătatea lui 2015, exportul net de energie era de 3,5 TWh. Ţara noastră are o capacitate funcţională de producţie, energie convenţională şi neconvenţională, de circa 14.000 de MW.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO