România ar putea acorda nouă milioane de euro R.Moldova pentru construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni

România ar putea acorda Republicii Moldova nouă milioane de euro pentru construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, din grantul de 100 de milioane de euro oferit anterior de partea română. Ministrul român delegat pentru energie Constantin Niţă a discutat vineri, la Chişinău, această posibilitate cu ministrul economiei şi comerţului Valeriu Lazăr.
Economica.net - vin, 24 mai 2013, 12:06
România ar putea acorda nouă milioane de euro R.Moldova pentru construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni

‘Părţile au pus în discuţie şi semnarea unui memorandum de înţelegere privind licitaţia de subtraversare a râului Prut, precum şi modalităţile de alocare a mijloacelor financiare în valoare de 9 milioane de euro din contul grantului nerambursabil oferit de România, necesare pentru construcţia segmentului de pe teritoriul Republicii Moldova’, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei şi Comerţului de la Chişinău.

O următoare etapă a acestui proiect este construcţia, din fonduri structurale, a unei staţii de comprimare. Aceasta ar urma să asigure presiunea în gazoduct pentru a beneficia de capacitatea deplină a acestuia.

Faza finală a proiectului o reprezintă construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău, cu o lungime de 130 de km. Potrivit viceprim-ministrului Valeriu Lazăr, mai mulţi parteneri de dezvoltare şi-au exprimat interesul în finanţarea acestui proiect.

Cei doi miniştri au discutat şi opţiunile de aderare a Republicii Moldova la reţeaua europeană a operatorilor de sistem ENTSO-E. Potrivit lui Valeriu Lazăr, elaborarea unui studiu de fezabilitate, cu sprijinul Programului Operaţional Comun Republica Moldova-Ucraina-România, va indica modalitatea optimă de interconectare a celor două sisteme energetice.

În cadrul vizitei lui Constantin Niţă la Chişinău a fost semnat un Acord de parteneriat între Ministerul Economiei al Republicii Moldova şi Agenţia Naţională pentru Rezerve Materiale din România, instituţii ce gestionează construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni. De asemenea, a fost semnat un Memorandum de înţelegere între Institutul de Studii şi Proiectări Energetice din Bucureşti, ISPE, şi Institutul de Cercetare, Proiectare ?i Tehnologie Energoproiect din Republica Moldova.

Te-ar mai putea interesa și
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr record de cazuri confirmate de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 121 de decese și 1.195 de pacienți la ATI
Un număr de 7.676 de cazuri noi (cel mai de la debutul valului patru) de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate peste 67.000 de teste, a......
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei regenerabile
Enel vrea să renunțe la cărbune până în 2027 și să-și tripleze până în 2030 capacitățile de producere a energiei ...
Compania italiană de utilităţi Enel şi-a propus triplarea capacităţilor de producere a energiei din surse regenerabile ...
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul Ungariei
Moody’s îi face un cadou frumos lui Viktor Orban în perspectiva alegerilor de la anul. A îmbunătățit ratingul ...
Agenţia de evaluare financiară Moody's a îmbunătăţit vineri ratingul de ţară al Ungariei, de la "Baa3" până la ...
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Piața retailului alimentar se apropie de un nou punct istoric: Kaufland ajunge 150 de hypermarketuri pe plan local
Kaufland, operatorul celui mai mare lanț de hypermarketuri la nivel național și numărul doi pe piața comerțului alimentar ...