România a urcat cinci poziţii, până pe locul 50, în clasamentul global privind uşurinţa plăţii taxelor – PwC

România a urcat 5 poziţii până pe locul 50 în clasamentul global PwC Paying Taxes 2017, care măsoară uşurinţa plăţii taxelor şi impozitelor pentru o companie tipică în 190 de economii din întreaga lume, potrivit unui comunicat de presă al companiei de consultanţă PwC.
Economica.net - J, 24 nov. 2016, 10:31
România a urcat cinci poziţii, până pe locul 50, în clasamentul global privind uşurinţa plăţii taxelor - PwC

Raportul de specialitate relevă faptul că multe dintre statele din Europa Centrală şi de Est au făcut progrese în ultimul an în ceea ce priveşte uşurarea plăţii taxelor.

Astfel, Cehia a urcat de pe locul 122 până pe poziţia 53 în clasament, Polonia a ajuns de pe 58 pe poziţia 47, Slovacia de pe locul 73 pe 56, iar Ungaria a urcat de pe locul 95 pe 77.

‘(…) O evoluţie spectaculoasă a avut şi Moldova, care a urcat pe poziţia 31 în clasamentul Paying Taxes, faţă de locul 78 înregistrat anul trecut. Acest lucru subliniază că suntem într-o competiţie regională din ce în ce mai intensă privind uşurarea plăţii taxelor şi a reducerii poverii fiscale, iar România ar trebui să continue şi să intensifice ritmul măsurilor fiscale pozitive luate în ultimii ani pentru a se poziţiona ca o destinaţie mai atractivă pentru investiţii’, consideră Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România.

În privinţa ratei totale de impozitare, care măsoară ponderea taxelor şi contribuţiilor suportate de către o firmă ca procent din profit, aceasta a fost de 38,4% în România în ediţia din acest an, sub media statelor din Uniunea Europeană (40,3%) şi cea globală (40,6%).

De asemenea, la timpul necesar conformării cu legislaţia fiscală, România se află printre performerii Europei Centrale şi de Est, cu 161 de ore de muncă pe an, comparativ cu o medie a Uniunii Europene (UE) de 164 de ore şi un nivel global de 251 de ore.

La nivelul numărului de plăţi de impozite şi taxe, raportul PwC arată că o companie de talie medie din România trebuie să efectueze 14 plăţi de taxe anual, faţă de o medie globală de 25,6 de plăţi şi una a Uniunii Europene de doar 11,8 plăţi anual.

Raportul Paying Taxes 2017 ţine cont de toate taxele şi contribuţiile obligatorii pe care o companie de talie medie le are de achitat în decurs de un an. Taxele şi contribuţiile calculate includ impozitul pe profit, contribuţiile sociale şi taxele cu forţa de muncă plătite de angajator, impozitele pe proprietăţi, taxele pe transferuri de proprietate, impozitul pe dividende, impozitul pe câştigurile de capital, taxele pe tranzacţii financiare, taxele de colectare a deşeurilor, impozitele pe flotă şi taxele pentru drumuri şi alte mici taxe şi impozite.

Documentul analizează uşurinţa plăţii taxelor în 190 de economii din întreaga lume prin luarea în calcul a trei mari indicatori: rata totală de impozitare, care măsoară ponderea taxelor şi contribuţiilor suportate de către o firmă ca procent din profit, timpul necesar conformării cu legislaţia fiscală, adică numărul de ore pe care le alocă firma în cauză pentru a respecta obligaţiile de raportare şi de plată a taxelor impuse, şi numărul de plăţi pe care trebuie să le facă o companie pentru a-şi îndeplini obligaţiile fiscale.

PwC este o reţea de firme prezentă în 157 de ţări cu mai mult de 223.000 de specialişti care oferă servicii de audit, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri.

Te-ar mai putea interesa și
Tesla nu se așteaptă la concedieri sau program redus la fabrica din Grunheide, lângă Berlin, chiar dacă vânzările au scăzut
Tesla nu se așteaptă la concedieri sau program redus la fabrica din Grunheide, lângă Berlin, chiar dacă vânzările ...
Producătorul american de vehicule electrice (EV) Tesla nu se așteaptă la concedieri sau la reducerea programului angajaților fabricii sale din Grünheide, lângă Berlin, în pofida declinului......
România urmărește atât protejarea agricultorilor români, cât și continuarea sprijinului pentru Ucraina
România urmărește atât protejarea agricultorilor români, cât și continuarea sprijinului pentru Ucraina
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că poziția României cu privire la importurile de produse alimentare din ...
Ministrul Pîslaru a venit de la Bruxelles cu măsurile pe care le avem în pachetul 1, a declarat Grindeanu
Ministrul Pîslaru a venit de la Bruxelles cu măsurile pe care le avem în pachetul 1, a declarat Grindeanu
Preşedintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a declarat joi că ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Dragoş ...
Creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani, inclusă în reforma pensiilor speciale – Florin Manole, ministrul Muncii
Creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani, inclusă în reforma pensiilor speciale – Florin Manole, ministrul ...
Reforma pensiilor speciale pe care va trebui să o reluăm presupune mai multe lucruri, printre care și o creștere a vârstei ...