Facturi mai mici la electricitate: Statul ar putea diminua sprijinul pentru regenerabile

Consumatorii de electricitate ar putea intra în conflict cu ANRE în privinţa schemei de sprijin pentru energiile regenerabile, iar ANRE va propune diminuarea sprijinului pentru investiţiile în energiile alternative, au declarat joi doi reprezentaţi ai autorităţilor.
Economica.net - joi, 15 nov. 2012, 11:41
Facturi mai mici la electricitate: Statul ar putea diminua sprijinul pentru regenerabile

„Există riscul unui conflict latent între reglementările ANRE şi disponibilitatea consumatorului final de a plăti schema de sprijin pentru regenerabile”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri Rodin Traicu, într-o conferinţă de presă.

Intrarea în consum a energiei produse din surse regenerabile a dus la creşterea facturilor consumatorilor. Pe măsură ce se construiesc mai multe unităţi regenerabile preţul energiei va creşte.

Companiile care investesc în energie regenerabilă beneficiază din partea statului de o schemă de sprijin pentru mecanismul certificatelor verzi. Aceste certificate se acordă gratuit investitorilor în acest sector, care astfel câştigă prin vânzarea energiei pe care o produc şi prin vânzarea certificatelor verzi, pe care furnizorii de electricitate sunt obligaţi să le cumpere.

Legislaţia actuală prevede că investitorii în parcuri eoliene primesc două certificate verzi pentru fiecare MWh de energie produsă, companiile care construiesc unităţi de producţie a energiei în panouri fotovoltaice sunt stimulate cu şase certificate berzi pe MWh, iar centralele pe biomasă primesc trei certificate verzi.

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Havrileţ, prezent în conferinţă, a afirmat că Autoritatea va propune, în raportul privind piaţa de energie pe 2012, reducerea numărului de certificate verzi pentru parcurile fotovoltaice şi în centralele pe biomasă, având în vedere că au scăzut costurile unor astfel de investiţii.

„A scăzut costul investiţiei pentru un MW în parcurile fotovoltaice, tehnologia este mai ieftină. Când s-a calculat numărul de certificate verzi pentru panourile solare s-a ţinut cont de vechile costuri de instalare. Costul tehnologiei a scăzut cam la jumătate, este o discuţie că de ce să plătim disproporţionat dacă nu e necesar? În raportul pentru anul 2011 am informat Guvernul şi Comisia Europeană şi credem că trebuie redusă schema de sprijin cu un certificat verde pe solar şi cu 0,3 certificate verzi pe biomasă. Probabil că în ianuarie, în raportul pentru 2012, vom propune o scădere a numărului de certificate verzi. Până la urmă, pentru un investitor serios rata internă de recuperare a investiţiei este de bază, nu numărul de certificate verzi”, a afirmat Havrileţ.

Investiţiile în parcuri fotovoltaice, eoliene şi pe biomasă au înregistrat o ascensiune rapidă în ultimii ani, pe fondul schemei de sprijin acordate de Guvern.

Potrivit calculelor ANRE, consumatorii de electricitate din România vor plăti 10 milarde de euro pentru certificatele verzi acordate gratuit producătorilor de energie regenerabilă.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...