România a trimis UE Programul de Convergenţă 2015-2018. Obiectivul de trecere la euro la 1 ianuarie 2019, menţinut

România a transmis, joi, Comisiei Europene Programul de Convergenţă 2015 - 2018 prin care îşi menţine angajamentul pentru adoptarea monedei euro la 1 ianuarie 2019, informează un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice (MFP).
Economica.net - joi, 30 apr. 2015, 17:31
România a trimis UE Programul de Convergenţă 2015-2018. Obiectivul de trecere la euro la 1 ianuarie 2019, menţinut

„Guvernul României a transmis astăzi, 30 aprilie 2015, Comisiei Europene Programul de Convergenţă 2015 – 2018. Transmiterea de către statele membre şi evaluarea de către Comisia Europeană a Programului de Convergenţă reprezintă o componentă a ‘Semestrului European’, care priveşte întărirea coordonării politicilor economice, structurale şi bugetare”, se menţionează în comunicat, preluat de Agerpres.

Programul de Convergenţă prezintă şi implicaţiile proiectului de lege privind Codul fiscal, aflat în prezent în dezbatere parlamentară. Faţă de scenariul de bază prezentat în varianta actuală a Programului de Convergenţă, prognoza creşterii economice în condiţiile create de măsurile fiscale estimează o creştere suplimentară a Produsului Intern Brut, în termeni reali, de 0,5 – 0,8 puncte procentuale.

„Efectele implementării măsurilor fiscale se vor resimţi şi în plan social. Astfel, creşterea economică suplimentară va genera, pe de o parte, un număr mai mare de salariaţi şi, pe de altă parte, o creştere a veniturilor populaţiei, în funcţie de comportamentul agenţilor economici. Guvernul României îşi păstrează angajamentul din Programul de Convergenţă anterior de adoptare a monedei euro începând cu data de 1 ianuarie 2019”, se menţionează în comunicat.

Potrivit MFP, România a realizat în anul 2014 un deficit structural al Bugetului General Consolidat de 1,0% din PIB, ceea ce corespunde prevederilor Tratatului privind Stabilitatea, Coordonarea şi Guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare de încadrare în obiectivul bugetar pe termen mediu.

„Continuarea procesului de reforme în special al celui de consolidare fiscală, în baza acordului de finanţare de tip preventiv încheiat cu Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială este de natură să confere coerenţa politicilor macroeconomice şi financiare, contribuind la consolidarea încrederii investitorilor şi menţinerea stabilităţii macroeconomice şi fiscale”, afirmă MFP.

Conform documentului, pe termen mediu, obiectivul specific al politicii bugetare este reprezentat de menţinerea în continuare a deficitului bugetar ce corespunde Tratatului privind Stabilitatea, Coordonarea şi Guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare, ţintele planificate fiind de 1,45% din PIB în 2015 care include un ajustor de 0,25 puncte procentuale din PIB pentru cofinanţarea proiectelor susţinute din fonduri europene, iar pentru perioada 2016 – 2018 deficit sub 1,2% din PIB (conform metodologiei ESA).

„România a înregistrat în ultimii ani progrese considerabile în direcţia reducerii dezechilibrelor macroeconomice şi refacerii unui spaţiu de manevră fiscală şi financiară, care împreună cu politicile monetare şi reformele structurale implementate sau în curs de implementare, au contribuit la menţinerea stabilităţii macroeconomice şi financiare. Acestea s-au reflectat pozitiv în evoluţia economică”, se menţionează în documentul citat.

În perioada 2009 – 2011, România a înregistrat cele mai mari deficite bugetare, ca urmare a consecinţelor crizei economico-financiare şi a politicii fiscale pro-ciclice din anii de dinaintea crizei, ceea ce a generat riscuri importante pentru creşterea şi stabilitatea economică. Implementarea măsurilor de consolidare fiscală au vizat reducerea deficitului bugetar şi îmbunătăţirea situaţiei finanţelor publice.

În anul 2014, în România, PIB a crescut cu 2,8%, fiind al patrulea an de creştere, ceea ce consolidează tendinţa de revenire din criza economică şi financiară care a afectat şi ţara noastră în anii 2009 şi 2010.
„Creşterea din 2014 s-a datorat, în principal, contribuţiei pozitive a cererii interne. Principalul factor al acestei creşteri, consumul privat, a fost susţinut de o creştere puternică a salariului real şi de rate ale dobânzii ce au atins niveluri minime record”, precizează MFP.

În perioada 2012 – 2014, prin politica bugetară caracterizată de un management prudent al cheltuielilor publice şi de îmbunătăţire semnificativă a managementului datoriei publice, s-au înregistrat progrese importante în vederea reducerii riscurilor. Astfel, în 2013, România a ieşit din procedura de deficit excesiv.

De asemenea, deficitul bugetar calculat conform metodologiei europene s-a redus cu 3,8 puncte procentuale în perioada 2011 – 2014, respectiv de la 5,3% în anul 2011, la 1,5% din PIB în anul 2014, în condiţiile în care creşterea economică a fost relativ modestă comparativ cu ratele de creştere de dinaintea crizei, fapt ce confirmă continuarea procesului de consolidare fiscală şi încadrarea în parametrii stabiliţi, ca urmare a unei politici bugetare prudente şi sustenabile.

În plus, deficitul bugetar aferent anului 2014 reprezintă 1,5% din PIB, situându-se astfel mult sub media deficitului bugetar pentru zona euro de 2,4% din PIB şi pentru UE28 de 2,9% din PIB, fiind a treia ţară cu cel mai mic deficit.

Te-ar mai putea interesa și
India procesează petrolul rusesc în carburanţi pentru Occident
India procesează petrolul rusesc în carburanţi pentru Occident
India joacă un rol din ce în ce mai important în aprovizionarea pieţelor petroliere mondiale, cumpărând cantităţi din ce în ce mai mari de petrol rusesc ieftin pe care îl rafinează în......
Report de aproape 3,6 milioane de euro la Joker şi de peste 3,3 milioane de euro la Loto 6/49
Report de aproape 3,6 milioane de euro la Joker şi de peste 3,3 milioane de euro la Loto 6/49
Un report de peste 3,59 milioane de euro se înregistrează la categoria I a jocului Joker, în timp ce la Loto 6/49 reportul ...
ANM: Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori, în 27 de judeţe
ANM: Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori, în 27 de judeţe
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteo de frig valabilă în toate regiunile, până vineri, ...
Enel a extins perioada de negocieri exclusive cu grecii de la PPC pentru vânzarea afacerii din România
Enel a extins perioada de negocieri exclusive cu grecii de la PPC pentru vânzarea afacerii din România
Enel SpA a extins perioada de exclusivitate pentru negocierile cu Public Power Corp (PPC) privind potenţiala vânzare a ...