România ar putea să atragă încă 464 milioane euro din bugetul UE 2007-2013 prin 40 de proiecte retrospective

Autorităţile de management ale programelor pe fonduri europene din România au aprobat 40 de proiecte restrospective, derulate în perioada 2007-2013, dar care nu erau iniţial programate să primească bani europeni, pentru care speră să atragă 464 milioane euro de la Comisia Europeană, potrivit unui comunicat publicat, marţi, de Ministerul Fondurilor Europene, citat de News.ro.
Economica.net - mar, 22 mart. 2016, 16:17
România ar putea să atragă încă 464 milioane euro din bugetul UE 2007-2013 prin 40 de proiecte retrospective

Proiectele retrospective sunt investiţii finalizate sau în stadiu avansat de implementare, finanţate de la bugetul de stat sau din împrumuturi încheiate cu instituţii financiare internaţionale, pentru care România poate solicita rambursarea cheltuielilor, cu condiţia să îndeplinească condiţiile de eligibilitate aplicabile programelor operaţionale 2007-2013.

Autorităţile de Management ale POS Mediu, POS Transport, POSCCE si POSDRU au analizat până în prezent 1.561 proiecte restrospective din fonduri europene, în valoare totală de 1,2 miliarde euro.

Din total, au fost aprobate până acum 40 de către autorităţile de management, cu o valoare totală de 541 milioane euro, din care contribuţia Uniunii Europene este de de 464 milioane euro. Pentru acestea, a fost deja solicitată suma de 85 milioane euro.

Pe lângă proiectele aprobate, alte 33 proiecte sunt în evaluare, cu o valoare totală de 630 milioane euro, din care contribuţia UE ar fi de 520 milioane euro.

„Rata generală de absorbtie a fondurilor europene ar putea creşte cu 5 puncte procentuale, dacă se vor aproba toate proiectele retrospective care sunt în prezent în evaluare la nivelul Autorităţilor de Management şi vor fi solicitate la rambursare sumele aferente proiectelor aprobate”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu.

În decembrie 2015, rata de absorbţie a fondurilor europene a ajuns la 74,3%, potrivit ultimelor date publicate de Ministerul Fondurilor Europene.

Totuşi, valoarea care poate f atrasă de România prin proiecte retrospective este limitată de faptuă că majoritatea contractelor analiate nu au fost acordate în conformuitate cu cerinţele europene.

„Până în prezent, mai puţin de unul din zece proiecte analizate au corespuns acestor cerinţe. Numărul acestora este atât de mic deoarece pentru marea majoritate au fost descoperite o serie de probleme ce ţin de nerespectarea legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice în cadrul procedurilor derulate prin aceste proiecte, de lipsa autorizaţiilor de construcţie sau a acordurilor de mediu”, se arată în comunicat.

Promovarea proiectelor retrospective este una dintre măsurile identificate de autorităţile române şi agreate cu Comisia Europeană pentru creşterea ratei de absorbţie şi evitarea pierderii fondurilor UE alocate în perioada 2007-2013.

Autorităţile de management au căutat, pentru a selecta şi finanţa, proiecte retrospective care respectă prevederile regulamentelor europene si se încadrează în obiectivele programelor operationale 2007-2013.

Te-ar mai putea interesa și
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar în eventualitatea reluării negocierilor de pace, transmite agenţia EFE,......
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul maghiar anunță că ia în calcul să intervină în prețurile carburanților
Guvernul de la Budapesta nu exclude o intervenţie asupra preţului la carburanţi şi va discuta problema la întâlnirea ...
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva ...